Priča o karlovačkoj lavandi Roberta Poturice

Plakat 20.6.2016. manjePozivamo vas na sedmo predavanje iz ciklusa “Pričamo zeleno” pod nazivom Priča o “Karlovačkoj lavandi”.
Svoju će nam uspješnu priču ispričati Robert Poturica, vlasnik Ekološkog OPG-a, u ponedjeljak, 20. lipnja 2016. godine, u 19:00 sati na zelenom krovu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”.

Ideja o uzgoju i preradi lavande vlasniku EOPG-a Robertu Poturici rodila se prije 12 godina, a počeci realizacije krenuli su odmah nakon ideje. Godine 2006. registrirao je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je već 2008. godine upisano u Upisnik ekoloških proizvođača. Od 2011. godine moguć je, uz prethodnu najavu, pojedinačni ili u grupama obilazak nasada uz stručno vođenje, edukacija o podizanju i održavanju nasada lavande, prezentacija destilacije eteričnih ulja te sudjelovanje u izradi suvenira.
U ponudi EOPG-a su: sadnice lavande, sušeni cvijet pakiran u prigodne vrećice, sušeni cvijet u rinfuzi, eterično ulje, hidrolat od lavande, mirisna sol za kupanje, mirisno ulje za masažu, te svježi cvijet u sezoni…

Robert Poturica predsjednik je Udruge proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije EKOP koja već godinama radi na promociji lokalnih ekoloških proizvoda.

Lavanda je ljekovita, aromatična i medonosna biljka, a nerijetko ju srećemo i kao ukrasnu biljku. Prvi pisani tekstovi o upotrebi lavande potječu iz 18. stoljeća. U prošlosti se upotrebljavala za umivanje, pranje, čišćenje i dezinfekciju. Kao mirisna biljka koristila se u kupkama (ime potječe od latinske riječilavare – prati, kupati), ali i kao lijek protiv prsnih, žučnih i plućnih tegoba.
Rod lavande ima oko 48 vrsta od kojih su tri ekonomski važne – prava lavanda (Lavandula angustifolia Miller), zovu je još francuska, uskolisna i medicinska; širokolisna lavanda (Lavandula latifolia Medic.), poznata kao muška lavanda, špikinard; hibridna lavanda ili lavandin (Lavandula x intermedia), nastala spontanim križanjem prave i širokolisne lavande. Od cvijeta lavande najčešće se proizvodi eterično ulje, hidrolati (mirisne vodice), čajevi, tinkture, macerati…
U Europi se najviše uzgaja u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Mađarskoj, Engleskoj. U Hrvatskoj se tradicionalno uzgaja u priobalnom području i u Hercegovini, no sve je veća tendencija rasta proizvodnje i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.