Izložba “To bi lěpo, krasno bilo: Hermina i Josip Eugen Tomić i njihov kulturni krug”

U sklopu obilježavanja 182. rođendana Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac priređena je izložba autorice Rosane Mikulić pod nazivom “To bi lěpo, krasno bilo: Hermina i Josip Eugen Tomić i njihov kulturni krug”. Pozivamo vas da nam se pridružite na otvorenju izložbe 2. ožujka 2020. u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” s početkom u 18 sati.

Hermina Tomić rođ. pl. Prešern, glumica i književnica, svojim je nastupima na priredbama Društva narodne čitaonice karlovačke u mnogome pridonijela buđenju nacionalne svijesti i širenju narodnoga jezika te si priskrbila status počasne članice Društva. Osobito se isticala u interpretacijama rodoljubnih pjesama Ivana Trnskog koji upravo 1860-ih boravi u Karlovcu i objavljuje u “Glasonoši” Abela Lukšića., u čijoj će nakladi kasnije izaći i glasovite Trnskijeve “Kriesnice”. Suradnik (po nekima i urednik) “Glasonoše” u to je vrijeme i literarno nadareni Požežanin Josip Eugen Tomić s kojim će Hermina kasnije zasnovati obitelj. Tomićevi će prelaskom u Zagreb otvoriti vrata svoga doma brojnim značajnim ličnostima iz domaćih i inozemnih umjetničkih krugova, te svojim djelovanjem obilježiti književnu i kazališnu scenu na razmeđu stoljeća.
Izložbom će se obuhvatiti djelovanje Tomićevih i ljudi s kojima su tijekom boravka u Karlovcu usko surađivali (Edo Zvonimir (Josipović) Asanger, dr. Miroslav Dražić, Skender Fabković, dr. Nikola Ivančević, Stjepko Ljuboje Lopašić, Abel Lukšić, Gjuro Klarić, Ivan Trnski).

Postav će se moći razgledati do 21. ožujka 2020. godine.