Deset godina programa „Bebe u knjižnici“

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac uvijek prepoznaje potrebe obitelji u zajednici te od 2009. godine svim bebama rođenima u karlovačkom rodilištu Knjižnica i partner Grad Karlovac poklanjaju člansku iskaznicu i besplatno članstvo godinu dana djeci do godine starosti.
Uz mogućnost besplatnog učlanjenja djeteta, roditelje se poziva na obiteljsko druženje u prostorima Knjižnice u osmišljenom programu za bebe i djecu do 3 godine uz prisutnost roditelja pod nazivom „Bebe u knjižnici“ koje se uz organizirano vođenje knjižničara odvija u prostoru Odjela za djecu predškolskog uzrasta svake subote u mjesecu.
Na druženjima se bebe i djeca rane dobi mogu slobodno kretati, birati igračke, listati slikovnice uz pomoć roditelja, crtati, sudjelovati u prigodnim programima u skladu s njihovim mogućnostima. Za čitanje postoje slikovnice za najmlađe od tvrdih listova izrađenih od čvrstih materijala, slikovnice-igračke, slikovnice od pliša, mekanih materijala i druge. Roditeljima ova druženja koriste za razmjenu iskustva i rješavanje nedoumica vezanih uz odgoj i zdravlje djeteta. U program su uključene i patronažne sestre Doma zdravlja Karlovac.
Ovim programom Knjižnica podržava i prvu nacionalnu kampanju za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“

Deseti rođendan programa „Bebe u knjižnici“ Knjižnica će slaviti cijelu godinu i darivati bebe i njihove roditelje prigodnim akcijama i događanjima:
• Izložba „10 godina programa Bebe u knjižnici“ na Odjelu za djecu i mladež (od 2. 4. do 30. 4. 2019.)
• Akcija besplatnog upisa djece od 0 do 3 godine starosti (od 2. 4. do 29. 6. 2019.)
• Čitamo zajedno s UNICEF-ovim ambasadorima dobre volje
• Proljetni koncert Male glazbene škole, Glazbena škola Karlovac
• Predavanja:
– Obavezna i dodatna cjepiva dječje i adolescentne dobi, predavačica: Tatjana Tot, dr. med. (rujan 2019.)
– Predavanje u suradnji Dječjim vrtićem Karlovac (listopad 2019.)