Prva TEDxKarlovacLibrary konferencija

U petak, 20. rujna 2019., u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (Ljudevita Šestića 1) s početkom u 19 sati održat će se prva TEDxKarlovacLibrary konferencija. Karlovačka knjižnica dobila je licencu za održavanje i tako postala dio velike TED zajednice.
TED je neprofitna organizacija posvećena “idejama vrijednim širenja”, a započela je s radom kao konferencija u Kaliforniji prije 30 godina i od tada je kroz svoje inicijative sve veća podrška idejama koje mijenjaju svijet. TEDx je, pak, program lokalnih, samoorganiziranih događaja kojima je cilj zbližiti ljude da dijele iskustva u TED stilu.


Na prvoj TEDxKarlovacLibrary konferenciji imat ćete priliku čuti pet sjajnih govornika:
Sveučilišni profesor u trajnom zvanju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i konzultant Velimir Srića ispričat će nam “Kako spasiti svijet koji se raspada”. Kazališna i televizijska glumica Petra Cicvarić govorit će na temu “Ispričat ću vam priču” o tome zašto trebamo pričati (i slušati) priče. Promotor znanosti, fizičar Davor Horvatić, kroz temu “Rani svemir i globalna ekonomija” ispričat će nam kako ga je istraživanje fenomena u ranom svemiru potaklo na istraživanje robusnosti ekonomskih struktura i njihove otpornosti na tržišne nestabilnosti. Poduzetnica, ekonomistica i majka Matejka Buča ispričat će nam “Kako nam djeca oblikuju karijeru”. Za kraj, tu je još jedan Karlovčanin, botaničar i profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Antun Alegro, koji će govoriti o “Biološkoj raznolikosti – što je to i zašto ne možemo bez nje?”
Uz govornike, prisutni će moći poslušati i jedan od najboljih TED govora, sir Kena Robinsona.

https://tedxkarlovaclibrary.com/
https://www.facebook.com/TEDxKarlovacLibrary/?modal=admin_todo_tour

Besplatne karte mogu se podignuti na Informativno-posudbenom odjelu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.

Izložba “Slatkovodne ribe” autora Voje Vukičevića

U predvorju Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (Ljudevita Šestića 1) možete razgledati postav izložbe “Slatkovodne ribe” autora Voje Vukičevića od 21. 9. do 11. 10. 2019. Izložba je postavljena uoči 3. rođendana Aquatike – Slatkovodnog akvarija Karlovac.
Osim slika slatkovodnih riba u tehnici akril bit će izložena i škrinja sa žitnom lađom.
Vojo Vukićević rođen je 1951. godine u Zagrebu. Živi i radi u Karlovcu. Ovo mu je osma samostalna izložba, a umjetničkim se radom bavi više od četrdeset godina. Najčešće radi u slikarskim tehnikama akvarel i akrilik na platnu. Omiljeni su mu motivi stari dijelovi grada Karlovca i okolice, stari mlinovi te stara seoska arhitektura. Zadovoljstvo pronalazi i u slikanju mrtve prirode i portreta te u novije vrijeme sportskih automobila u karikaturi. Morske motive prati izradom modela starih brodova. Slika i po narudžbi.
Kako je po zanimanju strojarski tehničar, slikarstvo kombinira sa stolarijom, bravarijom i modelarstvom te izrađuje proizvode za uređenje rustikalnih prostora, kuća za odmor, starih konoba, kamenih primorskih kuća, restorana i slično. Izrađuje i staro oružje i oruđe koji se dobro uklapaju u te rustikalne prostore.
U svom dugogodišnjem slikarskom radu surađivao je s mnogim karlovačkim umjetnicima i sudjelovao u nekoliko projekata.

Novi termin predavanja “Obavezna i dodatna cjepiva 2019. – 2021., Republika Hrvatska”, Tatjana Tot, dr. med., spec. klin. mikrobiologije

Zbog bolesti predavačice najavljeno predavanje održat će se u novom terminu, 23. rujna 2019. u 17 sati!

Pozivamo vas na predavanje “Obavezna i dodatna cjepiva 2019. – 2021., Republika Hrvatska” koje će se održati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Predavanje će održati Tatjana Tot, dr. med., spec. klin. mikrobiologije povodom obilježavanja 10 godina programa “Bebe u knjižnici”.
Cijepljenje, kao najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća, spasio je više života nego bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti. Javnozdravstveni programi masovnog cijepljenja doveli su do kontrole zaraznih bolesti protiv kojih se cijepi. Sva cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj prošla su potrebna klinička ispitivanja i registrirana su od strane HALMED-a (Agencije za lijekove i medicinske proizvode).
Cilj je predavanja približiti djelovanje, sastav, učinkovitost, ali i napomenuti moguće nuspojave, upozorenja kao i epidemiološke podatke vezane uz obavezna (11 obaveznih cjepiva u RH u navedenom razdoblju; protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubele, tuberkuloze, hepatitisa B, bolesti izazvanih Haemophilus influenzae tip B i pneumokokne bolesti), i ostala dodatna cjepiva dostupna u RH!
Predavanje je namjenjeno širokoj publici te se sudionici pozivaju na otvorenu diskusiju i raspravu nakon predavanja oko svih nepoznanica, zapažanja i dvojbi. Nastavi čitati Novi termin predavanja “Obavezna i dodatna cjepiva 2019. – 2021., Republika Hrvatska”, Tatjana Tot, dr. med., spec. klin. mikrobiologije

Sastanak Čitateljskog kluba Cheeta(j)!

Sljedeći sastanak Čitateljskog kluba Cheetaj! u Knjižnici za mlade za sve ljubitelje neobične kuhinje i snažnih žena! itamo i raspravljamo o knjizi Najljuća jela tatarske kuhinje Aline Bronsky. Izvanredno se sastajemo u utorak, 24. 9. u 18 h, umjesto uobičajene srijede, zbog preklapanja s programom Knjižnice za mlade.
Vidimo se!

 

Predstavljanje pjesničke zbirke “Razglednica sunca” Mojce Rapo-Waite

Pozivamo vas na predstavljanje pjesničke zbirke “Razglednica sunca” Karlovčanke Mojce Rapo-Waite 27. rujna 2019. u 19 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (Ljudevita Šestića 1, Karlovac).

… Premda je zbirka sastavljena od pojedinačno naslovljenih pjesama, cjelina ima gotovo dimenziju svojevrsnog oratorija ili verbalne simfonije. Kratki, odsječeni stihovi teku ritmiziranim ekstatičkim zanosom, koji kompenzira i povremena odkliznuća u odveć eksplikativno ili čak puko informativno… (Tonko Maroević) Nastavi čitati Predstavljanje pjesničke zbirke “Razglednica sunca” Mojce Rapo-Waite

Radno vrijeme

Poštovani korisnici,

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac od 2. rujna 2019. ponovo radi po standardnom radnom vremenu i to:

ponedjeljak-petak: 7:30 – 20:00h
subota: 8:00 – 13:00h

Knjižnica za mlade:
ponedjeljak -petak: 9:00 – 21:00h
subota: 9:00 – 14:00h

Knjižnična stanica Švarča:
ponedjeljak: 14:00 – 19:00h
četvrtak: 9:00 – 14:00h

Ljudevita Šestića 1, Karlovac