Knjižnične usluge za slijepe

Sredstvima Ministarstva kulture i vlastitim ulaganjima Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” nabavila je računalnu opremu i programe za slijepe i slabovidne korisnike čime se osigurava bolja i ravnopravnija uključenost slijepih i slabovidnih osoba u djelatnosti Knjižnice, njene usluge i zbirke.

Karlovačka knjižnica još je 2003. godine, prva u Hrvatskoj, nabavila računalo s govornom jedinicom “Jaws” za Knjižnicu za mlade koji i slijepim osobama omogućava pretraživanje izvora informacija na internetu. Tada je bila prva narodna knjižnica u Hrvatskoj koja je nudila tu vrstu usluge za slijepe i slabovidne korisnike. 4. siječnja 2012. godine, povodom svjetskog dana Brailleovog pisma, Knjižnica otvara na Odjelu audiovizualne građe kutak za slijepe i slabovidne osobe koji oprema računalnom opremom i elektroničkim pomagalima. Za kutak je Knjižnica nabavila uređaj “Poet Compact” i čitač ekrana SuperNova. Poet Compact je stolni elektronički čitač teksta sa softverom za pretvaranje teksta u zvuk. Uređaj radi na principu skenera tako što skenira materijal na crnom tisku i pretvara ga u zvučni zapis te omogućava pohranjivanje skeniranih tekstova.

b1a1ee158d

Slijepim i slabovidnim osobama Knjižnica nudi knjižnu i neknjižnu građu svih vrsta (slikovnice, knjige na Brailleovom pismu, glazbenu zbirku, taktilne igračke). Na Odjelu audiovizualne građe slijepim i slabovidnim korisnicima dostupna je i zbirka zvučnih knjiga koja posjeduje oko 300 zvučnih knjiga, a korisnicima je dostupan i cjelokupan fond glazbenih CD-a. Oko preuzimanja zvučnih knjiga i knjiga u Daisy XML formatu putem interneta Knjižnica surađuje s Hrvatskom knjižnicom za slijepe.

Slijepi sugrađani i udruge slijepih u želji da senzibiliziraju karlovačku lokalnu zajednicu na potrebe i aktivnosti slijepih osoba organiziraju u Knjižnici za mlade i Gradskoj knjižnici izložbe, predstavljanja knjiga, časopisa, slikovnica, zvučnih knjiga, susrete i druženja s djecom na Odjelu za djecu i mladež prigodom Dana bijelog štapa.

Na prijedlog slijepih i slabovidnih korisnika 2015. godine osnovan je Čitateljski klub za slijepe i slabovidne osobe “Bijela sova” čiji se članovi sastaju svaki prvi ponedjeljak u mjesecu od 15 do 17 sati na Odjelu audiovizualne građe.

Nataša Vojnović, diplomirana knjžničarka karlovačke knjižnice kao član Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet i sama se često susretala s psima vodičima i njihovim korisnicima, a kako je iz prve ruke stekla uvid u važnost uloge psa vodiča u životu slijepih i slabovidnih osoba napisala je slikovnice o psima vodičima. Tako je nastao niz slikovnica “Zola i Erik”, “Naša Zola” i “Zola odlazi u mirovinu”. Slikovnice se mogu posuditi na Odjelu za djecu i mladež karlovačke knjižnice.

Kontakt:
Marinko Polović
Senija Rački
047/412 377

Ljudevita Šestića 1, Karlovac