Izložba “Vivaldi” autora Hanibala Salvara Hanija

“Vivaldi” je naziv početka izložbe kojom Hanibal Salvaro Hani prezentira dvanaest haiku uradaka, na hrvatskom i engleskom jeziku, međunarodno poznatog i priznatog haiku pjesnika Gorana Gatalice na temu godišnjih doba. Hanibal Salvaro pristupa postavu ove izložbe u stilu “Work in Progress”. Bit će to izložba čije je nastajanje u umjetničkom smislu upravo u tijeku te će kroz vrijeme trajanja postava biti nadopunjavana skulpturalnim uradcima i slikarskim izlošcima.
Izložba će biti postavljena u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (Ljudevita Šestića 1) od 9. rujna do 13. listopada 2021. godine. Postav se može razgledati u radnom vremenu knjižnice.

“Vivaldi” is the title of exhibition in which Hannibal Salvaro presents twelve haiku poems inspired by seasons, in Croatian and English, by the internationally renown haiku poet Goran Gatalica. The exhibition is set in style of “Work in Progress”. Throught the duration of the exhibition it will be complimented by sculptural works and paintings, as it is currently underway.
The exhibition will be set in the Exhibition Hall “Ljudevit Šestić” of the City Library “Ivan Goran Kovačić” Karlovac (Ljudevita Šestića 1) from September 9 to October 13, 2021. The exhibition can be viewed during library hours.

Hanibal Salvaro Hani studirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1958. u potpunosti se opredijelio za svijet likovnih umjetnosti zahvaljujući svoj sestri, kiparici Lidiji Salvaro. Po vokaciji je vizualni umjetnik koji umjetnost ne smatra strukom.
Izlagao je na oko petsto samostalnih i selekcioniranih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu (preko trideset zemalja svijeta). Djela mu se nalaze u brojnim muzejima i zbirkama. Jedini je hrvatski umjetnik keramike koji je dva puta nagrađivan u Faenzi (Italija) i koji je skoro četrdeset godina član Međunarodne akademije za keramiku (IAC) u Ženevi (Švicarska), od 1981. godine.
Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za likovna djela u keramici.
Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek, Slovenskog društva keramičara u Ljubljani i Udruge katalonskih keramičara te Arte per mangiare, mangiare arte, Milano (Italija).

Goran Gatalica (1982.) rođen je u Virovitici. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je i stekao zvanja za mag. edukacije fzike i kemije (2009.) i mag. kemije (2011.), nakon čega upisuje doktorski studij. Poeziju na standardnome književnom jeziku i kajkavskome dijalektu i haiku poeziju redovito objavljuje u brojnoj domaćoj i inozemnoj periodici, zbornicima i antologijama. Do sada je objavio četiri nagrađivane knjige pjesama: Krucijalni test (Matica hrvatska Daruvar, 2014.), Kozmolom (Biakova, Zagreb, 2016.), Odsečeni od svetla (DHK, 2018.) i Jezero zmešaneh noči (Biakova, Zagreb, 2020.).
Gatalica je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada za svoje haiku pjesme. Za izuzetne rezultate ostvarene na području kulture 2018. primio je Plaketu Grada Daruvara i Plaketu Tihomir Trnski Bjelovarsko-bilogorske županije. Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

Haiku poezija Gorana Gatalice