Pretraži katalog IGK     

 Knjižnica i čitaonica za mlade

   Banjavčićeva 8, 47000 Karlovac   Tel: 614 188   E-mail: mladi@gkka.hr

 
 O nama
   Tko smo
   Što nudimo
   Aktualno
   Foto galerija
   Događanja
 Linkovi
 Kontakt
 
 
 
 

  
 
   Poštovani korisnici ,

dobro došli na mrežne stranice Knjižnice i čitaonice za mlade Karlovac, novootvorenog odjela Gradske knjižnice «Ivan Goran Kovačić» - Karlovac.         Knjižnica za mlade otvorena je 2003. godine povodom 165. godina postojanja Gradske knjižnice I.G. Kovačić u sklopu proslave obljetnice utemeljenja grada Karlovca – 11. srpnja. Projekt su poduprli Grad Karlovac i Ministarstvo kulture financiranjem uređenja prostora suvremenom opremom. Knjižnica za mlade je ugodan prostor jer podsjeća na dnevni boravak vlastite kuće. Ona je prava oaza za mlade ljude željne zanimljive literature i autorskih filmova,surfanja Internetom ili pak debatiranja o najrazličitijim temama.                                       

      ››› više

 Događanja
                                                                                          ►CIKLUS PREDAVANJA I RADIONICA «VJERUJ U SEBE»

Ciklus psiholoških predavanja i radionica pokrenuli bi obzirom na vrlo porazne statističke podatke o samoubojstvima mladih u Hrvatskoj. U prvih deset mjeseci 2006. godine u Hrvatskoj se ubilo dvoje djece do 14 godine, a pokušalo se ubiti njih 5. Ubilo se njih 13 od 15 do 18 godina, a pokušalo se ubiti njih 43. Predavanja i radionice organizirali bi u suradnji sa stručnjacima iz SUVAG-a, Opće bolnice Karlovac, Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Zagreb, udrugama roditelja s ciljem da se mladi osposobe kako se osloboditi nagomilanih emocija, a ne da ih zatomljuju. Teme predavanja i radionica:
- Komunicirati s roditeljima i na koji način
- Strah od testova i škole
- Samoupoznavanje - moje različite uloge ili tko sam sve ja?
- Moje tjelesno Ja - imam li poremećaj u prehrani?

►CIKLUS "MLADI ZA MLADE" - PREDSTAVLJANJE PROJEKATA I ZNANJA MLADIH SREDNJOŠKOLACA

Vršnjaci imaju istaknutu ulogu u životu adolescenta. Mnoga istraživanja dokazuju da interakcija s vršnjacima pruža mogućnost za učenje i stjecanje iskustava koja se ne mogu steći na osnovi niti jednoga drugog oblika interakcije. S ciljem da izgradimo pozitivniji stav prema školi i učenju te bolja radna postignuća kod mladih predstavit ćemo učenicima osnovnih i srednjih škola dobre i uspješne primjere učenja i rada njihovih vršnjaka.

►CIKLUS PREDAVANJA «MLADI ZNANSTVENICI»

Ciklus predavanja «Mladi znanstvenici» se održava već treću godinu u Knjižnici za mlade i jedinstven je projekt u Hrvatskoj. Ciljevi ciklusa predavanja u kojima sudjeluju mladi karlovački znanstvenici su promovirati znanost i bavljenjem znanošću, upoznati Karlovčane sa mladim znanstvenicima i pojedinim znanstvenim dostignućima i kao najvažnije pokazati da i visokoobrazovana mlada populacija može kvalitetno i uspješno živjeti u manjim gradovima.

►CIKLUS PREDAVANJA O EU I KVIZ ZA SREDNJOŠKOLCE

U suradnji s Ministarstvom europskih integracija i srednjim školama Karlovca i Karlovačke županije organizirali bi "Kviz o poznavanju Europske Unije". Kviz bi obuhvaćao provjeru poznavanja povijesti procesa europskih integracija, institucije Europske unije i poznavanje osnovnih zemljopisnih i povijesnih činjenica vezanih uz zemlje članice Unije, te poglavito odnosa Hrvatske i EU. U kvizu bi sudjelovali učenici srednjih škola, a članovi žirija bili bi istaknuti građani i stručnjaci.

►PROJEKCIJE FILMOVA

Mladim Karlovčanima najveća je želja da se u Knjižnici za mlade organiziraju projekcije dokumentarnih filmova. Iz tog razloga nužno je ponuditi im zanimljive filmove edukativnog karaktera te nakon njih provesti diskusiju. U 2007. godini namjeravamo ugostiti animirane filmove sa festivala animiranog filma Animafest te filmove snimljene u jednom kadru s One Take film festivala. U ispunjenju ovog dijela programa nezaobilazna je suradnja sa Videodružinom Gimnazije i Kino klubom Karlovac.

►RADIONICE ZA MLADE

Mladim ljudima u Hrvatskoj nedostaju besplatni institucionalni oblici provođenja slobodnog vremena koji će im pomoći da razviju svoje kreativne sposobnosti i ostvare svoje ideje za općedruštvenu korist. U radionicama se potiče, razvija i oslobađa stvaralačka imaginacija i kritičko mišljenje mladih. Kroz multimedijske radionice cilj nam je pružiti mladima dovoljno informacija kako bi unaprijedili i kvalitetno upravljali svojim znanjem.
U 2007. godini ćemo mladima ponuditi informatičke radionice (pretraživanje Interneta, izrada powerpoint prezentacije, izrada jednostavnih web stranica), šahovske radionice i radionice o reproduktivnom zdravlju.
 
 
         

 

     
                         Knjižnica i čitaonica za mlade , Banjavčićeva 8, 47000 Karlovac

   Aktivnosti 5. mjesec
 


► IZLOŽBE:

26.04.- 09.05
Izložba „Negativne posljedice globalizacije“

09.05. - 25.05.
Izložba fotografija „Hvala Hrvatska“

►PREDAVANJA:

5.05. u 10 h
Predavanje „Prosvjeta“

7.5. 13:30 – 15:30h
Izbori područnog odbora Komore arhitekta

08.05. u 10 sati
Prezentacija „Projekt Zvijezda“ Gradsko poglavarstvo i učenici

09.05. 25.05. 16 sati Otvaranje izložbe Japanskog veleposlanstva

11.05. u 13 sati
Crveni križ – „Nove snage“ volonterizam, predavanje

16.05. u 13 sati 
„Nasilje u adolescentskim vezama“ – Šumarska škola Karlovac

21.- 25.05
Tjedan ekstremnih sportova

26.05. u 10h
Šahovska akademija

31.5. u 13 h
Predavanje povodom Svjetskog dana nepušenja


Dnevni boravak za mlade uz multimedijske sadržaje na CD-ima, Internet, stripove, časopise za mlade (National Geographic, OK, Teen, Elle i mnogi drugi)
 

                
 

   Knjiga mjeseca


Deborah Curtis
DODIR IZ DALJINE - IAN CURTIS I JOY DIVISION - biografija
Jedino pravo biografsko svjedočanstvo o pjevaču Joy Divisiona, napisano izravno iz pera njegove udovice Deborah. Iako vrlo introvertiran i podložan promjenama raspoloženja, Curtis je svojim nastupima očaravao mnogobrojne obožavatelje, te iza sebe ostavio bogato umjetničko naslijeđe – Bono Vox opisuje njegov glas „svetim“. Zagonetan do samog kraja, počinio je samoubojstvo 18. svibnja 1980.
Dodir iz daljine opisuje Curtisov život od djetinjstva pa sve do trenutka ...
više...