Mihaliću u čast

Izuzetna nam je čast pozvati vas 14. svibnja 2018. godine u Gradsku knjižnicu “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudevita Šestića 1, na više događanja posvećenih 90. obljetnici rođenja slavnog karlovačkog pjesnika, akademika Slavka Mihalića.
Večer započinjemo u 18,00 sati, u Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić”, otvorenjem dviju izložbi pod nazivima Izložba plakata “Slavko Mihalić… osobno” i Izložba grafika “Poezija u slici, hommage Slavku Mihaliću”.
U 18,30 sati, u Ilirskoj dvorani slijedi predstavljanje reprinta slikovnice “Djevojčica i pjesma”, za koju je stihove napisao Slavko Mihalić i ilustrirala Nives Kavurić Kurtović.

Izložba plakata “Slavko Mihalić… osobno”, pripremile: Aleksandra Mikić-Grginčić i Gabrijela Vine
Na sedam izložbenih plakata predstavljen je pregled života i stvaralaštva akademika Slavka Mihalića. Po sudu kritike, Mihalić je jedan od najplodnijih, najboljih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća. Cijene ga i čitateljska publika, i književni kritičari, i tumači književnosti. Dao je velik doprinos hrvatskoj suvremenoj književnosti svojim djelima, ponajviše pjesmama. Stvarao je cijeli život. Pisao je pjesme i za djecu i za odrasle, a njegovu nadahnutost i kvalitetu prepoznali su mnogi i izvan granica Hrvatske. Objavio je velik broj zbirki pjesama za odrasle. Od dječje književnosti najznačajnije su knjiga u stihovima “Djevojčica i pjesma” (1975.) te zbirka pripovijedaka “Petrica Kerempuh”. Jasno je i duboko opjevao strahove, osamljenost i nade svoje generacije. Glavne teme njegovih pjesama su nemoć, pustoš, tjeskoba i praznine. On je pjesnik egzistencije, a subjekt njegovih pjesama je osamljen i ugrožen čovjek, čovjek u situaciji, suočen sa životom kao trajnim izazovom i neprestanom opasnošću.

Izložba grafika “Poezija u slici, hommage Slavku Mihaliću”, autori: učenici Srednje škole Duga Resa
Projekt “Poezija u slici – ilustracije inspirirane pjesmama Slavka Mihalića” osmišljen je u suradnji Srednje škole Duga Resa i Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, povodom obilježavanja 90. obljetnice rođenja karlovačkog pjesnika, akademika Slavka Mihalića. Iz bogatog književnog opusa Slavka Mihalića odabrana je zbirka pjesama “Karlovački diptih”. U zbirci su pjesme u kojima se opisuju i spominju dijelovi grada Karlovca koje su učenici mogli prepoznati iz vlastitog iskustva i doživljaja. Kroz čitanje stihova upoznali su se sa stvaralaštvom Slavka Mihalića, što pridonosi pozitivnom stavu prema zavičajnoj baštini. Pjesme su poslužile kao inspiracija učenicima te su nakon čitanja pristupili interpretaciji pjesama i pjesničkih slika. Kroz praktičan rad, ilustriranjem odabrane pjesme, izrazili su se u grafičkim i slikarskim tehnikama te stvorili originalne i kreativne likovne uratke prema vlastitom doživljaju. Osim izrade likovnih uradaka, učenici su surađivali na dizajnu plakata i kataloga za izložbu. Na taj je način postignuta zaokružena forma projekta; od kreativnog i stvaralačkog procesa realiziranja radova, fotografiranja radova, dizajna popratnih materijala za izložbu, do organiziranja izložbe koja uključuje pripremu, postavljanje radova i otvorenje. Ciljevi i zadaci ostvareni projektom su educiranje i senzibiliziranje učenika u svrhu vrednovanja i poznavanja književnih djela pjesnika Slavka Mihalića te putem zadane teme savladavanje grafičkih tehnika dubokog tiska kao što su suha igla, bakropis, akvatinta te slikarske tehnike akvarela.
U projektu su sudjelovali učenici 3. b razreda smjera Grafički dizajner i učenici 4. b razreda smjera Medijski tehničar. Mentorice u projektu bile su Vanja Car, prof. (Grafički dizajn), Petra Grba, prof. (Hrvatski jezik), Karolina Hosu (knjižničarka), Nikolina Pavlačić, prof. (Fotografija), Tea Salopek, prof. (Hrvatski jezik) i Sunčana Simichen, prof. (Grafičke tehnike).
Postav izložbi može se razgledati od 14. svibnja do 8. lipnja 2018. godine.

Predstavljanje reprinta slikovnice “Djevojčica i pjesma” u izdanju Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Autor stihova je akademik Slavko Mihalić, a autorica ilustracija akademkinja Nives Kavurić Kurtović.
Prvotisak slikovnice u stihovima “Djevojčica i pjesma” bio je davne 1975. godine, prije 43 godine, i od tada nije bilo ponovljenog izdanja. Upravo je Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” dobila je tu čast. Slikovnica ima zavičajnu vrijednost te je kvalitetan izvor za poticanje čitateljskog interesa i razvijanje književnog ukusa kod najmlađih čitatelja.
Na predstavljanju će o slikovnici i njezinoj literarnoj i likovnoj vrijednosti te doprinosu dječjoj književnosti govoriti gosti predavači prof. dr. sc. Krešimir Bagić, prof. dr. sc. Diana Zalar i prof. Nikola Albaneže.