Čitamo priču “Zeleno” autorice Biserke Schmuck u Karlovcu i Vojniću

Pozivamo vas da nam se pridružite na još jednom druženju uz priču Biserke Schmuck u okviru Ciklusa pripovijedanja za odrasle “U društvu ugodnom… pričamo zeleno!” koji ovaj mjesec održavamo povodom Dana planeta Zemlje (22. travnja). U čitaonici Informativno-posudbenog odjela, 9. travnja 2019. godine s početkom u 18 sati, poslušajte priču “Zeleno”.
U zanimljivom kazivanju saznat ćete na koji način zelena boja utječe na ljudski organizam, što je simbolizirala u starim mitovima, legendama i tradicijama te u kojim se sve prirodnim elementima može pronaći. Saznat ćete i koja se božanstva i ženska imena vezuju uz “zeleno”, a štoriju o svojstvima đurđice i pelina jednostavno morate čuti.
Priča će se još jednom čitati u Knjižnici i čitaonici Vojnić, 16. travnja 2019. u 18 sati.

Organizatori Ciklusa su Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Paviljon Katzler 1897, a u ovoj godini provedbu podržava i Ministarstvo kulture RH.

I dalje igramo nagradnu igru. Dovoljno je nakon susreta napisati kratak osvrt ili komentar na pročitanu priču. Osvrti se prikupljaju u “zelenu škrabicu” za vrijeme trajanja projekta. Na posljednjem će se susretu izvući ime najsretnijeg sudionika i uručiti joj/mu prigodan poklon od organizatora i autorice priča.

Okosnica ciklusa pripovijedanja autorski su uradci Karlovčanke Biserke Schmuck, autorice nekoliko knjiga i brojnih članaka u stručnim časopisima, autorica i voditeljica brojnih radijskih emisija s temom zaštite okoliša i prirode te aktivna članica više udruga civilnih društava.
Priče su to koje potiču na promišljanje o različitim temama, podsjećaju na zaboravljene vrijednosti i moralno prosuđivanje te povećavaju individualnu odgovornost koja se vezuje uz ekologiju i boljitak svijeta u kojem živimo. Teme od kojih su satkani ovi autorski zapisi simbolika su biljaka i životinja, boja i različitih elemenata iz prirode, opisi mjesta i ljudi te vješto utkana povijest lokalnog okruženja, kao i primjeri dobre prakse iz neposredne okolice, zemlje i svijeta. Cilj ovog ciklusa socijalno je povezivanje individualnih slušatelja, produbljivanje znanja o ispričanoj tematici iz prošlosti ili sadašnjosti i integraciju u budućnost, povezivanje iskustava kroz slušanje, promišljanje i zapažanje, te poticanje kognitivnog identiteta. Program je namijenjen odraslim osobama, osobama starije životne dobi, osobama slabog ili oštećenog vida i svima koji vole slušati priče koje su prožete “zelenim” temama.
Storytelling (pripovijedanje, kazivanje priča) opisuje se kao niz socijalno-kulturnih aktivnosti u formi usmenog interpretativnog dijeljenja priča. Odrasli, čak i više nego djeca, imaju potrebu sudjelovati u javnim čitanjima, žele raspravljati o ispričanoj temi, dati svoje mišljenje, družiti se, žele odmak od svoje svakodnevice, priliku i mjesto na kojem će reducirati svoj stres, poraditi na svom samopouzdanju kroz pozitivnu socijalnu interakciju, stimulirati svoje kreativne i kognitivne potencijale… ili se jednostavno odmoriti i uživati u čitanoj riječi u poticajnoj i smirujućoj okolini te na trenutak otploviti na krilima imaginacije.