Izložba Janez Puhar – prvi slovenski fotograf

Pozivamo vas na otvorenje putujuće izložbe “Janez Puhar – prvi slovenski fotograf” 7. svibnja 2018. s početkom u 18,00 sati, u predvorju Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudevita Šestića 1. U 18,15 sati slijedi prezentacija izložbe o Janezu Puharu, prvom slovenskom fotografu u Ilirskoj dvorani. Vodi ju Petra Puhar, autorica izložbe. Program su organizirali Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu i Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Postav izložbe može se razgledati do 19. 5. 2018. godine.
Janez Puhar rođen je 26. kolovoza 1814. godine u Kranju. Bio je svećenik, istraživač, fotograf, umjetnik, pjesnik, intelektualac i kozmopolit. Prvi je slovenski fotograf koji je 1842. godine – samo dvije godine nakon proglašenja Daguerrova izuma fotografije u Parizu (1839.) – razvio svoj jedinstveni postupak fotografije na staklu. Tim izumom stavio je Sloveniju na svjetsku kartu fotografskih dostignuća. Janeza Puhara snažno je privlačila fotografija. Nakon što je francuska Akademija znanosti proglasila izum fotografije – dagerotipiju, Janez Puhar je upoznao taj novi postupak te ga već sljedeće godine i savladao. Slabosti dagerotipije – okrenuta slika, nemogućnost kopiranja, duže vrijeme osvjetljavanja, skupi sastojci (Daguerre je koristio posrebrene bakrene ploče) – te njegov istraživački duh, naveli su ga na drugačiji pristup. Koristio je svoje raznovrsno prirodoslovno znanje i pristupačne sastojke i uspio s inovacijom fotografije na staklu, koju je datirao danom 19. travnja 1842. godine te ju je nazvao hyalotipija ili svjetlopis. Njemu u čast pojavljuje se također naziv “puharotipija”. U siječnju 1851. godine izum mu je priznala bečka Akademija znanosti. Najviše stručno priznanje stekao je u lipnju 1852. godine: Francuska akademija “Académie nationale agricole manufacturière et commerciale” Janeza Puhara proglasila je izumiteljem fotografije na staklu te mu je dodijelila naslov počasnog člana.
U razdoblju u kojem je konačno dočekao međunarodna priznanja, Janez Puhar je sudjelovao na trima svjetskim izložbama ljudskih postignuća: 1851. godine u Londonu, 1853. godine u New Yorku i 1855. godine u Parizu.
Dokumentirano sačuvana ostavština fotografa Janeza Puhara obuhvaća pet fotografija i jednu kopiju izgubljenog autoportreta te tri fotoreprodukcije. Tri fotografije i tri reprodukcije neprocjenjive vrijednosti, koje su do danas, nakon cijelog stoljeća i pol vrlo dobro očuvane, te kopija autoportreta, danas su pohranjene u Narodnom muzeju Slovenije, jedna se nalazi u Muzeju arhitekture i dizajna u Ljubljani, a jedna je u privatnoj zbirci.