Sve objave od G. V.

Predavanje “Hrvatska enciklopedistika: jučer, danas, sutra”

Pozivamo vas na predavanje “Hrvatska enciklopedistika: jučer, danas, sutra” dana 19. listopada 2017. godine, s početkom u 13,00 sati. Predavanje će se održati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, na adresi Ljudevita Šestića 1 u Karlovcu. Gosti predavači su dr. sc. Zdenko Jecić, glavni urednik Hrvatske tehničke enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i Cvijeta Kraus stručna suradnica za digitalna izdanja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.
Ovogodišnja manifestacija Mjeseca hrvatske knjige, koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, posvećena je  enciklopedistici.
Predavanje će obuhvatiti povijest hrvatske enciklopedistike i leksikografije, od Pavla Skalića, Fausta Vrančića i Adama Patačića, sve do Miroslava Krleže, te osnutka i djela zagrebačkog Leksikografskog zavoda. Ukratko će biti opisan proces izrade tradicionalne, tiskane enciklopedije, a prikazati će se i nova stremljenja u svjetskoj i domaćoj enciklopedistici, u dobu obilježenom informacijskim tehnologijama i Wikipedijom. Također će biti govora o izdanjima Leksikografskog zavoda dostupnim na webu.

Projekcije dokumentarnih filmova Javne ustanove NATURA VIVA, Zelena knjižnica

Pozivamo vas na projekcije dokumentarnih filmova Javne ustanove NATURA VIVA ” Slunjčica – neotkriveni svijet” i “Tajna klečkog diva”. Projekcije će se održavati 19. listopada 2017. godine na Odjelu audiovizualne građe od 9 do 18 sati. Organizirane su u okviru projekta Zelena knjižnica, a namijenjene su djeci starijeg osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te svim zainteresiranim posjetiteljima.

Književni susret s Nadom Zidar-Bogadi

Pozivamo vas na druženje s dječjom književnicom Nadom Zidar-Bogadi koje će se održati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” (Ljudevita Šestića 1, Karlovac), dana 18. listopada 2017. godine s početkom u 16 sati.

Nada Zidar-Bogadi, rođena 19. veljače 1957. u Zagrebu, u književnom je svijetu poznata kao pjesnikinja, prozaistica i dramska spisateljica Djela su joj uvrštena u antologije, zbornike, čitanke, dječje časopise i lektiru. Uz modernu basnu (Sretni cvrčak, 1996.), fantastične priče (Marsovac iz moje ulice, 1996.), realistične pripovijetke (Kiša je moja prijateljica, 1997.), poetsko-prozne priče iz prirode (Lopoč priče, 2003.), maštovite slikovnice (od kojih je ona Volite li životinje dobila 2012. godine nagradu Grigor Vitez ) i igrokaze (Kokoš kod frizera, 2016.) , ova je autorica suvremenu hrvatsku književnost posebno obogatila svojim poetskim zbirkama (Mjesečev sin, 1984., Nikad bliže Mjesecu, 1992., Šešir pun mjesečine, 1994., Sudbina ruže, 1997., Plavi san, 2014.). Riječ je i o haiku i senryu pjesnikinji koja je uvrštena i u Antologiju hrvatskog haiku pjesništva Vladimira Devidéa (1996.) i svjetsku antologiju haiku poezije Williama J. Higginsona (Haiku World – An International Poetry Almanac, 1996.). Godine 2011. u Japanu (Osaka) prvi su puta proglašene nagrade Vladimir Devidé za najbolji haiku na engleskom jeziku, a haiku Nade Zidar-Bogadi (Tužna vrba./Svaka je grana tužna/na svoj način.) tom je prigodom pohvaljen.
Autorica živi i radi u Zagrebu.

Izložba “Što sve u knjigu stane”

Pozivamo vas na otvorenje izložbe dječjih radova s likovno-literarnog natječaja “Naš bibliobus” na temu “Što sve u knjigu stane”, dana 18. 10. 2017. u 18:00 sati.
Tema ovogodišnjeg bibliobusnog natječaja vezana je uz enciklopedistiku. Na istoimenoj izložbi saznat će se što sve u knjigu stane, koji sve svjetovi obitavaju u knjigama i koja se sve čudesa u knjigama mogu naći/sakriti. Od pristiglih radova odabrat će se i nagraditi oni najuspješniji.

Predstavljanje knjige “Rječnik karlovačkog urbanog plemena – tematski rječnik” Morane Rožman

Pozivamo vas na predstavljanje knjige “Rječnik karlovačkog urbanog plemena – tematski rječnik” autorice Morane Rožman, dana 17. listopada 2017. u 18 sati. Predstavljanje će se održati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, u ulici Ljudevita Šestića 1, Karlovac. Rječnik je izdan u nakladi Paviljona Katzler 1897.
Rječnik karlovačkog urbanog plemena asocijativno-terapeutsko-nostalgični je podsjetnik na Karlovac i na generacije koje su odrasle na germanizmima. Mnoge starinske riječi polako već briše zaborav, ali većinu još upotrebljavamo u govoru, a da toga uopće nismo svjesni.
Stranice Rječnika kriju kolektivni duh Karlovca, filtriraju cijelu jednu građansku povijest, upečatljivi su otisak vremena i barikada na prvoj crti obrane protiv urbicida.
“Alzo dakle, ak ste si gruntali kaj bu nam Rječnik karlovačkog urbanog plemena, nemrem vam pomoć. Ak si gruntate da sve znate, bute se grdno prevarili. Ak znate da niš ne znate, bute naučili. Kak se pravilno veli? Forhange ili firange? Kadi se skrivaju labatorci? Riknula vam je iberciberšpula? Di je Mutljiš, a di su gasice?”

Izložba dokumentarnih fotografija Denisa Stošića “Gradnja Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac”

Pozivamo vas na otvorenje izložbe dokumentarnih fotografija Denisa Stošića “Gradnja Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac”, povodom prve godišnjice akvarija. Otvorenje izložbe održat će se u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” (Ljudevita Šestića 1, Karlovac), u ponedjeljak, 16. 10. 2017. godine, s početkom u 19 sati.
Postav se može razgledati od 16. 10. do 3. 11. 2017. godine.

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC nastala je u sklopu projekta “Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium”, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Projekt je nastao u suradnji Grada Karlovca i Razvojne Agencije Karlovačke Županije KARLA d.o.o., a izveden je prema projektnom rješenju tvrtke Studio 3LHD iz Zagreba.

Nastavi čitati Izložba dokumentarnih fotografija Denisa Stošića “Gradnja Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac”

Autorska večer sa Đurđicom Marinić i Duškom Mušić

Pozivamo vas na predstavljanje knjiga dviju autorica, Đurđice Marinić i Duške Mušić, u petak, 13. listopada 2017. godine, s početkom u 19.00 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” (Ljudevita Šestića 1, Karlovac).

Đurđica Marinić, pjesnikinja iz Karlovca, predstavit će svoju samostalnu zbirku poezije pod nazivom “Satkana od bola i ljubavi”, a Duška Mušić, umirovljenica iz Ploča, piše prozu i poezije te će predstaviti dvije knjige, “Valunzi” i “Mamac za lignju”.

Gošće autorske večeri su Vera Zima, glumica, Ivanka Boljkovac, primadona, Laura Klapka i Hanna Klapka.

Dobar provod – zagarantiran!

Predstavljanje knjige [psi]

Pozivamo vas  na predstavljanje knjige [psi],
knjige koja je s razlogom proglašena književnim fenomenom

u srijedu, 11. listopada 2017., u 18.00 sati

Ilirska dvorana, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”
(Ljudevita Šestića 1, Karlovac)

u okviru Slovenskih dana u Karlovcu

O Erosu i knjizi govorit će autorov veliki prijatelj, slovenski kazališni i filmski glumac, Bojan Maroševič.

Knjiga je to o kojoj se priča. Knjiga koja vam otvara oči, um i srce. Jedno jedino slovo može promijeniti riječ, jedna jedina riječ može promijeniti rečenicu i jedna jedina rečenica može promijeniti knjigu. Jedna jedina knjiga može promijeniti cijeli svijet.
Čitanjem knjige [psi] dobivate priliku na 777 stranica saznati 770 tajni i otkriti 7 dokaza života, priliku da upoznate dvanaest ljudskih karaktera i pogledate se u jedno neobično ogledalo! [psi] je ogledalo vaše psihe i ogledalo u kakvom se još niste gledali. (Eros, autor)
U originalu je objavljena 2010. godine u Sloveniji.

Nastavi čitati Predstavljanje knjige [psi]