Izložba fotografija Silvija Selmana povodom nadolazećeg Svjetskog dana dojenja, Patronažna služba Doma zdravlja Karlovac, Grupa za potporu dojenju

Patronažna služba Doma zdravlja Karlovac, Grupa za potporu dojenju, poziva vas na svečano otvorenje izložbe fotografija Karlovčana Silvija Selmana pod nazivom “Majčin dar” koje će se održati 27. 7. 2018. u 11 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudevita Šestića 1, povodom nadolazećeg Svjetskog dana dojenja.
Postav izložbe može se razgledati do 6. 8. 2018. na podestu ispred Odjela za djecu i mladež.

Povodom Svjetskog tjedna dojenja, Patronažna služba Doma zdravlja Karlovac na inicijativu karlovačkih majki, dojilja, organizira izložbu “Majčin dar” kako bi potaknuli dojenje kao najpoželjniji način prehrane djeteta i promociju dojenja u javnosti. Fotografije Silvija Selmana nastale su na prepoznatljivim lokacijama u gradu Karlovcu.
Svjetski tjedan dojenja naglašava ulogu zajednice u osnaživanju i poticanju majki da doje svoju djecu odmah nakon poroda. Ove godine obilježava se od 30. 7. do 5. 8. 2018. diljem svijeta s ciljem poticanja rodilja na dojenje kako bi poboljšali zdravlje djece, zdravlje mladih majki, a ujedno i razvijali snažnu emocionalnu povezanost majke i djeteta. Stavljanje djeteta na majčina prsa neposredno nakon poroda preporučuje se kao prvi kontakt majke i djeteta, a majčino mlijeko predstavlja prvu djetetovu hranu koja sadrži neophodne sastojke potrebne za rast, razvoj i zaštitu dojenog djeteta. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije preporučuje se početak dojenja neposredno po rođenju djeteta, isključivo dojenje na zahtjev do navršenih šest mjeseci djetetova života te nastavak dojenja uz dohranu do djetetove navršene druge godine ili dulje.
Patronažne sestre su prve koje nakon povratka majke i novorođenčeta iz rodilišta educiraju majku kako staviti dijete u odgovarajući položaj za dojenje, podučavaju o tehnikama dojenja, kao i prevenciji mastitisa. U svrhu poduke o dojenju, davanju potpore, Patronažna služba Doma zdravlja Karlovac ima dugogodišnje iskustvo kroz rad Grupe za potporu dojenju. Grupa za potporu dojenju započela je s kontinuiranim radom u studenom 2013. godine, okuplja se jednom mjesečno u prostorijama Doma zdravlja Karlovac. Do danas je kroz grupu prošlo tristotinjak što majki, što trudnica. Grupa okuplja mlade majke i trudnice koje izmjenjuju svoja iskustva. Patronažne sestre koordiniraju grupom, potiču na dojenje majke koje imaju problema sa dojenjem, savjetuju ih i potiču na druženje. Grupe za potporu dojenju primjer su kako zajednica može pomoći majkama.
Promicanje dojenja i povećanje udjela majki koje doje od velikog je javnozdravstvenog interesa za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti kao i za promicanje mentalnog zdravlja naše djece od najranije dobi.
Patronažna služba Doma zdravlja Karlovac želi pokrenuti inicijativu za postavljanje klupa za dojenje u javnosti na odgovarajućim lokacijama u Gradu Karlovcu. Klupe za dojenje u javnosti značajno bi pomogle majkama dojiljama da na siguran i kvalitetan način zbrinu svoje dijete, a ujedno bi potaknulo sve dionike u društvu da se uključe u daljnje aktivnosti naše službe. Obilježavanje Svjetskog tjedna dojenja i postav izložbe “Majčin dar” organiziraju se prvi puta u našem gradu te vas pozivamo da se pridružite i podržite ovaj projekt.