Europski tjedan mobilnosti 2018.

Europski tjedan mobilnosti 2018. održava se od 16. do 22. rujna pod motom Kombiniraj i kreni!

Pridružite se događanjima u našem gradu 🙂
https://www.karlovac.hr/…/europski-tjedan-mobilnosti-…/16726

Europski tjedan mobilnosti ove će se godine obilježiti pod temom Kombiniraj i kreni (eng. Mix and Move) čime se potiče istraživanje različitih opcija organiziranja našeg putovanja i razmišljanje koji način najbolje odgovara za dolazak do željene destinacije. Uključivanjem koncepta multimodalnosti i uvođenjem nekih održivih metoda prijevoza u naše putovanje, ne samo da možemo imati pozitivan utjecaj na okoliš, već i dodatno uštedjeti novac.
Europljani vole raznolikost – u hrani, modi, glazbi – no kada je riječ o prijevozu, mnogi od nas drže se samo jednog načina mobilnosti.
Europski tjedan mobilnosti 2018. usredotočuje se na multimodalnost – korištenje različitih modova (načina) prijevoza za različita putovanja. Mnogi od nas se instinktivno odlučuju za istu metodu prijevoza bez razmišljanja je li to idealan način prijevoza za naše putovanje.
Na primjer, automobil može biti najbolji način da se vaša obitelj otputuje na more, no je li to najbolji način da ih dovezete u središte grada gdje je prostor često ograničen?
Ove godine, zašto ne testirati različite načine prijevoza: biciklirajte do teretane da biste prije započeli s trošenjem kalorija, putujte vlakom do ureda da biste izbjegli gužvu ili prošećite do trgovina da biste izbjegli parkiranje.
Uz zdravstvene prednosti, putem multimodalnog pristupa može se ostvariti značajna ušteda, osobito kada kratka putovanja završavaju šetnjom ili bicikliranjem.
Prihvaćanje koncepta multimodalnosti znači preispitivanje načina kretanja po našim gradovima i spremnost na isprobavanje novih oblika mobilnosti. Iz perspektive grada to zahtijeva političku volju za potporu alternativnim načinima prijevoza.