Ciklus pripovijedanja za odrasle “U društvu ugodnom… pričamo zeleno!” u Karlovcu i Ogulinu

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” i u 2019. godini nastavljamo s Ciklusom pripovijedanja za odrasle “U društvu ugodnom… pričamo zeleno!” kojem su okosnica autorski zapisi Karlovčanke Biserke Schmuck. Organizatori Ciklusa su Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Paviljon Katzler 1897, a u ovoj godini provedbu će podržavati i Ministarstvo kulture RH.
Pozivamo vas na novo druženje uz priču 8. siječnja 2019. godine u čitaonici Informativno-posudbenog odjela Knjižnice s početkom u 18 sati. Pridružite nam se i opustite uz priču “Kristali” iz koje ćete saznati ponešto o “kamenu”, kakva mu je simbolika te na koje je sve načine povezan s čovjekom ili, bolje rečeno, koliko mu je sličan. Saznat ćete i koji sve “kameni” dobivaju prefiks dragi ili poludragi, na koji su način ti prirodni elementi nastali, koji kemijski procesi su im definirali boje, oblike, kristalne rešetke… Što je najvažnije, saznat ćete brojne zanimljivosti, priče i legende o mnogima od njih, a koje su nastale u našoj ili svjetskim kulturama. Dođite, očekuje vas jednosatna kameno-kristalno-biserno-dijamantna literarna poslastica…
Cilj ovog ciklusa socijalno je povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Program je namijenjen odraslim osobama, osobama starije životne dobi, osobama slabog ili oštećenog vida i svima onima koji vole slušati priče koje govore o čarobnoj prirodi, onima koje su prožete “zelenim”. Teme od kojih su satkane ove originalne priče simbolika su biljaka i životinja, boja i različitih elemenata iz prirode, uz opise mjesta i ljudi te vješto utkanu povijest lokalnog okruženja, kao i primjeri dobre prakse iz neposredne okolice, zemlje i svijeta. Priče su to koje potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo.
Biserka Schmuck autorica je nekoliko knjiga i brojnih članaka u stručnim časopisima, autorica je i voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava.
U usmenim tradicijama priče ostaju živima samo ako se pričaju iznova i iznova, tako će se i priča “Kristali” ponovo interpretirati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin 17. siječnja u 18 sati.