13. tjedan psihologije u Karlovcu

Pozivamo vas na obilježavanje nacionalnog 13. tjedna psihologije u Hrvatskoj koji će se održati od 17. do 23. veljače 2020. različitim događanjima i aktivnostima psihologa u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizaciji Hrvatske psihološke komore.

Društvo psihologa Karlovac, u suorganizaciji s Knjižnicom za mlade, organizira 13. tjedan psihologije u Karlovcu od 17. do 21. veljače 2020. u okviru kojeg sve naše sugrađane pozivaju na besplatna predavanja, izložbu i radionicu.

Tjedan psihologije prvi put je organiziran 2008. godine u okviru obilježavanja 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva. Tada su pozvani psiholozi da se različitim aktivnostima uključe u obilježavanje postojanja svoje najstarije strukovne udruge. Odziv je bio dobar te se ta praksa približavanja i predstavljanja psihologije zajednici i pokazivanje širine uključenosti psihologijske teorije i prakse u život pojedinca i zajednice nastavlja i kroz godine koje su slijedile.
U prošlom, 12. tjednu psihologije, bilo je uključeno preko 750 sudionika, s preko 1000 događanja na oko 375 lokacija u preko 100 hrvatskih gradova i mjesta.

SAŽECI PREDAVANJA

17. 2. u 18:00 sati – Predavanje za građanstvo “Efekti psihopatije, makijavelizma, narcizma i empatije na moralnu prosudbu – jesu li psihopati najmoralniji?”, predavač: doc. dr. sc. Domagoj Švegar
Moralno se prosuđivanje često procjenjuje na temelju odabira u dilemama žrtvovanja definiranima konfliktom između maksimizacije ukupne dobrobiti i averzije na povredu pojedinca. Kognitivni procesi u podlozi donošenja moralnih odluka vođeni su osobinama ličnosti, koje nazivamo tamnom trijadom, te emocionalnom i kognitivnom empatijom, a postoje i određene spolne razlike. U sklopu predavanja bit će prikazana metodologija istraživanja i ključni nalazi i zaključci novijih istraživanja.

18. 2. u 18:00 sati – Predavanje za građanstvo “Psihološke krizne intervencije”, predavačica: Mateja Bubaš, mag. psych.
Tragične životne situacije su nažalost neizbježne, međutim kada se dogode, najčešće smo na njih potpuno nepripremljeni. Što se tada događa s nama? Kako i kada ćemo biti bolje? Tim za psihološke krizne intervencije pomaže bržem vraćanju osoba u stanje u kojem su bile prije traumatičnog događaja. Saznajte koja je svrha kriznih intervencija, kako Tim djeluje te kako se pokreće psihološka krizna intervencija.

19. 2. u 18:00 sati – Predavanje za djelatnike pomagačkih zanimanja i zainteresirano građanstvo “Sagorijevanje na radnom mjestu – Tinja li još moja iskra?”, predavačica Ivana Barić, mag. psych.
U današnje vrijeme stresu kao svakodnevnoj pojavi nitko ne može pobjeći. Javlja se u našem privatnom životu, ali se može javiti i u našem profesionalnom životu. Na vašem poslu se sve češće javljaju situacije koje vas frustriraju, uznemiruju ili su neugodne, doživljavati li pritisak zbog većeg broja radnih aktivnosti ili nerazumijevanje kolega i osoba s kojima radite. Pitate li se ima li vaš posao smisla, vjerujete li u to što radite i imate li snage za obavljanje posla? Posjetite predavanje i saznajte što se s vama događa te kako si pomoći ili kako spriječiti sagorijevanje na poslu.

20. 2. u 16:00 sati – Radionica za srednjoškolce i zainteresirano građanstvo “Psiholog-i-ja pod povećalom”, voditeljica: Mirjana Belavić, prof. psihologije i praktičarka realitetne psihoterapije
Radionica je namijenjena svima koji se usuđuju razotkriti predrasude i stereotipe o psihologiji i ljudima koji se njome bave. Pod povećalom će biti i psihologija i psiholozi, pa ćemo osim otkrivanja raznih zabluda o psihologiji, saznati i što zapravo rade psiholozi, kako izgleda psihoterapija, koliko je psihologa potrebno da se promijeni žarulja, koja je razlika između psihologa i motivacijskog govornika, te mnoga druga pitanja.

21. 2. u 18:00 sati – Predavanje za građanstvo “Nasilje – ljubav nema ništa s tim”, predavačice: Davorka Bišćan, mag. psych. i Mateja Bubaš, mag. psych
Sve se više priča o nasilju kao velikom društvenom problemu. Ono je sveprisutno u različitim oblicima, a nerijetko se određena agresivna ponašanja svrstavaju pod krinku ljubavi. Međutim, ima li nasilje ikakvo opravdanje? Je li ljubav dovoljna? Zašto je netko nasilan ako nas voli? Ima li ljubav išta s tim? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja možete saznati na predavanju.