Izložba Helene Gazdek “Podsvijest pod povećalom”

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Karlovčanke Helene Gazdek pod nazivom “Podsvijest pod povećalom”. Pridružite nam se u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” 1. travnja 2019. u 18 sati, pogledajte originalan, vrlo neobičan i super zanimljiv interaktivan postav te popričajte s autoricom o njezinom radu i istraživanju podsvijesti.

“Podsvijest, kao i svijest, je vrlo bitan čimbenik u našem životu, te se prije ili kasnije moramo s njom suočiti i riješiti neke situacije za svoju osobnu dobrobit. Sigmund Freud je uspoređivao svijest i podsvijest sa santom leda. Vršak koji pluta na površini vode je samo mali vidljivi dio onoga što krijemo duboko u sebi i što je nevidljivo, nedostupno i potopljeno ispod površine. Davna iskustva, nedopuštene i nikad do kraja proživljene emocije, zabranjeni dijelovi našeg života kriju se od naše svijesti iako iz podzemlja znaju potajno upravljati našom svakodnevicom.
Svojim radom želim promatraču približiti istraživanje podsvijesti kroz niz umjetničkih knjiga, slika i fotografija. Izložba je koncipirana tako da dijelom izlazi iz ustaljenih normi postava te se promatraču diktira na koji segment rada, detalj, treba obratiti pozornost jer ponekad, gledajući veliku sliku, zaboravljamo bitnost i ljepotu samo jednog malog detalja koji se toliko daleko grana i prelijeva baš kao i naša podsvijest.” (Helena Gazdek, autorica)

“Helena Gazdek svojim radovima uvodi promatrača u prostor ispunjen simbolima i neiscrpnim koloritom te ga sukobljava sa izrazom vlastite svijesti. Ono što vidimo na površini slika je zapravo odraz onoga sto nosimo i krijemo u sebi. Naznačena razina boja koja se širi pred našim očima, predstavlja subjektivni odnos rasta i širenja podsvijesti. Privid prostora naslućuje naš sam privid kontrole podsvijesti koja upravlja našim svakodnevnim životom. Helena vlastiti izraz crpi iz simbolike te nam vještom tehnikom akvarela otkriva detalje naše podsvijesti, iskustava koja smo davno prošli i potisnuli, te bogatim koloritom otkriva naše najdublje potisnute emocije. Radovi se sastoje od slika, fotografija te umjetničkih knjiga koje su dizajnirane da ih se promatra kroz otvoren prostor kako bi nam dali bolji uvid u detalje svijesti koje svakodnevno želimo sakriti. Povećalo u ovoj izložbi predstavlja objekt i metaforu gdje se slobodno i sigurno možemo suočiti sa našim najdubljim strahovima, osvijestiti ih i promatrati kroz oblike koji rastu unutar nas samih.” (Anamarija Podrebarac, vanjska suradnica Central Saint Martinsa, London)