Ciklus pripovijedanja (storytelling) za odrasle “U društvu ugodnom… pričamo zeleno!”, priča Biserke Schmuck “Bijelo”

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” nastavljamo s Ciklusom pripovijedanja (storytelling) za odrasle “U društvu ugodnom… pričamo zeleno!” kojem su okosnica autorski zapisi Karlovčanke Biserke Schmuck.
Pozivamo vas na novo druženje uz priču 11. listopada 2018. godine u čitaonici Informativno-posudbenog odjela Knjižnice. Pridružite nam se i opustite uz priču “Bijelo” iz koje ćete saznati kako je bijela boja odredila simboličko značenje određenim vrstama cvijeća u našoj kulturi, a kako u svijetu. Očekuje vas jedna cvjetna literarna poslastica… u bijeloj boji. Na sat vremena družit ćemo se s bijelim krizantemama, ljiljanima, glogovim cvjetovima, cvjetovima buhača, tratinčicama…
Program počinje u 18:00 sati, a organizatori su Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Paviljon Katzler 1897.
U usmenim tradicijama priče ostaju živima samo ako se pričaju iznova i iznova, tako će se i priča “Bijelo” ponovo interpretirati štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe “Sveti Antun” već 16. listopada 2018. godine u 10:00 sati.

Cilj ovog ciklusa socijalno je povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Program je namijenjen odraslim osobama, osobama starije životne dobi, osobama slabog ili oštećenog vida i svima koji vole slušati priče koje su prožete “zelenim” temama. Teme od kojih su satkane ove originalne priče simbolika su biljaka i životinja, boja i različitih elemenata iz prirode, uz opise mjesta i ljudi te vješto utkanu povijest lokalnog okruženja, kao i primjeri dobre prakse iz neposredne okolice, zemlje i svijeta. Priče su to koje potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo.
Biserka Schmuck autorica je nekoliko knjiga i brojnih članaka u stručnim časopisima, autorica je i voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava.