Zavičajni odjel

Kontakt

E-mail: zavicajni@gkka.hr

Tel: 047/412 – 377 (111, 107)

Aleksandra Mikić-Grginčić, dipl. knjižničar
Rosana Mikulić, diplomirani arhivist
Maja Žužak, dipl. knjižničar

zavicajni

Zavičajna zbirka ima značajnu ulogu u čuvanju povijesti, tradicije i običaja karlovačkog područja. Ona pomaže u očuvanju identiteta lokalne zajednice te predstavlja bogat i sveobuhvatan izvor informacija o Karlovcu i široj okolici.

Naša knjižnica ima uistinu dugu tradiciju u stvaranju Zavičajne zbirke. Još početkom 1911. naglašena je važnost zasnivanja posebnog odjeljenja koje će biti ogledalo literalne produkcije u Karlovcu i upravo je te godine stvoren početni fond knjižnice. Temelj tog prvog fonda činilo je 179 knjiga Ilirskoga čitanja društva (1838. – 1897.), koje i danas smatramo nukleusom naše zavičajne zbirke.

Zavičajna zbirka nastoji okupiti u kompletnu i cjelovitu zbirku svu povijesnu i suvremenu građu našeg zavičaja:

  • građu o Karlovcu, široj regiji i njezinim građanim
  • građu koju su napisali naši zavičajnici izdanu bilo gdje u svijetu
  • građu objavljenu na području Karlovačke županije do 1945.
Osnovni podatci o zbirci

Fond: 6000 primjeraka knjiga, 88 naslova periodike
Područje zbirke: Karlovac i Karlovačka županija
Vrsta građe: knjige, periodika, AV građa, grafička građa, kartografska građa, sitni tisak, artoteka.

U rubrici Digitalizirana karlovačka baština mogu se vidjeti knjige koje baštinimo iz prve faze čitaoničkog pokreta u Karlovcu: Upisna knjiga posietiteljah Ilirske čitaonice karlovačke, Tri siela narodne čitaonice karlovačke, Grad Karlovac i njegova okolica.

Izdanja naše knjižnice možete pogledati ovdje.

Uvjeti korištenja
  • Fond Zavičajne zbirke ne posuđuje se izvan Knjižnice i može se koristiti isključivo u čitaonici, svakoga dana od 7.30 do 20.00 i subotom od 7.30 do 13 sati.
  • Ukoliko knjižnica posjeduje duplikate građe Zavičajne zbirke koji se nalaze u općem fondu knjižnice, slobodno se mogu posuditi prema općim pravilima posudbe.
  • Pristup fondu je ograničen i za svaki upit korisnici se mogu obratiti djelatnicima
  • Građu Zavičajne zbirke moguće je pretraživati i putem e-kataloga, kao i građu Ilirske čitaonice te Zbirku Domovinskog rata.
Spomen soba Stjepana i Slavka Mihalića

U sastavu Zavičajnog odjela nalazi se i Spomen soba Stjepana i Slavka Mihalića u kojoj je izložena njihova književna ostavština i nešto osobnih predmeta. U spomen sobi prisjećamo se znamenitih Karlovčana i njihovih djela, obilježavaju se značajni događaji i druga zbivanja vezana uz Zavičaj.

Zbirka Domovinskog rata

Na Zavičajnom odjelu u jesen 2015. otvorena je Zbirka Domovinskog rata koja sabire svu relevantnu građu o Domovinskom ratu na području Oprativne zone Karlovac. Zbirka sadrži knjige, časopise i lokalne novine koje su izlazile od 1991. do 1995. kao i digitalizirane članke iz domaćeg i stranog tiska koji izvještavaju o ratnim zbivanjima na našem području.

 Službene publikacije:
Popis časopisa i novina dostupnih za korištenje:

Glas – časopis Gradskog muzeja Karlovac
Karlovački tjednik
Kupa
Mali glasonoša
Mostovi
Svjetlo

Darivanje građe Zavičajnom odjelu

Knjižnica prihvaća građu koja podržava interese i potrebe zajednice s posebnim naglaskom na građu iznimne vrijednosti i značaja za očuvanje kulturne baštine, te zadržava pravo na neprihvaćanje darova, osobito ako se darovima duplicira knjižna građa ili su izvan opsega smjernica za izgradnju knjižnične zbirke, ako su u lošem stanju ili nisu sukladni s postojećom nabavnom politikom knjižnice.

Darodavci ne trebaju slati građu. Umjesto toga, poželjno je poslati darovnu ponudu koja identificira jedinicu(e) koju će ponuditi knjižnici.

Ponude se mogu slati elektroničkom poštom, faksom ili se možete obratiti knjižničarima na Zavičajnom odjelu (Ljudevita Šestića 1), te ispuniti obrazac sa svojim osobnim podacima i podacima o broju primjeraka i vrsti darovane građe.

e-mail: zavicajni@gkka.hr

telefon: 047/412 377(107 i 111)

faks: 047/412371

Preuzmite Obrazac-za-darivanje-građe

Ljudevita Šestića 1, Karlovac