Izložba izbora fotografija “Lice knjige”, projekt “Knjiga svaki dan 2020.”

“Odaberi knjigu koja te inspirira. Osmisli i snimi fotografiju koja bi mogla biti naslovnica odabrane knjige. Daj omiljenoj knjizi novo lice! Budi autor naslovnice!” bio je poziv za fotonatječaj “Naslovnica knjige” iz projekta “Knjiga svaki dan 2020.” Pristigle su 451 fotografija od 174 autora. Najuspješniji radovi, njih 68, čine izložbu “Lice knjige”. Prosudbeno povjerenstvo činili su Damir Hoyka (fotograf), Maja Glušić (grafička urednica u Frakturi), Vera Ćuže-Abramović (prof. likovnih umjetnosti) i Aleksandra Šutalo kao predstavnica organizatora.
Nagrađeni radovi su:
1. Marina Krištofić, Zagreb; Nevidljivi čovjek / Herbert George Wells
2. Anamarija Maršić, Ivankovo; Lolita / Vladimir Nabokov
3. Maja Maljković Zelalija, Trogir; Pitanje anatomije / Marina Vujčić

“Knjiga svaki dan” projekt je koji Gradska knjižnica Požega organizira od 2014. godine, a od 2017. godine podržava ga Ministarstvo kulture i medija. Projekt podrazumijeva fotonatječaj, s ciljem popularizacije knjige i čitanja spajanjem dviju umjetnosti – fotografije i književnosti, zatim izložbu fotografija i međuknjižničnu suradnju. Na javno raspisani natječaj javljaju se autori iz cijele Hrvatske. Prva tri autora osvajaju vrijedne nagrade. Teme natječaja kroz godine bile su čitanje kao potreba, čitanje kao hobi, čitanje kao oblik druženja s književnim likovima te čitanje kao širenje znanja i iskustava. Poruka fotografije iskazivala je i vrijednost knjige kao medija i vrijednost knjige te potrebu svakodnevnog čitanja općenito. Prosudbeno povjerenstvo bira pobjednike natječaja, a ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo odabire izložbu. Međuknjižnična suradnja očituje se u gostovanjima izložbe u drugim knjižnicama u Hrvatskoj.

Izbor fotografija s izložbe “Lice knjige” možete razgledati u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac od 6. prosinca do 16. siječnja 2022. godine. Organizator izložbe je Gradska knjižnica Požega.

Virtualna izložba dostupna je na poveznici:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2835550510042009&type=3