16. Festival znanosti

Pozivamo vas da nam se pridružite na 16. Festivalu znanosti koji se u Karlovcu obilježava po prvi put, a trajat će od 16. do 18. travnja 2018. godine. Centralna tema Festivala su “Znanstvena otkrića”, a krilatica za trodnevna događanja u našem gradu je “Učinimo grad Karlovac gradom znanstvenih otkrića!”.
Ovogodišnji Festival održava se u 22 grada Hrvatske, od 16. do 21. travnja 2018. godine. Kontinuirano se organizira od 2003., a namijenjen je učenicima, studentima i ostalim građanima s ciljem približavanja znanosti kao osnovnog pokretača tehnološkog napretka kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika te motiviranje mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja. Prilika je to za popularizaciju znanosti, programa i projekata pojedinih odjela, centara, skupina i pojedinaca znanstvenika iz različitih znanstvenih područja rada. Provodi se kroz suradnju različitih ustanova i organizacija.

U Karlovcu možete sudjelovati u čak 52 raznovrsna programa (predavanja, radionice, demonstracije, druženja s djecom i odraslima, prezentacije i izložbe), a predstavit će ih 23 organizacije s više od 100 predavača.
Aktivnosti su organizirane na ukupno sedam lokacija:
– Javna ustanova “Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac”, Branka Čavlovića Čavleka 1 a
– Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudevita Šestića 1
– Gimnazija Karlovac, Rakovac 4
– Veleučilište u Karlovcu, Trg Josipa Jurja Strossmayera 9
– Osnovna škola Banija, Gaja Petrovića 5
– Šumarska i drvodjelska škola Karlovac, Vatrogasna cesta 5
– Glazbena škola Karlovac, Augusta Cesarca 3

Glavni organizatori Festivala su Tehnički muzej iz Zagreba i British Council, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U Karlovcu se organizacije Festivala prihvatila udruga Znanstvenici amateri – ZNAM, a podržali su ga Grad Karlovac i Karlovačka županija.

Cjelokupni program otvoren je za javnost i besplatan za sve posjetitelje. Detaljan raspored događanja možete pronaći na http://www.festivalznanosti.hr/2018/ i http://www.festivalznanosti.hr/2018/grad/karlovac/2018-04-16

Na plakatu u prilogu donosimo popis događanja u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.
“Znanstvena otkrića mijenjaju svijet. Činjenica je to kojoj svjedočimo kamo god usmjerimo oko, na što god položimo ruku, što god dotaknemo mislima. Sav napredak civilizacije i naš svakodnevni komfor od električne struje, alata i strojeva koji nam služe, prometala, računala, dostupnosti informacija do lijekova koji nam spašavaju i olakšavaju živote, čitav naš svijet počiva na znanstvenim otkrićima i tehnološkim izumima. Od najstarijih vremena otkrića vatre, kotača i pisma, Arhimedov uzvik “Heureka!” odzvanja kroz vjekove u svakom naporu genija i mislilaca do novijih vremena i fantastičnih otkrića poput rendgenskog zračenja, penicilina, plastike, strukture DNK ili gravitacijskih valova. No, “Heureka!” otkrio sam, riješio sam, razumio sam, izračunao sam, shvatio sam ZAŠTO, dosjetio sam se KAKO, uzvik je koji također odzvanja i u našim glavama, u svim trenutcima naših malih osobnih otkrića, pomaka i pobjeda u razumijevanju svijeta. Otkrića mijenjaju naše vidike, poglede, obzore, svjetonazore…”
Organizacijski odbor 16. Festivala znanosti