Manifestacija “Noć knjige 2019.” u knjižnici :)

Dragi prijatelji knjige,
s veseljem vam najavljujemo ovogodišnju Noć knjige, osmu po redu, koja će održati u utorak, 23. travnja. Riječ je o manifestaciji kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).
Tema ovogodišnje manifestacije je “Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa”. Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju nas, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su naši omiljeni likovi, naši junaci. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su naše odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto – kultura, svakodnevica – pa ni mi sami. U Noći knjige 2019. pozivamo ih u goste. Prisjećamo se likova koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti, upornosti… Istražujemo kako su nas inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi važni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnog svijeta.
Povod za promišljanje o našim najdražim fiktivnim likovima i herojima pruža nam i niz obljetnica koje brojimo u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana „Junak našeg doba“, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja „Alana Forda“, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.
Svaki od ovih čudesnih likova krije poneko iznenađenje, svoje vlastite tajne i obrate sudbine koji nas mogu šokirati ili zadiviti. Jesmo li stoga ipak nešto naučili? Ili shvatili da su naši omiljeni likovi daleko slojevitiji nego što smo mislili i da nisu samo zaslužni za prodaju knjiga i filmova, nego i za poticanje razvoja tehnologije, društvenih promjena te za oblikovanje kulture i svakodnevnog života? (Iz Pogovora knjige „101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio“).

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudevita Šestića 1, Karlovac

od 11:30 do 13:30 sati, Odjel za djecu predškolskog uzrasta – Čitanje slikovnice “Bambi” i istoimena likovno-kreativna radionica (namijenjeno djeci od 5 do 7 godina)
Nakon čitanja priče djeca će na likovno-kreativnoj radionica nacrtati/naslikati glavnog junaka priče. Slikovnica kod djeteta razvija književno-umjetnički ukus, obogaćuje njegov rječnik, djeluje na njegove osjećaje, utječe na njegov stav i zanimanje za knjigu te pomaže razvijanju ljubavi prema čitanju. Također je i savršena motivacija za likovno izražavanje jer potiče i obogaćuje maštu.

od 17:00 do 19:00 sati, Odjel za djecu predškolskog uzrasta – Čitanje slikovnice “Petar Pan” i istoimena likovno-kreativna radionica (namijenjeno djeci od 5 do 7 godina)
Nakon čitanja priče djeca će na likovno-kreativnoj radionica nacrtati/naslikati glavnog junaka priče. Slikovnica kod djeteta razvija književno-umjetnički ukus, obogaćuje njegov rječnik, djeluje na njegove osjećaje, utječe na njegov stav i zanimanje za knjigu te pomaže razvijanju ljubavi prema čitanju. Također je i savršena motivacija za likovno izražavanje jer potiče i obogaćuje maštu.

od 17:30 do 18:30 sati, na terasi zelenog krova knjižnice – Susret članova Kluba ljubitelja poezije “Stihom u srce” (namijenjeno članovima Kluba, ljubiteljima poezije, zainteresiranim korisnicima, građanima grada Karlovca i gostima)
Tema susreta Kluba bit će “Najdraži nacionalni i svjetski pjesnik” te će članovi čitati stihove svojih omiljenih autora, ali i svoju autorsku poeziju.

od 18:00 do 18:30 sati, Odjel za djecu i mladež – Program “Čitamo zajedno priče za laku noć” (namijenjeno djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta)
U programu će se čitati priče “Sova na godišnjem odmoru” autora Ulfa Starka i “Sofija sova čuvarica snova” autorice Koraljke Milun s ciljem usvajanja jezičnogovornih, predčitalačkih i čitalačkih navika i vještina te razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju.

od 18:30 do 19:00 sati, Odjel za djecu i mladež – Likovna radionica “Crtamo priče za laku noć” (namijenjeno djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta)
Nakon pročitanih priča Sova na godišnjem odmoru autora Ulfa Starka i Sofija sova čuvarica snova autorice Koraljke Milun, djeca će se moći likovno izraziti. Odabrat će i nacrtati najdraži lik ili događaj iz priče.

od 18:30 do 19:00 sati, Izložbeni salon “Ljudevit Šestić” – Otvorenje izložbe “Boje moga srca” autorice Nele Zovko (namijenjeno ljubiteljima likovne umjetnosti, zainteresiranim korisnicima, građanima grada Karlovca i gostima)
Opis: Maštoviti postav Karlovčanke, keramičarke i skulptorice, Nele Zovko sadržava keramičke uporabne predmete (svjetiljke i satove), skulpture i oslikane keramičke reljefe, uratke od kombinacije žice, papira i tapeta, te slike u tehnici kolaža na lesonitu. Postav se može razgledati od 23. travnja do 10. svibnja 2019.

od 19:00 do 20:30 sati, Ilirska dvorana – Predstavljanje knjige “Majstori u mojoj kući” autorice Milane Vuković Runjić (namijenjeno ljubiteljima beletristike domaćih autora, zainteresiranim korisnicima, građanima grada Karlovca i gostima)
Knjiga govori o avanturi zvanoj veliki kućni radovi. Njima prethodi pražnjenje kuće, a time i razračunavanje s uspomenama. Da donekle sačuva zdrav razum, autorica se prisjeća svoga djetinjstva, odrastanja, početaka karijere i ranih dana svoga braka, uviđajući pritom da se s obrisima nove kuće ukazuje i život u kojem više ništa neće biti kao prije.

Postavi izložbi

Izložba “Ivanine priče iz davnine”, Zavičajni odjel (namijenjeno zainteresiranim korisnici, građanima grada Karlovca i gostima)
Izložba je postavljena povodom 145. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, hrvatske književnice i jedne od najznačajnijih spisateljica za djecu. Postav će ukratko predstaviti život i rad spisateljice, s naglaskom na djela koja su objavljena u žanru stripa. Postav se može razgledati od 18. 4. do 1. 7. 2019.

Izložba “U svijetu stripa”, Odjel za djecu i mladež, (namijenjeno zainteresiranim korisnici, građanima grada Karlovca i gostima)
Čitanjem i razgledavanjem tekstova, fotografija i izloženih stripova djeca će otkrivati i prepoznavati svoje omiljene likove i junake. Postav će razveseliti i mnoge odrasle jer su stripovi bili i važan dio njihovog odrastanja. Postav se može razgledati od 23. 4. do 20. 5. 2019.

Izložba “Pedeset godina Alana Forda”, Odjel za djecu i mladež, (namijenjeno zainteresiranim korisnici, građanima grada Karlovca i gostima)
Povodom pedeset godina izlaženja stripa Alan Ford u vitrini malog izložbenog kutka bit će izložena brojna izdanja te kratka povijest ovog stripa. Postav se može razgledati od 23. 4. do 11. 5. 2019.

Izložba dječjih radova “Crtamo priče za laku noć”, Odjel za djecu i mladež, (namijenjeno zainteresiranim korisnici, građanima grada Karlovca i gostima)
Postav izložbe likovnih radova djece sadržavat će motive i glavne junake iz pročitanih priča “Sova na godišnjem odmoru” autora Ulfa Starka i “Sofija sova čuvarica snova” autorice Koraljke Milun. Postav se može razgledati od 23. 4. do 6. 5. 2019.

Izložba “Superman u bibliobusu”, Bibliobusna služba, bibliobus (namijenjeno zainteresiranim korisnici, građanima grada Karlovca i gostima)
U bibliobusu će biti postavljena izložba o Supermanu, njegovim autorima, stripovskim i filmskim adaptacijama te recepciji u popularnoj kulturi. Bibliobus je sličan Supermanu, pretežno je plave boje, s ponešto crvene i žute, pa poput superjunaka svojim moćima brani istinu i pravdu te provodi svoju važnu misiju – čini knjigu dostupnu mnogim korisnicima. Postav se može razgledati od 23. 4. do 30. 4. 2019.

Knjižnica za mlade, Ulica Ivana Banjavčića 8, Karlovac

od 14:00 do 15:00 sati, Zatvor u Karlovcu, Jurja Haulika 1, Karlovac – Predavanje i projekcija dokumentarnog filma o radu najstarijeg planinarskog društva u Karlovcu – PD Dubovac (namijenjeno korisnicima Zatvora u Karlovcu)
Knjižnica za mlade u suradnji s Planinarskim društvom Dubovac upoznat će zatvorenike s pojedinostima rada najstarijeg planinarskog društva u Karlovcu, uručiti im određeni broj odabranih knjiga na poklon i trajno korištenje te predati popis preporučene literature iz fonda karlovačke knjižnice.

od 18:00 do 20:30 sati – Kreativna radionica “Večer s Fridom” (namijenjeno zainteresiranim korisnici, građanima grada Karlovca i gostima)
Na kreativnoj radionici zainteresirani će od gume, tkanine, umjetnog cvijeća i raznih ukrasa moći izraditi cvjetni povez za glavu u stilu Fride Kahlo, jedne od najznačajnijih meksičkih umjetnica koja je obilježila prvu polovicu 20. stoljeća, poznate i po živopisnom stilu i neiscrpnoj volji za životom.

od 18:00 do 19:30 sati – Tajni superjunaci Cheetalice (namijenjeno članovima Kluba te zainteresiranim korisnicima, građanima grada Karlovca i gostima)
Članovi čitateljskog kluba Cheeta(j)! te svi ostali koji se žele pridružiti, raspravljat će o najdražim stripovima, filmovima baziranima na njima te o najdražim stripovskim junacima. Nakon toga će proslaviti svoj treći rođendan puhanjem svjećica na torti te si poželjeti još mnoge pročitane književne naslove u godinama koje slijede.

od 20:00 do 22:30 sati – Projekcija filma Grad grijeha (Sin City, 2005.) (namijenjeno zainteresiranim korisnicima, građanima grada Karlovca i gostima)
Prema stripu Franka Millera snimljen je film Sin city, a KZM će na Noć knjige dočekati junake tog grešnog grada. Nekoliko isprepletenih priča otkriva pravdu i korupciju u Basin Cityju, a zbog svog je vizualnog stila film stekao kultni status. Projekcija je besplatna za sve.