Ciklus pripovijedanja (storytelling) za odrasle “U društvu ugodnom… pričamo zeleno!” s Biserkom Schmuck

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” započinjemo s novim programom Ciklus pripovijedanja (storytelling) za odrasle “U društvu ugodnom… pričamo zeleno!” Okosnica su autorski zapisi Karlovčanke Biserke Schmuck. Teme od kojih su satkane ove originalne priče simbolika su biljaka i životinja, boja i različitih elemenata iz prirode, uz opise mjesta i ljudi te vješto utkanu povijest lokalnog okruženja, kao i primjeri dobre prakse iz neposredne okolice, zemlje i svijeta. Priče su to koje potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo.
Pozivamo vas na prvo okupljanje 11. rujna 2018. godine u čitaonici Informativno-posudbenog odjela Knjižnice. Pridružite nam se i opustite se uz priču “Stabla”. Program počinje u 18:00 sati. Organizatori su Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Paviljon Katzler 1897.Cilj ovog ciklusa socijalno je povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Program je namijenjen odraslim osobama, osobama starije životne dobi, osobama slabog ili oštećenog vida i svima koji vole slušati priče koje su prožete “zelenim” temama.

Storytelling (pripovijedanje, kazivanje priča) opisuje se kao niz socijalno-kulturnih aktivnosti u formi usmenog interpretativnog dijeljenja priča, pjesama, stihova, ponekad i plesova. Sve kulture svijeta provode, ili su provodile kroz povijest, ovaj vid druženja. U suvremenim, užurbanim društvima priče se najčešće pričaju još samo djeci. Što je krivo jer je tradicionalno pripovijedanje itekako namijenjeno i odraslima. Odrasli, čak i više nego djeca, imaju potrebu sudjelovati u javnim čitanjima, žele raspravljati o ispričanoj temi, dati svoje mišljenje, družiti se, žele učiniti odmak od svoje svakodnevice, imati priliku i mjesto na kojem će reducirati svoj stres, poraditi na svom samopouzdanju kroz pozitivnu socijalnu interakciju, stimulirati svoje kreativne i kognitivne potencijale… ili se jednostavno odmoriti i uživati u čitanoj riječi u poticajnoj i smirujućoj okolini te na trenutak otploviti na krilima imaginacije.
Kako se priče kroz povijest pričaju u mirnim i relaksirajućim okruženjima, knjižnice predstavljaju idealna mjesta suvremenih okupljanja. Primarno mjesto redovitih jednomjesečnih susreta bit će čitaonica Informativno-posudbenog odjela Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Kako u usmenim tradicijama priče ostaju živima samo ako se pričaju iznova i iznova, tako će se priče iz ciklusa pripovijedati više puta, na različitim lokacijama u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji te u okviru većih događanja u gradu i okolici.
Biserka Schmuck autorica je nekoliko knjiga i brojnih članaka u stručnim časopisima, autorica je i voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava.