Izložba slika Borisa Kordića “Pejzaži”

Pozivamo vas na otvorenje izložbe pejzaža slikara Borisa Kordića 4. rujna 2017. godine s početkom u 18.00 sati. Postav će biti izložen u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” (Ljudevita Šestića 1, Karlovac) do 22. rujna 2017. godine.

…Boris Kordić nam ovom trećom izložbom predstavlja svoje pejzaže. Prikaz krajobraza je u slikarstvu prisutan od najranijih radova Antike, ali tek u srednjovjekovnom slikarstvu preko vjerskih prizora polako ulazi u europsku umjetnost. U renesansi postaje prihvaćen motiv, a proslavljuju ga impresionisti potkraj 19. stoljeća. Oni u pejzaž unose osobna raspoloženja i dojmove, a radovi se zasnivaju na realističkom i naturalističkom promatranju prirode. Boris sam kaže da je taj likovni motiv bio jedan od razloga zbog kojih je i počeo slikati te se sada, nakon nekog vremena, kao iskusni slikar, ponovno vraća toj tematici.

Ovim postavom karlovačkoj publici predstavlja dvadeset i jedan odabrani pejzaž od kojih svaki nosi svoju priču. Svi radovi imaju neke svoje posebnosti, ali i zajedničke poveznice. Obično uvijek postoji ta jedna nit koja slikara zainteresira i proteže se kroz cijeli opus nastao u nekom vremenskom okviru. To je slučaj i s ovdje izloženim radovima. Već na prvi pogled uočavamo da se na većini radova nalazi motiv vode. Slikar se igra prikazom mora, na nekim radovima vrlo vješto dočarava njegovu kinetičku energiju dok na drugim radovima pokazuje smiraj šumskog potoka. Dočarati prozirnost vode, njezinu teksturu, prozirnost plićaka i snagu dubine uvijek je poseban izazov od kojeg Boris ne bježi i vrlo se vješto igra s tim problemom, te kroz izložene radove vidimo kako svaki puta drukčije pristupa toj slikarskoj problematici…
…Ovom izložbom pejzaža Boris Kordić pokazuje svoje slikarsko sazrijevanje i pravac u kojem se želi razvijati, sa svakim platnom pred sebe stavlja novi izazov te nam demonstrira svoje mogućnosti i različite pristupe djelu.
mag. hist. art. Željko Jurjević

Boris Kordić rođen je 1975. godine u Karlovcu. Diplomirani je inženjer elektrotehnike. Slikanjem se bavi od 2000. godine. Polazio je tečaj crtanja i slikanja kod akademske slikarice Aleksandre Gorete od 2000. do 2002. godine. Član je Udruge likovnih autora Karlovca, ULAK-a. Do sada je imao četiri samostalne izložbe i sudjelovao na više skupnih.