Ciklus pripovijedanja za odrasle, priča Biserke Schmuck “Biljke Božića”, 11. 12., 18. 12. i 19. 12. 2018.

Pozivamo vas na novo druženje uz priču u okviru Ciklusa pripovijedanja za odrasle “U društvu ugodnom… čitamo zeleno!” Ovaj put Biserka Schmuck pripremila je za vas priču “Biljke Božića”.
Iz priče ćete saznati mnoštvo zanimljivih crtica o božićnim i novogodišnjim običajima, ritualima i pravilima kod nas i u svijetu. Naučit ćete i na koji su način Kelti i Rimljani “krivi” za unošenje zelenila u domove te što taj čin simbolizira. Iz priče će se saznati i jedna vrlo važna ekološka uputa o zabrani devastiranja simbola Božića, a u korist biljaka veprine i božikovine. Uživat ćete i u dvije legende vezane uz poinsetiju i imelu, te saznati bez kojih mirisa Božić ne bi bio to što jest; miris libanonskog cedra, smole tamjana, ulja sandala, drveta bagrama… I na kraju, znate li kakve veze ima maslina s biljkama Božića? Pridružite nam se 11. prosinca 2018. godine u 18 sati u Čitaonici Informativno-posudbenog odjela i u ugodnom društvu poslušajte priču iz koje ćete naučiti sve!
Priče koje čujete u okviru Ciklusa potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo. Cilj mu je socijalno povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Odrasli imaju potrebu sudjelovati u javnim čitanjima (storytelling, pripovijedanje, kazivanje priča), žele raspravljati o ispričanoj temi, dati svoje mišljenje, družiti se, žele učiniti odmak od svoje svakodnevice, imati priliku i mjesto na kojem će reducirati svoj stres, poraditi na svom samopouzdanju kroz pozitivnu socijalnu interakciju, stimulirati svoje kreativne i kognitivne potencijale… ili se jednostavno odmoriti i uživati u čitanoj riječi u poticajnoj i smirujućoj okolini te na trenutak otploviti na krilima imaginacije.
Osim u karlovačkoj knjižnici, priča će se pričati i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj, 18. prosinca 2018. u 18 sati, a zatim i u Domu za starije i nemoćne “Sveti Antun” Karlovac, 19. prosinca 2018. u 10 sati, jer u usmenim tradicijama priče ostaju živima samo ako se pričaju iznova i iznova.