Izložba slika “Obojani san velikana Đorđa Petrovića”

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje izložbe slika “Obojani san velikana Đorđa Petrovića” u ponedjeljak, 4. 1. 2016. godine, od 18:00 sati, u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.

Plakat manjeOvo je prva izložba radova nedavno preminulog slikara Đorđa Petrovića a dio je privatne zbirke Milana Lapčića.

Đorđe Petrović ne nosi nemir skitnice. Ne zalazi daleko, niti u nepoznato. Ostaje vjeran bojama i predjelima svoga djetinjstva, na rijeci i njezinim obalama.
U oblikovanju svoje akvarelske vizije, jednog dragocjenog trenutka pejzaža u pospana jutra i rumena predvečerja, Petrović poput muzičara koji ugađa svoj instrument, osluškuje bjelinu papira da bi na nju nanio vodene pigmente pretačući ih u skalu vlastitih tonova. Iz njegove se ruke rađaju profinjene kompozicije bez čvrstih formi: direktan, širok, lak zahvat što jedva ostavlja trag, nego tek obris koji se širi i proteže gipkošću i mekoćom muzičke strukture. Claude Debussy boje je prirode prenio u svijet svoje muzike, a Petrović je tragove zvuka pretočio u boje svojih akvarela. Svi njegovi akvareli nose pečat divne ravnoteže ideje realizacije, oblika, sadržaja i tehnike. (Ivo Musić)