Nove zvučne knjige u Knjižnici

E-katalogZvučne knjige odavno su prepoznate kao format namijenjen slijepim i slabovidnim osobama te ostalim korisnicima s teškoćama pri čitanju standardnog tiska. U studiju Hrvatske knjižnice za slijepe svakodnevno se snimaju nove knjige. Knjige se mogu slušati preko ugrađenog playera ili pak preuzeti na svoje računalo, MP3 uređaj, tablet, mobitel… i poslušati “na miru”. Svi su zvučni sadržaji u standardnom MP3 formatu.

Zahvaljujući suradnji sa Hrvatskom knjižnicom za slijepe, u katalogu karlovačke knjižnice sada je dostupno 313 jedinica zvučne građe, odnosno zvučnih (audio) knjiga. Svaki mjesec taj se broj povećava s novim naslovima koje je moguće posuditi na Odjelu audio vizualne građe. Korisnici s teškoćama pri čitanju standardnog tiska mogu posuditi zvučne knjige za predškolsku i školsku djecu, mladež i odrasle.

Postoji i zbirka zvučnih knjiga koje se kupuju na slobodnom tržištu i dostupne su svima zainteresiranima. Sve više se koriste zbog užurbanog načina života te nedostatka vremena za čitanje tiskanih knjiga – mogu se slušati na putu za posao, na putovanjima ili tamo gdje ste u nemogućnosti držati knjigu u ruci…