IZLOŽBA GRAFIKA I KERAMIKE LIDIJE MAČEK STANIĆ “POSLJEDNJE KARLOVAČKE STARICE”

U Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” od ponedjeljka, 13. lipnja 2022., bit će postavljena izložba grafika i keramike likovne autorice Lidije Maček Stanić pod nazivom “Posljednje karlovačke starice”. Kroz izložene radove autorica će prikazati nostalgiju za prijašnjim vremenima grada Karlovca, čiji dijelovi polako nestaju.

Sudjelovanjem na pet Svjetskih trijenala male keramike autorica je dobitnica niza priznanja, kao i tri otkupne nagrade. Dobitnica je srebrne plakete na izložbi “Ambijenta” Zagreb, a četiri je puta pohvaljena na izložbama neprofesionalnih stvaraoca Hrvatske. Osvojila je i 3. mjesto na međunarodnoj izložbi “Narava ima vedno prav u Sevnici. Dosad je realizirala 22 samostalne izložbe u tehnikama keramike, ulja i pastela.

Lidija Maček-Stanić rođena je u Karlovcu 1948. godine. Poslije završene Srednje kemijske škole radi kao dizajner u tvornici keramičkih pločica u Vojniću. Rad na oblikovanju gline započinje još 1972. godine. Upravo ovaj oblik bavljenja keramikom u punoj i poluplastici postat će njezin zaštitni znak. Jedna je od osnivačica zaštitne radionice suvenira keramike Ilovac u kojoj je usavršila kreativni rad na sitnoj plastici. Osim keramike, radi u tehnikama ulja i pastela. Članica je ULUPUH-a i ULAK-a. Dobitnica je više priznanja i nagrada. Svoje je radove donirala na mnogim humanitarnim akcijama.

Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 13. lipnja 2022. u 18:00 sati u Izložbenom salonu „Ljudevit Šestić“. Izložba ostaje otvorena do 4. srpnja 2022.

Dobro došli!