Izložba slika “Sprehod po moji ustvarjalni poti” slovenske slikarice Branke Hauptman

Pozivamo vas na otvorenje izložbe slika “Sprehod po moji ustvarjalni poti” slovenske slikarice Branke Hauptman, 6. 11. 2017. u 18:00 sati u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, Ljudevita Šestića 1, Karlovac. Izložba se održava u okviru Mjeseca hrvatske knjige i Slovenskih dana u Karlovcu, a nastala je u suorganizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudske knjižnice Metlika i Kulturnog društva Slovenski dom Karlovac. Postav se može razgledati do 24. 11. 2017.

Branka Hauptman poznata je slovenska amaterska slikarica te članica Likovnog društva Mavrica iz Novog Mesta. U Metlici je poznata kao bivša odgajateljica i prva ravnateljica Dječjeg vrtića Metlika. Rođena je 20. svibnja 1946. kao drugo dijete u obitelji u Velikom Širju kod Zidanog Mosta. Osnovnu školu polazila je u svom rodnom kraju, a zatim u Radečama, dok je srednju odgojiteljsku školu završila u Ljubljani. Uz rad je završila Višu odgajateljsku školu u Mariboru. Godine 1965. sa suprugom Zvonom preselila se u Metliku.
Branka Hauptman već je kao dijete voljela slikati. U odgojiteljskog školi, u kojoj se velika pažnja posvećivala slikanju, taj predmet je još više zavoljela. Njezina najdraža ilustratorica dječjih priča bila je Marjanca Jemec-Božič. Kao ravnateljica nije imala mnogo vremena za slikanje, no odlaskom u mirovinu ponovno je počela slikati. Na moru je igrom slučaja upoznala slikara Stanu Udvanca, koji je na obali slikao more. Brankin unuk Rok upitao ga je, je li slikar. Rekao je da nije, ali se amaterski bavi slikanjem. Tako je prema njegovoj zasluzi godine 2007. postala članica Likovno kulturnog društva Mavrica iz Novog Mesta. Godine 2016. učlanila se i u Likovno društvo Trebnje. Njezin prvi mentor bio je predsjednik društva Mavrica, gospodin Marijan Maznik, sve do godine 2014. Nakon njegova odlaska, svoje znanje i sposobnosti na području likovne umjetnosti stjecala je pod vodstvom drugih mentora, likovnih pedagoga i priznatih slikara (Jože Kumer, Hamo Ćavrk, Jože Kotar, Brane Praznik, Marjan Zaletel-Janč i Slavko Čokeša). Od velikog su joj značaja i savjeti i usmjerenja kolegica i kolega koje upoznaje na druženjima na raznim radionicama i ex-temporima.
Svoja djela izlaže na zajedničkim izložbama u raznim krajevima u Sloveniji i inozemstvu (u Mađarskoj). Redoviti je član Ex tempore likovnih susreta. U proljeće 2016., na Zlatnoj paleti Udruženja likovnih društava Slovenije, dobila je certifikat za sliku “Stol in Vrtača z okolico”, u tehnici suhi pastel, a najesen iste godine na Ex tempore susretu Breza u općini Brezovica kod Ljubljane prvu nagradu za sliku “Meglice nad barjem”, u akrilnoj tehnici. Prošle godine na Zlatnoj paleti Slovenije primila je priznanje za sliku “V tišini med brezami”.