Izložba članova Kuće hrvatskog dizajna Zagreb

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na izložbu radova primijenjenih umjetnika i dizajnera okupljenih u Udruzi Kuća hrvatskog dizajna Zagreb. Kuća hrvatskog dizajna od 2012. godine okuplja primijenjene umjetnike i dizajnere svih medija te organizira i provodi kulturne, umjetničke, izložbene, radioničko-edukativne, izdavačke i multimedijalne projekte u koje su uključeni njeni članovi te brojni drugi suradnici. Udruga djeluje u cilju promocije hrvatskog stvaralaštva, razvoja kreativnih ideja i otvaranja tržišta unikatnih radova primijenjene umjetnosti i dizajna.

Svoje radove izložit će pet umjetnika, Vesna Kutnjak, Helena Jarnjak Batur, Ljerka Njerš, Korana Gjalski Filipović i Dragutin Dado Kovačević.

Postav se može razgledati od 25. studenoga do 13. prosinca 2019. godine u predvorju Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudevita Šestića 1, Karlovac.

Dođite i upoznajte gostujuće umjetnike kroz izložbu njihovih radova.

Vesna Kutnjak, rođena 1986. godine u Zagrebu, nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, upisuje i nakon nekoliko godina magistrira dizajn tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Od studentskih dana aktivno se bavi dizajnom i izradom odjeće i nakita, a zadnjih par godina intenzivno istražuje tehniku heklanja koja joj omogućuje izvedbu dizajnerskih ideja koje nije moguće izvesti samim šivanjem.
Kontakt: 098 9306 361, kutnjak.vesna@gmail.com, IG: @sheshe_lee

Helena Jarnjak Batur rođena je 1969. godine u Zagrebu. Godine 1988. završila je školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna na odjelu keramike u klasi profesora Josipa Cmroka. Članica je ULUPUH-a i ZUH-a. “Motiv njezine umjetničke keramike je konj, čiju je anatomiju svladala da se može stvaralački igrati. Otuda konj iskrsava u nizu pogleda: od kretnje, elegancije tijela, snage… do karaktera, portreta… Izbjegavajući puku opisnost Helena svoje glinene konje prikazuje kićene grive, čipkasto urešene… neke bajkovite ekspresije.” – o radu Helene Jarnjak Batur piše Marina Baričević, likovna kritičarka. Sama autorica svoj rad tumači: “Postupkom pojednostavljivanja trudim se zadržati tipičan oblik konja, poput konture, siluete u prostoru, a da odbačeni detalji pritom ne naškode prepoznatljivosti same skulpture, naprotiv, čine je jasnom i razumljivom u okviru mojeg jedinstvenog likovnog rukopisa.”
Kontakt: 091 544 4428, hjarnjak@gmail.com, FB: @Terrahorse

Ljerka Njerš, slikarica i keramičarka, diplomirala je slikarstvo 1961. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Marina Tartaglie, završivši prije toga Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu u klasi poznate keramičarke Blanke Dužanec. Djeluje kao profesionalna likovna umjetnica, izlaže na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i širom svijeta, sudjeluje na mnogim međunarodnim stručnim skupovima, simpozijima i likovnim kolonijama. Dobitnica je nagrada i priznanja, od kojih valja spomenuti Nagradu Grada Zagreba 1994. godine. Osvojila je posebnu nagradu u kategoriji keramike, stakla, porculana i terakote na međunarodnoj izložbi “Umetnost minijature” u Majdanpeku, u Srbiji, 2010. godine. Odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Članica je Vojničkoga i bolničkog reda sv. Lazara Jeruzalemskog. Uz slikarstvo i keramiku, Ljerka Njerš bavi se ilustracijom i opremom knjiga. Članica je HDL-a i ULUPUH-a Zagreb, te Society of Designer Craftsmen u Londonu.
Kontakt: ljerka.njers@gmail.com, FB: @ljerka.njers.7, www.ljerkanjers.com

Korana Gjalski Filipović rođena je 1986. u Zagrebu. Godine 2005. maturirala je na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer fotografije. Diplomirala je Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2011., s temom Ilustracije kod profesorice Zlatke Mencl Bajs. Magistrirala je 2014. Kreativno upravljanje tržišnim komunikacijama na Visokoj školi Agora u Zagrebu, te je iste godine nagrađena Dekanovom nagradom. Samostalno izlaže od 2005. godine, a do sada je imala šest samostalnih i desetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz crteže, bavi se fotografijom, ilustracijom i multimedijom. Objavila je četiri knjige. Nakon Zagrebačkih ptičica i Vilinskih stvorenja – kukaca, izlaže novi, prigodno prosinački ciklus crteža Božićnih jahača.
Kontakt: 099 6524 525, gjalski.filipovic@gmail.com, FB: @koranasartshop

Dragutin Dado Kovačević rođen je 1954. u Petrinji. Diplomirao je 1978. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na grafičkom odjelu, u klasi profesora Ante Kuduza. Bavi se grafičkim oblikovanjem, crtežom, grafikom, ilustracijom, karikaturom. Priredio je dvadesetak samostalnih izložbi te izlagao na preko dvjesto skupnih žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja i otkupa. Godine 2008. pobijedio je na međunarodnom natječaju UNESCO-a za amblem Konvencije za zaštitu kulturne nematerijalne baštine. Godine 2007. pokrenuo je projekt ARTour na području grada Malog Lošinja, a 2008. OSKARfest – međunarodnu izložbu karikatura u Osoru (Cres/Lošinj), koja se od te godine redovito održava. Uz karikaturu, posebna ljubav mu je oslikavanje tekstila, te je dva puta uvršten u Graphisovih svjetskih sto dizajnera majica.
Kontakt: 098 9358 586, dado.kov.novi@gmail.com