Izložba dokumentarnih fotografija Denisa Stošića “Gradnja Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac”

Pozivamo vas na otvorenje izložbe dokumentarnih fotografija Denisa Stošića “Gradnja Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac”, povodom prve godišnjice akvarija. Otvorenje izložbe održat će se u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” (Ljudevita Šestića 1, Karlovac), u ponedjeljak, 16. 10. 2017. godine, s početkom u 19 sati.
Postav se može razgledati od 16. 10. do 3. 11. 2017. godine.

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC nastala je u sklopu projekta “Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium”, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Projekt je nastao u suradnji Grada Karlovca i Razvojne Agencije Karlovačke Županije KARLA d.o.o., a izveden je prema projektnom rješenju tvrtke Studio 3LHD iz Zagreba.


Projekt slatkovodni akvarij Aquatika temelji se na ideji bioraznolikosti karlovačkih rijeka i bogatoj tradiciji života uz rijeke Kupu, Koranu, Mrežnicu i Dobru o kojima se mora voditi sustavna briga. Grad Karlovac je prepoznao važnost prirodnih resursa kojima je okružen te ih koristi u osmišljavanju modernih sadržaja za sve generacije. Slatkovodni akvarij Karlovac atrakcija je u svakom smislu: ekološkom, obrazovnom, turističkom, znanstvenom, ili jednostavno zbog svoje originalnosti i činjenice da slatkovodni akvarij ne postoji nigdje u široj regiji, osim u srcu Hrvatske, okružen četirima rijekama – u Karlovcu. Aquatika je obogatila turističku ponudu grada Karlovca i Karlovačke županije. Potaknula je integriranje lokalne turističke ponude te razvoj uslužnih djelatnosti i proizvodnje, čiji je dio asortimana prikazan i u suvenirnici.
Karlovački fotograf Denis Stošić tijekom cijelog projekta snimao je gradnju akvarija, te kroz svoje fotografije zabilježio prizore gradnje objekta koji će postati nova turistička atrakcija grada Karlovca. Povodom prve godišnjice akvarija organizirana je izložba “Gradnja Aquatike”, kako bi taj proces bio zabilježen u vremenu i ostao ovjekovječen.
(Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica Javne ustanove AQUATIKA-SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC, iz predgovora kataloga izložbe)