Knjižnična stanica Švarča

Knjižnična stanica Švarča kao ogranak Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu, smještena je izvan gradskog središta, u naselju Švarča. Zahvaljujući redovitom proširenju knjižnog fonda novim naslovima, korisnici ove knjižnice nisu samo stanovnici gradske četvrti Švarča već i stanovnici iz drugih dijelova grada.

Svarcae

Knjižnica i čitaonica Švarča otvorena je u Mjesecu knjige 1963. godine u tadašnjoj zgradi Kina Švarča. U Domovinskom ratu, od listopada 1991. do 1995. godine, prostor Knjižnice je zbog uništenosti i neposredne opasnosti zatvoren.

Prestankom ratnih opasnosti kreće se u obnovu prostora te je nakon Domovinskog rata prostor Knjižnice povećan s prvotnih 50 m² na 90 m². Pristupa se izradi projekta obnove, sanacije i opremanja prostora. Obnovu Knjižnice i čitaonice Švarča financirali su Grad Karlovac i Ministarstvo kulture, a svečano otvaranje bilo je 2. lipnja 1997. godine. Od 1999. godine u prostoru Knjižnice jedno vrijeme djelovao je Odjel slovenske knjige.

Danas Knjižnica i čitaonica Švarča za svoje korisnike radi u jednoj smjeni. Knjižni fond broji oko 9957 jedinica. Knjižnica se sastoji od dvije prostorije – u većoj se nalazi knjižni fond beletristike u slobodnom pristupu za korisnike, čitaonica dnevnog tiska te kutak za djecu predškolskog i školskog uzrasta. U manjem dijelu je smještena stručna literatura, referentna zbirka te preporučeni naslovi iz područja beletristike. Uz knjige i časopise, fond je obogaćen i didaktičkim igračkama za djecu tako da naši najmlađi korisnici mogu uživati u igri.

Popis časopisa i novina dostupnih za korištenje:
Doktor u kući
Globus
Gloria
Karlovački tjednik
Meridijani
Modra lasta
OK
Radost
Smib
Story

Kontakt:
Knjižnična stanica Švarča
Trg sv. Franje Ksaverskog 2 (prostor Gradske četvrti Švarča)
47000 Karlovac
Tel: 047/431-681
Lidija Šajatović, dipl.knjiž.
E-mail: svarca@gkka.hr

Radno vrijeme:
ponedjeljak : 14,00 – 19,00
četvrtak: 9:00 – 14,00

Ljudevita Šestića 1, Karlovac