Mjesec hrvatske knjige 2021. u karlovačkoj knjižnici :)

MHK 2021. u karlovačkoj knjižnici

Tekst MHK 2021. u karlovačkoj knjižnici

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija RH s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. U fokusu ovogodišnje manifestacije hrvatski su autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom! Iako se iz knjižnica uvijek čuje glas za poticanje čitanja, tijekom ovih mjesec dana nastoji se još intenzivnije govoriti i na državnoj razini, ali i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju kroz održavanje raznovrsnog programa. Cilj je manifestacije isticanje iznimne važnosti knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koje se sve više približavaju građanima.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv 6 autora traži čitatelja. Više o kvizu: https://www.mhk.hr/kviz/. Uz online izvore informacija mogu se otkriti zanimljivosti o 3 knjige, 3 pisca, 3 ilustratora, 3 žanra.
* Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek)
* Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić)
* Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara)

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se virtualni maraton čitanja “Minuta za čitanje”. Pozivaju se korisnici da od 15. do 22. 10. 2021. na adresu svoje knjižnice, putem elektroničke pošte, pošalju svoje videozapise čitanja u trajanju od jedne minute. Tekstovi (dijelovi priče, poezija, slikovnica…) trebaju biti povezani s temom “Hrvatski autori u Godini čitanja”. Cilj je ove akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog  kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. Dana 23. listopada knjižnice će na svojim mrežnim stranicama, Facebooku, Instagramu, Twitteru, Youtube kanalu objaviti pristigle videozapise uz obvezne ključne riječi:
#minutazacitanje
#mhk
#hcd

Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2021. na 1. sjednici, održanoj 14. travnja 2021. godine, usvojio je prijedlog da svečano otvorenje manifestacije bude u Gradskoj knjižnici Požega, 15. listopada 2021. godine.