Bajkaonica – jer odrastanje može biti dječja igra

Obitelj je najveće bogatstvo, izvor topline i nježnosti, iz koje djeca odrastaju iz malih u velike ljude. A da bi djeca odrasla i ostvarila svoj puni potencijal, važno je što dulje njegovati ono najljepše što imaju – djetinjstvo. Zato se već šestu godinu zaredom provodi projekt društvene odgovornosti brige o obiteljima “Neka odrastanje bude dječja igra”, kroz koji se pomaže djeci i odraslima u odgoju i obrazovanju. Projekt je pokrenut kao dio globalne inicijative “NIVEA – stalo nam je do obitelji” u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatska.
Pripovijedanje priča jedan je od najstarijih oblika komunikacije među ljudima. Priče nas transformiraju, educiraju, razvijaju kreativnost, obogaćuju naš rječnik… A kada djeci ispričate priču dogodi se čarobni trenutak. Ona oduševljeno slušaju, gledaju širom otvorenih očiju, upijaju svaku riječ i pokret pripovjedača. Tako su igre, priče, pripovijedanje, scenski pokret i dramska naracija postali od iznimne važnosti tijekom ovog projekta te je osmišljen program “Bajkaonica”. Educirano je 163 volontera, organizirano je preko 340 besplatnih radionica diljem Hrvatske te je opremljen 21 čarobni kutak za pripovijedanje najljepših priča. Uključene su i neke poznate osobe kako bi pomogle ispričati priču o Bajkaonici – Zijah Sokolović, Doris Pinčić Rogoznica i Luka Bulić… Pripovjedači su s djecom stvarali nove priče, a nakon probira najbolje su otisnute u slikovnice. Izrađivale su se igračke, posjećivale škole, gostovalo u velikim i malim gradovima. Projektu se priključilo preko 9.750 obitelji!
Ove godine Bajkaonica nastavlja dalje, jer pripovijedanje priča živi u svakodnevnom životu i uveseljava i djecu i odrasle. Uključuju se novi volonteri iz lokalnih sredina i pripovijedanje se širi na dijelove Hrvatske gdje ga još nije bilo – duž Jadrana i na otocima. Otoci Lošinj i Cres, te gradovi Omiš, Šibenik i Dubrovnik dobit će nove mobilne kutiće za pripovijedanje starih i nekih potpuno novih priča te postati dio čarolije Bajkaonice.