Ciklus predavanja “Znanjem do zdravlja” – “Alergijske dermatoze” i “Kako očuvati i unaprijediti zdravlje”

Dana 11. ožujka 2020. s početkom u 18 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, u okviru ciklusa predavanja “Znanjem do zdravlja”, održat će se dva predavanja – “Alergijske dermatoze” i “Kako očuvati i unaprijediti zdravlje”.
O alergijskim dermatozama govorit će prim. dr. sc. Hrvoje Cvitanović, dr. med. Prepoznavanje alergijske prirode promjena na koži vrlo je važno već u početku same bolesti kako bi se stanje na vrijeme liječilo, a pacijent dobio detaljne upute o izbjegavanju alergena i načinu uzimanja lijekova.
Na pitanje kako očuvati i unaprijediti zdravlje odgovor će nam dati Biserka Hranilović, dr. med., spec. epidemiolog. Danas smo suočeni s epidemijom kroničnih nezaraznih bolesti. One su glavni uzrok smrti u gotovo svim zemljama svijeta, a ugrožavaju život i zdravlje ljudi, ali i gospodarski razvoj. Obilježavaju ih zajednički čimbenici rizika kao i zajedničke mogućnosti prevencije. Posebno se ističu kardiovaskularne i zloćudne bolesti, dijabetes i kronične respiratorne bolesti povezane sa četiri zajednička najvažnija čimbenika rizika – pušenjem, nepravilnom prehranom, tjelesnom neaktivnosti i štetnom konzumacijom alkohola. Iako postoje znanstveno utemeljene mjere prevencije njihova implementacija u praksi još uvijek je nezadovoljavajuća.

Prim. mr. sc. Hrvoje Cvitanović, dr. medicine, rođen je Karlovcu. Nakon završetka specijalizacije 1998. godine, radi kao odjelni liječnik u općoj dermatološkoj ambulanti te u ambulanti za dermatološku onkologiju u Općoj bolnici Karlovac. Titulu primariusa stekao je 2010. godine od koje obnaša i dužnost šefa Službe za kožne i spolne bolesti Opće bolnice Karlovac. Dopredsjednik je Podružnice Karlovac Hrvatskog liječničkog zbora od 2014. godine. Od 2016. godine predsjednik je Stručnog vijeća Opće bolnice Karlovac. Godine 2019. stječe stupanj doktora znanosti.
Dr. med. spec. epidemiolog Biserka Hranilović voditelj je službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije. Radila je kao liječnik u službi opće medicine, MC Karlovac i liječnik u HMP MC Duga Resa te vojnoj ambulanti Ministarstva obrane RH. Godine 1995. završila je specijalizaciju iz epidemiologije te radila kao predavač u Medicinskoj školi Karlovac. Od 2010. godine do danas radi kao predavač kolegija epidemiologija na Veleučilištu u Karlovcu na stručnom studiju sestrinstva. Član je Savjeta za zdravlje Karlovačke županije te koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Karlovačku županiju kao i koordinator Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”.

Predavanja se održavaju u suorganizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” i Gradske četvrti Novi centar.