Novo u Zavičajnoj zbirci

PLEVNIK, Danko: Iza konteksta : književne kritike
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Godina: 2020.g.
Uvez: meki

U ovoj knjizi prikupljeni su autorovi tekstovi o romanima, dnevnicima, zapisima, časopisima i humanističkim studijama objavljivanim u razdoblju između 1977. i 2018.

 

FOLKLORNI ansambl “Matija Gubec” Karlovac 1936. – 2016.
Izdavač: FA MAtija Gubec
Godina: 2016.g.
Uvez: meki

Spomenica povodom 80 godina osnutka FA Matija Gubec. Ovo je druga publikacija u izdanju FA Matija Gubec Karlovac nakon 30 godina.

 

PONOŠ, Snežana
Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora Karlovac u novom tisućljeću : 2008. – 2018.
Izdavač: Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac
Godina: 2019.
Uvez: tvrdi

Četvrta monografija Zore koja se nastavlja na prethodne i opisuje zbivanja u razdoblju između 2008. do 2018. godine.

 

RAPO-WAITE, Mojca
Razglednica sunca
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Godina: 2019.
Uvez: Meki

Tonko Maroević: …Premda je zbirka sastavljena od pojedinačno naslovljenih pjesama, cjelina ima gotovo dimenziju svojevrsnog oratorija ili verbalne simfonije. Kratki, odsječeni stihovi teku ritmiziranim ekstatičnim zanosom, koji kompenzira i povremena odkliznuća u odveć eksplikativno ili čak puko informativno…

 

ŠKRABE, Nino
Dobri čovjek Bažulek
Izdavač: Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac; Kazalište Škrabe; Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom
Godina: 2019.
Uvez: Meki

Knjiga Dobri čovjek Bažulek autora Nine Škrabe objavljena povodom prve godišnjice smrti Georgija Para. Uz tekst Dobri čovjek Bažulek, Nine Škrabe objavljena su i sjećanja najbližih Žoržovih suradnika i prijatelja.

 

AMBRUŠ, Amelie
Riblje putovanje u prošlost Grada Karlovca
Izdavač: Javna ustanova Aquatika-Slatkovodni akvarij Karlovac
Godina: 2019.
Uvez: Meki

Slikovnicu je napisala i ilustrirala desetogodišnja Karlovčanka, Amelie Ambruš. Slikovnica govori o postanku i znamenitostima Grada Karlovca.

 

MAVRETIĆ, Željko
Nije za zmajeve nebo cijelo
Izdavač: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
Godina: 2019.
Uvez: Tvrdi

Pobjednik ovogodišnje Kitice je Željko Mavretić sa svojom pjesničkom zbirkom intrigantna naslova “Nije za zmajeve nebo cijelo”.
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Silvija Šesto, predsjednica HDKDM-a, Boris Nazansky, prošlogodišnji pobjednik Kitice i Snježana Babić Višnjić, potpredsjednica i urednica izdanja HDKDM-a, jednoglasno je odlučilo da upravo zbirka “Nije za zmajeve nebo cijelo” sadrži ono nešto što će potaknuti najmlađe da je rado čitaju i još radije recitiraju.

 

GRAD-pozornica Georgija Para
Izdavač: Disput
Godina: 2019.
Uvez: meki

Knjiga Grad-pozornica Georgija Para donosi tekstove dvanaestoro autora (Hrvoje Ivanković, Vjeran Zuppa, Milan Milišić, Mani Gotovac, Dalibor Foretić, Petar Selem, Marko Fotez, Slobodan Selenić, Matko Sršen, Božidar Violić, Ivica Kunčević, Georgij Paro) koji o tim predstavama govore iz različitih analitičkih polazišta i vremena, osvjetljavajući ih u širem kazališnom i društvenom kontekstu. Koncept knjige u posljednjim je mjesecima života osmislio sam Georgij Paro (1934–2018), jedan od najvažnijih redatelja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog glumišta, koji se u vlastitim kazališnim ogledima nekoliko puta vraćao Eduardu, Areteju i Kolumbu, smatrajući te predstave vrhuncem najpropulzivnijeg razdoblja svojeg umjetničkog djelovanja.

 

MATIĆ, Tomislav
Isčezla Hrvatska
IzdavaČ: Mozaik knjiga
Godina: 2019.
Uvez: tvrdi

AutorTomislav Matić, koji je u potrazi za iščezlim predmetima, običajima i pojavama zašao još dublje u prošlost. Neke od stotinu priča, koliko ih je uvršteno u ovu knjigu, stare su više stoljeća, čak i tisućljeća, a nekima smo i mi sami bili svjedoci.

 

PLEVNIk, Danko
Dugosuđe : sud i pravda
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Godina: 2019.
Uvez: meki

„U svom 24-godišnjem sudovanju, Danko Plevnik, ugledni karlovački novinar, dugogodišnji kolumnist Slobodne Dalmacije, prošao je „sito i rešeto“ hrvatskog pravosuđa. Zavirio je u duboke slojeve loših zakona, nekompetentnih sudaca, pohlepnih odvjetnika, u područje interesa i moći. Kroz kroniku svog slučaja Plevnik osvjetljava sve aktere hrvatske pravosudne drame, ne štedeći nikoga, ne podilazeći nikome. Citira Miroslava Krležu koji je davno zaključio da preteže većina „zakona stvorenih i ostvarenih na štetu slabijih.“ Njegov je nedvojben zaključak: preduga suđenja na najbolji načinu izražavaju krizu pravosuđa i jedan od temeljnih oblika kršenja ljudskih i građanskih prava!

 

MIKULIĆ, Rosana
Ilirsko čitanja družtvo (1838. – 1897.)
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Godina: 2019.
Uvez: tvrdi

Povijesnica Ilirsko čitanja družtvo predstavlja vrijedno znanstveno-istraživačko djelo o radu jedne od najstarijih i svakako najdugovječnije ilirske čitaonice te njen utjecaj na drštveni i kulturni život grada Karlovca.

 

GRAĐA za povijest školstva kraljevina Hrvatske i Slavonije : od najstarijih vremena do danas
Izdavač: Trošak i naklada Kr. hrv.-slav.-dalm. zem. vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu
Godina: 1909.
Uvez: tvrdi

Knjiga treća: od 20. travnja 1869. do 31.listopada 1888.

 

GRAĐA za povijest školstva kraljevina Hrvatske i Slavonije : od najstarijih vremena do danas
Izdavač: Trošak i naklada Kr. hrv.-slav.-dalm. zem. vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu
Godina: 1907.
Uvez: tvrdi

Knjiga prva: od najstarijih vremena do godine 1835.

 

MARKOVIĆ, Mirko
Hrvatski gradovi na starim planovima i vedutama
Izdavač: AGM
Godina: 2001.
Uvez: tvrdi

Autor ovom knjigom želi upozoriti na iznimni značaj grafičke dokumentacije u proučavanju prošlosti hrvatskih naselja – od njihovih početaka do stvaranja vrijednih urbanih cjelina. Obuhvatio je, s obzirom na dostupnu građu, 65 gradova s ukupno 380 planova i veduta te ih detaljno opisao. Obrada građe izvedena je prema geografskom položaju gradova – od Iloka do Dubrovnika, osim što je Zagreb, kao glavni grad, obrađen na samom početku. Knjiga sadrži i bogatu bibliografiju, popis planova i veduta, kazalo zemljopisnih pojmova i kazalo osobnih imena.

 

POROČILA in risbe utrdb. arhitekta Giovannija Pieronija
Izdavač: Arhiv Republike Slovenije
Godina: 2008.
Uvez: tvrdi

Pieroni (Pironi, Peroni), Giovanni Battista, arhitekt, matematičar i stručnjak za utvrde (Firenca, 5.III.1586 – Beč, 1654). Od 1620. kao carski službenik bio je zadužen za obrambene građevine u Ugarskoj i Slovačkoj te u Pragu i Beču.
U svezi s obranom od Osmanlija i Mlečana djelovao je i na austrijskim područjima na Jadranu. Važan je povijesni izvor njegovo pisano i ilustrirano izvješće (1639) o stanju utvrda u Kranjskoj, Hrvatskoj, Istri, Goričkoj i dijelu Štajerske. Osim opisa ono sadrži crteže, vedute, tlorise, nacrte, presjeke utvrda i opkopa (između ostalih za Senj, Rijeku, Klanu, Trst i Devin). Pieronijeva mapa opisa i crteža čuva se u Arhivu Republike Slovenije u Ljubljani.

 

MARKOVIĆ, Stribor
Priče iz šume Striborove
Izdavač: Stribor i Drezga
Godina: 2018.
Uvez: tvrdi

Knjiga je prije svega literarna, premda je autor u nju uvrstio i znanstvene reference za one koji žele učiti i doznati više. Striborov je stav da su znanstveni podaci bez emocija kao jedrenjak bez vjetra. Autor objašnjava jednu od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta – čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada. Ova vrijedna knjiga od pet stotina stranica rezultanta je višegodišnjeg autorovog istraživanja, ali i potenciranog cjeloživotnog iskustva još od najmlađe dobi u okruženju obitelji Katzler, preko školovanja na karlovačkoj gimnaziji, a zatim i na studiju medicinske biokemije, a potom i farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu na kojem je i diplomirao te doktorirao. Slijedilo je autorovo zavidno profesionalno radno iskustvo, bavljenje aromaterapijom, a zatim i fitoterapijom te vrlo učinkovitom mikronutricijom.

 

VUKOVIĆ, Ratko
Karlovačka gimnastika : 2005.-2015.
Izdavač: GK Sokol Karlovac
Godina: 2018.
Uvez: meki

Gimnastički klub Sokol Karlovac 2015. godine obilježio je 130 godina od začetka gimnastičkih aktivnosti na ovim prostorima. Nastavak je na djelo Zdravka Švegara “Povijest karlovačke gimnastike 1885. – 2005.”

 

ČETRDESET godina Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac
Izdavač:  Klub za podvodne aktivnosti Karlovac
Godina: 2018.
Uvez: meki

Monografija objavljena povodom četrdesete obljetnice Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac. U knjizi su brojni zaslužni sudionici, instruktori, natjecatelji, uprave, akcije, događanja, sve ono što je ovaj Klub radio u svojih četrdeset godina postojanja.

 

FRANCIŠKOVIĆ Olrom, Ivana & Šimić, Mario
Pikavica Evica upoznaje svijet
Izdavač: Naklada Šumek
Godina: 2018.
Uvez: meki

Devet mjeseci strpljivo je čekala da izađe i sada je tu, spremna da upozna i osvoji svijet.
Ova malena slikovnica nastala je s puno ljubavi i pažnje, a podjednako je namijenjena najmlađima i odraslima. Nastala je u suradnji s terapeutkinjom Ivana Štedul iz tvrtke Senzogym, u dobroj namjeri poticanja rane stimulacije kao ključa otvaranja maksimalnih djetetovih potencijala. Primjenom odabranih razvojnih aktivnosti kod najmlađih se potiču senzo-motoričke, kognitivne, socijalne i emocionalne vještine te oni tako postaju motorički spretniji, senzorno zadovoljniji, samostalniji, a samim time i sretniji. Baš poput Pikavice Evice!
Slikovnicu je nježno i sasvim posebno ilustrirao Mario Šimić. Tekst je napisala Ivana Franciskovic Olrom.

 

BORIS Magaš : misli o arhitekturi
Izdavač: UPI-2M PLUS
Godina: 2018.
Uvez: tvrdi

Urednik Alen Žunić objedinio je u knjizi dosad neobjavljene ili široj javnosti nepoznate tekstove kojima je pojasnio i elaborirao „spoznajni arhitektonski krug“ stvaraoca od početnih skica do izvedenih kuća.
Tekstovi su nizani kronološki jer za sagledavanje geneze Magaševe teorijske misli posebno je zanimljiv slijed tema koje su ga zaokupljale u pojedinim razdobljima. Na taj način moguće je sagledati teorijski, znanstveni i publicistički opus akademika Magaša kroz njegov kritički odnos ali i afirmativni pristup utemeljen na principima dubljim od subjektivnih reakcija.

 

GEROVAC, Goran
Nikad robom
Izdavač: V.B.Z.
Godina: 2018.
Uvez: tvrdi

U danima u kojima nova vijest jedva poživi jedan dan novinar, urednik i romanopisac Goran Gerovac uspio je iskočiti iz okvira tržišno i medijski zadanog vremena. Njegove kolumne objelodanjene proteklih godina u prilogu dnevnih novina pod egidom “Nikad robom”, preuzetom od kultnog, danas bi se reklo, antifašističkog stripa jedne generacije, nadživjele su javne povode i živote političara i procesa koje su ih potaknule.

 

MATIĆ, Tomislav
(Ne)poznati Hrvati : 150 priča o zaboravljenim velikanima hrvatske prošlosti
Izdavač: Mozaik knjiga
Godina: 2018.
Uvez: tvrdi

Ova je knjiga velika zbirka biografija, bogato ilustrirano izdanje koje obrađuje 150 osoba iz svih razdoblja hrvatske povijesti.

 

MATIĆ Zupančić, Jadranka
Zvučna tapiserija/Zvočna tapiserija
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Godina: 2018.
Uvez: meki

Jadranka Matić Zupančić cijeli svoj radni vijek radila je u Knjižnici Mirana Jarca Novo Mesto te je jedna od prvih suradnika koja je postavila temelje za suradnju između naše dvije knjižnice, iniciravši brojne kulturne aktivnosti za Slovence u karlovačkoj knjižnici. Tijekom svog rada intenzivno je surađivala s kolegama iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ te održavala i učvršćivala slovensko-hrvatske kulturne veze, radila na promociji kako slovenskih autora u Hrvatskoj, tako i hrvatskih autora u Sloveniji. Pored pomoći pri izboru stručnog fonda slovenskih knjiga pomagala je i pri organiziranju Slovenskih dana u Karlovcu.

 

230 godina školstva u Draganiću : monografija povodom 230 godina školstva u Draganiću / [autori Alenka Bujan, Marica Jurčić]
Izdavač: Osnovna škola Draganići
Godina: 2018.
Uvez: tvrdi

Monografija donosi povijesni pregled razvoja osnovne škole u Draganiću od početka do kraja 50-ih godina 20. st.

 

60 godina Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu / [uredio Antun Sente ; fotografije Dinko Neskusil, Matija Barberić]
Izdavač: Župa B. D. Marije Snježne
Godina: 2018.
Uvez: meki

Knjiga je nastala u spomen šezdesetogodišnjem radu i služenju časnih sestara Kćeri Božje ljubavi.

 

MIHALIĆ, Slavko
Djevojčica i pjesma (pretisak)
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Godina: 2018.
Uvez: tvrdi

Reprint slikovnice “Djevojčica i pjesma” u izdanju Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Autor stihova je akademik Slavko Mihalić, a autorica ilustracija akademkinja Nives Kavurić Kurtović.
Prvotisak slikovnice u stihovima “Djevojčica i pjesma” bio je davne 1975. godine, prije 43 godine, i od tada nije bilo ponovljenog izdanja. Upravo je Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” dobila je tu čast. Slikovnica ima zavičajnu vrijednost te je kvalitetan izvor za poticanje čitateljskog interesa i razvijanje književnog ukusa kod najmlađih čitatelja.

 

ŠREPEL, Milivoj
Prvo uzdarje rodu.
Izdavač: Vlastita naklada
Godina:1882.
Uvez: tvrdi

Pjesme Karlovčanina Milivoja Šrepela napisane pod  pseudonimom Miloljuba Zagorskog.

 

BENCETIĆ, Lidija
Komunizam u slici
Izdavač: Hrvatski institut za povijest
Godina: 2017.
Uvez: tvrdi

Knjiga „Komunizam u slici. Društveni i politički život Jugoslavije u karikaturama Vjesnika i Borbe (1945. – 1962.)“ znanstvene suradnice Hrvatskog instituta za povijest Karlovčanke doktorice znanosti Lidije Bencetić istražuje ulogu tiska i karikature u komunističkoj Jugoslaviji na oblikovanje javnog mnijenja i kreiranje politika kroz analizu dvaju dnevnih listova – zagrebačkog „Vjesnika“, vodećeg lista jedne od republika i beogradske „Borbe“ kao glasila nositelja vlasti nastalog u centru moći u razdoblju komunističke Jugoslavije od osnutka države 1945. do 1962., kada je utemeljen novi informacijski sustav te iduće godine donesen novi Ustav.

 

TESLA, Nikola
Vizionarske misli
Izdavač: Koprivnica : Šareni dućan
Godina: 2017.
Uvez: tvrdi

Prvi put u jednoj knjizi objedinjene su najvažnije autentične misli Nikole Tesle o najrazličitijim temama: vlastitim pronalascima i znanstvenim spoznajama, budućnosti, idejama i neostvarenim zamislima, Bogu, vjeri i duhovnosti, Americi i Europi, navikama i stimulansima, ženama, higijeni, novcu, hrani, politici, ratu i miru, djetinjstvu i mladosti, obitelji i porijeklu te drugim slavnim ljudima. U knjizi se ukazuje i na mistifikacije odnosno izvrtanja Teslinih riječi, stoga su ovdje sve njegove rečenice prevedene iz mnogobrojnih autoriziranih izvornih članaka i intervjua na engleskom jeziku koje je Tesla za života objavio.

 

VLAŠIĆ, Vesna
Ispred ženskog zrcala
Izdavač:Matica hrvatska – Ogranak u Požegi
Godina: 2017.
Uvez: tvrdi

U knjizi se sažima panoramski prikaz slavonske dionice hrvatskog ženskog pisma kraja XIX. do polovice XX. stoljeća. U primarnom fokusu je Hermina Tomić, supruga Eugena Tomića koja je kao glumica djelovala i u Karlovcu.

 

STO osamdeset godina u najboljem društvu : izložba povodom 180.obljednice gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Izdavač: Gradski muzej Karlovac; Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Godina: 2018.
Uvez: meki

Izložba 180 godina u najboljem društvu nastala je u suradnji Gradskog muzeja Karlovac i Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić ” Karlovac povodom obilježavanja 180. obljetnice osnutka najstarija karlovačke čitaonice, Ilirskog čitanja družtvo”.

 

JAKŠIĆ, Goran
Slatkovodne ribe Aquatike
Izdavač: Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac
Godina: 2018.
Uvez: tvrdi

Goran Jakšić je djelatnik Aquatike i s ovom knjigom dao je doprinos promociji karlovačkog slatkovodnog akvarija. Slatkovodne ribe aquatike je knjiga u kojoj je autor opisao ribe akvarija kroz opće dijelove, kroz zanimljivosti i kroz neke posebnosti. Uz ribe idu i adekvatni crteži što je također jedan oblik originalnosti. Također, u knjizi su i dva bloka fotografija, autor jednog bloka je Denis Stošić i te su fotografije vezane uz akvarij. Autor drugog dijela fotografija je Marin Jarnjak, a one su vezane uz ribolov, jer se jedan dio knjige odnosi na ribolov.

 

TRIDESET godina Karlovačkog komornog orkestra Glazbene škole Karlovac
Izdavač: Glazbena škola Karlovac
Godina: 2018.
Uvez: meki

Monografija 30 godina karlovačkog komornog orkestra Glazbene škole Karlovac svojevrsan je prikaz djelovanja karlovačkog orkestra kroz cjelovitu zbirku programa, fotografija, članaka i osvrta na cjelukupno djelovanje. Monografija je značajan doprinos kako karlovačkoj tako i hrvatskoj kulturi.

 

OBRADOVIĆ, Branko
Karlovački Rock ‘n’ roll
Izdavač: centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu “Braća Seljan”
Godina: 2018.
Uvez: meki

Karlovački rock’n’roll naslov je knjige  Karlovčanina Branka Obradovića – Kine.  Knjiga govori o vremenima sedamdesetih i osamdesetih godina u Karlovcu kada je glazbena scena bila vrlo živa, a njezin neizostavni dio bio je i sam autor koji je oborio tadašnji svjetskoi rekord u neprekidnom puštanju glazbe, čemu je također posvećen dobar dio knjige.

 

JURILJ, Igor
Film od Zorinog doma do Edisona : Recepcija filma i prvih karlovačkih kinematografa u lokalnoj periodici, 1896-1920
Izdavač: Hrvatski filmski savez
Godina: 2017.
Uvez: meki

Rukopis Igora Jurilja Film od Zorinog doma do Edisona važan je doprinos kulturi Karlovca, jednog od najvećih hrvatskih gradova, ostvaruje uvid u uglavnom slabo poznata razdoblja i teme povijesti hrvatskog filma i kinematografije, što je za današnju audiovizualnu kulturu svakako važno, a daje dragocjen uvid u razvijanje novinarstva u Hrvatskoj te u politička zbivanja koja su definirala sve, pa tako i novinarstvo i kinematografiju.
(Iz recenzije izv. prof. dr. sc.Nikice Gilića)

 

MAJETIĆ, Goran
Karlovačka tamburaška čarolija : 70 godina Karlovačkog tamburaškog orkestra
Izdavač: Karlovački tamburaški orkestar
Godina: 2017.
Uvez: meki

Monografija Karlovačka tamburaška čarolija svjedoči o bogatoj povijesti Društva, plodonosnom kulturno-umjetničkom radu, vrijednim nagradama i priznanjima te zanosu, predanosti, znanju i vještini brojnih članova društva u predstavljanju i promicanju glazbene, a napose tamburaške, čarolije.

 

 

KARLOVAČKA županija = Karlovac county
Izdavač: Scribo PR j.d.o.o.
Godina: 2017.
Uvez: meki

Istražite Karlovačku županiju – srce Hrvatske bogato prirodnim kreacijama koje se spominju u najljepšim hrvatskim bajkama. Zaputite se biciklističkim stazama i otkrijte čari aktivnog boravka u prirodi, zaplivajte kristalno čistim rijekama i zakoračite u prijestolnicu kulture i bogate gastronomske ponude. Uživajte u izvrsnim vinskim rapsodijama uz predivne poglede na povijesne utvrde i zaboravite na vrijeme. Krenite šarolikim putevima i probudite znatiželju u srcu Hrvatske.

 

ROŽMAN, Morana
Rječnik karlovačkog urbanog plemena – tematski rječnik
Izdavač: Paviljon Katzler
Godina: 2017.
Uvez: meki

S namjerom očuvanja starog karlovačkog jezika autorica se odlučila na izdavanje drugog proširenog izdanja Rječnika karlovačkog urbanog plemena. Dugogodišnje, marljivo skupljane bilježaka uz tumačenje karlovačkog leksika otvaraju čitatelju put u brojne specifične pojmove, situacije i događaje zavičajne intime.

 

SPELEOLOGIJA
Izdavač: Zagreb : Planinarsko društvo sveučilišta Velebit
Godina: 2017.
Uvez: meki

Knjiga Speleologija ima cilj obuhvatiti sve teme i potrebna znanja onima koji će se u nekom trenutku svog života baviti speleologijom. obrađen je široki spektar tema: od onih inicijalnih koje se bave odijevanjem i kretanjem u prirodi, preko stručnih speloloških tema poput opremanja vertikala i topografskig snimanja, sve do znanstvenih tema čiji je sastavni dio i istraživanje speleoloških objekata.

 

SLAVA preporoditeljem ; nacrt [naslovne stranice] Nikole Mašića
Izdavač: U Zagrebu : Naklada Odbora za proslavu pedesetogodišnjice preporoda hrvatske književnosti
Godina: 1885.
Uvez: meki

Napomena: na početku publikacije je presavijeni list s grafičkim prikazom najznačajnijih Iliraca

Specijalni broj Ilirskog lista “Slava preporoditeljem!” povodom pedesetogodišnjice početka Ilirskog preporoda. Knjiga bez izvornog uveza. T. Smičiklas – Ljudevit Gaj do god. 1835., M. Grlović – Muževi ilirske dobe, I. Trnski – Slava i Slovencem, N. Kokotović – Jabuka, crtica iz seoskoga života, J. Kozarac – Priča rodu mome, J. Sisolski (pseu. Eugen Kumičić) – Na morskoj obali, K.Š. Gjalski – Od prvih mučenika. Sadrži i stihove M. Bana, M. Bogovića, S. Ilijaševića, I. Kukulevića Sakcinskog, M. Nedića, I. Okrugića… te kraće prigodne sastave niza tadašnjih istaknutih domaćih ljudi.

 

LASZOWSKI, Emilij
Hrvatske povjesne gradjevine : mjestopisni i povjesni opisi gradova, kula, samostana, crkava i drugih povjesnih gradjevina domovine Hrvata
Izdavač: Nakladom autora
Godina: 1902.
Uvez: meki
Napomena: 10 svezaka

Među glavnim dostignućima njegovih »mjestopisa« prvi je svezak nedovršene edicije Hrvatske povjesne građevine (1902), u kojoj je, u suradnji s J. Barlèom, V. Deželićem st. i M. Šenoom, objavio tridesetak opisa gradova, samostana, crkava i utvrda.
Prizorima iz objektiva Laszowskog suprotstavlja se današnje stanje građevina uz povijesno geografske navode, pretežno iz njegovog djela Hrvatske povijesne građevine, u kojem upozorava na zanemarivanje i propadanje kulturnih dobara. Stari grad Ozalj i Veliki Tabor su pozitivni primjeri revitalizacije te ih kao takve treba promovirati, no dio hrvatske baštine nažalost je nepovratno izgubljen, a kulturni krajolik bitno promijenjen.

 

DVADESETA obljetnica Veleučilišta u Karlovcu : (1997. – 2017.)
ISBN 97789537343934
Izdavač: Veleučilište u Karlovcu
Godina: 2017.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 159

Fotomonografija povodom 20 godina osnutka Veleučilišta u Karlovcu.

 

GRŠIĆ, Dragica
FRANJEVCI : Učitelji u karlovačkim školama
ISBN 9789537735128
Izdavač: Državni arhiv u Karlovcu
Godina: 2017.
Uvez: meki
Broj stranica: 228

Knjiga je nastala na temelju istraživanja i proučavanja arhivskih zapisa čuvanih u Državnom arhivu u Karlovcu. Autorica knjige cijeli svoj život brojnim je naraštajima nastojala približiti povijest kao niz neprekidnih događaja i promjena koji nas dovode do spoznaje o razvoju svega što nas okružuje. Profesorica Gršić ovim istraživanjem otvara neke gotovo zaboravljene stranice prošlosti karlovačkog školstva i knjiga slikovito opisuje doba franjevaca učitelja u karlovačkim školama u vremenu od sredine 17. stoljeća do 1880. godine.

 

ŠEGRT, Viktor
TRČKA SKVRŽULJA : (Perdix perdix L.) : Obnova populacije ispuštanjem i gospodarenje prirodnom populacijom
ISBN 978-953-59526-0-2
Izdavač: Vl. naklada
Godina: 2017.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 111

Dr. sc. Viktor Šegrt nakon proteka više od pola stoljeća i posljednje detaljne knjige o trčki skvržulji ili poljskoj jarebice (Perdix perdix L.) inženjera Dušana Srdića daje konkretan uvid o problematici pada populacije ove izvorne poljske koke u Republici Hrvatskoj te praktične načine kako pristupiti obnovi njezinog fonda ispuštanjem na područjima gdje je nekada obitavala uz načine gospodarenje prirodnom populacijom gdje ona još postoji.

 

PLEVNIK, Danko
ONAJ ŠTO PIŠE : kronika moga vremena
ISBN 9789537782566
Izdavač: Plejada
Godina: 2017.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 239

Ova zanimljiva i napeta autobiografska „kronika“ donosi samo dio odgovora na pitanje tko je Danko Plevnik. Cjelovit odgovor pruža jedino njegovo ukupno djelo, a ono je iznimno opsežno i raznovrsno.  Plevnik je  novinar, kolumnist, publicist, znanstvenik, koji je pisao za 60-ak novina i časopisa, objavio 24 knjige, a njegovi su prilozi uvršteni u 15 zbornika. Plejada objaljuje knjigu u biblioteci POLITIKA KAO SUDBINA, u kojoj su objavljeni i autobiografski zapisi i sjećanja velikih hrvatskih novinara Tomislava Jakića i Drage Buvača.

 

FORENBACHER, Sergej
IZ VELEBITSKOG DNEVNIKA
ISBN 9789538017063
Izdavač: Libricon
Godina: 2017.
Uvez: meki
Broj stranica: 254

Najranije bilješke Sergej Forenbacher zapisivao je na papirima koji bi mu se našli pri ruci, a prvi dan svoje prve velebitske ture, dolazak i noćenje u planinarskoj kući pod Zavižanom u srpnju 1957. godine, zabilježio je na posljednjim, praznim stranicama Poljakovog Planinarskog vodiča po Velebitu. Tada je i započela ljubav između Sergeja Forenbahera i planine, koja će potrajati punih pola stoljeća. O njoj svjedoče sve opširniji i sve podrobniji zapisi u dnevnicima.

 

FRANZ VANIČEK i vojnokrajiška historiografija
ISBN9789536659449
Izdavač:Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje
Godina:2017.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 392

Zbornik radova Znanstvenog skupa s međunarodnim djelovanjem održanog u Slavonskom brodu 23. i 24. listopada 2014. Franz Vaniček (1809. – 1894.) u svojoj osobi utjelovljuje mnoge elemente hasburškog pristupa vojnom organiziranju. Radio je kao profesor na Gimnaziji u Vinkovcima. Kao umirovllljeni profesor dobio je od državnih vlasti narudžbu da napiše povijest Vojne krajine. Zadatak je uspješno obavio te objavio povijest Vojne krajine u četiri opsežna sveska pod naslovom Specialgeschichte der Militärgrenze aus Originalquellen und Quellenwerken geschöpft (Beč, 1875.) Vaničekovo djelo ostalo je osnovnom literaturom za povijest Vojne krajine sve do danas.

 

BUTKOVIĆ, Mirko
VELIKI RAT NA SOČI I SLOVENSKI PRIMORCI U KARLOVCU
ISBN 9789535945901
Izdavač: Kulturno društvo Slovenski dom Karlovac, Karlovac
Godina: 2017.
Uvez: meki
Broj stranica: 72

Knjiga želi prikazati značaj i utjecaj koji je na dolazak Slovenaca iz okolice Gorice u Karlovac imao tvorničar Andrija Jakil, Bojišnica na Soči od 1915. do 1917. i politička situacija od 1918. do 1941. u Italiji i Jugoslaviji.
Prikazana je i uloga karlovačke 96. pješačke pukovnije na Sočanskoj fronti.
U knjizi su uz povijesne podatke opisani detalji života slovenskih Primoraca i njihovih obitelji u Karlovcu.

 

STOLJEĆE NAKON LASZOWSKOG : ZBORNIK RADOVA SA ZNANSTVENO-STRUČNOG SKUPA
ISBN: 9789537659417
Izdavač: Hrvatski državni arhiv
Godina: 2016.
Uvez: meki
Broj stranica: 186

U ovoj publikaciji predstavljeni su radovi sa znanstveno-stručnog skupa koji je pod nazivom Stoljeće nakon Laszowskog održan u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu 28. studenog 2014. godine.

 

LJUDI 18. STOLJEĆA NA HRVATSKOM PROSTORU : OD PLEMIĆA I CRKVENIH DOSTOJANSTVENIKA DO TEŽAKA I RIBARA
ISBN 9789537840501
Izdavač: Hrvatski institut za povijest
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 772

Knjiga predstavlja pojedine društvene i profesionalne skupine koje su ostavile pečat na hrvatsku povijest 18. stoljeća. Osamnesto je stoljeće izabrano kao prijelomno razdoblje u razvoju društva. Monografija je zamišljena kao svojevrstan zbornik radova, tematski podjeljen na šesnaest cjelina u kojima se obrađuju društvene ili profesionalne skupine.

 

PRVI SVJETSKI RAT : VODIČ KROZ FONDOVE I ZBIRKE HRVATSKOGA DRŽAVNOG ARHIVA
ISBN 9789537659370
Izdavač: Hrvatski državni arhiv
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 830

U sklopu programa obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata HDA je izdao Prvi svjetski rat : Vodič kroz fondove i zbirke Hrvatskog državnog arhiva. Kroz vodič se prate pojedinci: sudionici rata kao i civili, udruge, državne i vojne institucije. Za svaki fond/zbirku prikazani su osnovni podatci (signatura, naziv itd.), potom podatci o povijesti i nadležnosti subjekta koji je gradivo stvarao, a zasigurno najvažnije – podatci o sadržaju gradiva. Vodič je namijenjen istraživačima čiji je predmet interesa Prvi svjetski rat, ali i svim zainteresiranima za sudbinu pojedinca uhvaćena u vrtlog svjetskoga rata.

 

JARNEVIĆ, Dragojla
DOMORODNE POVIESTI
ISBN 9789537852276
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac
Godina: 2016.
Uvez: meki
Broj stranica: 196

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac objavila je pretisak Domorodnih poviesti, jedinog djela Dragojle Jarnević objavljenog i rasprodanog za njezina života.
Domorodne poviesti tiskane su u Karlovcu u tiskari Ivana N. Prettnera 1843. godine. Djelo sadrži tri pripovijetke: Oba prijatelja, Žertve iz ljubavi i viernosti za domovinu i Povodkinje pod gradom Ozlom. U objavljenim pripovijetkama autorica veliča slogu, junaštvo, poštenje, ljubav i ponajviše ljubav prema domovini.

 

SVI RAKOVAČKI MATURANTI od 1882. do 2016.
ISBN 9789535579526
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”Karlovac i Gimnazija Karlovac
Godina: 2016.
Uvez: meki
Broj stranica: 271

Povodom 250. gimnazijskog obrazovanja u Karlovcu objavljeno je drugo (izmijenjeno i dopunjeno) izdanje knjige “Svi rakovački maturanti” koju je Nikola Perić objavio 1995. godine. Novo izdanje pripremljeno je u Gimnaziji, a objavljeno je u suradnji s Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić”. Sadržaj prvog izdanja uspoređen je s podatcima iz imenika, školskih izvješća i matičnih knjiga pohranjenih u Državnom arhivu u Karlovcu. Popis maturanata dopunjen je imenima još gotovo 4000 maturanata koji su maturirali nakon 1995. godine, a popis profesora sadrži oko 800 imena.
Kratke priče iz prošlosti gimnazijskog života, kojima je Nikola Perić oživio svoj popis maturanata, prerađene su ili povezane u tematske cjeline, dopunjene i/ ili povezane sa sadašnjošću.

PLEVNIK, Danko
DUH NAŠ SVAGDANJI
ISBN 9789537968281
Izdavač: Synopsis
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 202

Zbirka kolumni o suvremenoj hrvatskoj profanoj i crkvenoj povijesti te načinima i posljedicama njihova isprepletanja. Autor iznosi kritička razmišljanja o papi Karolu Woytili, ponašanju državnih i crkvenih službenika i dostojanstvenika, ali i potrebi održavanja Trećeg vatikanskog sabora. Na kraju knjige nalazi se kazalo i bilješka o autoru.

 

 

RATTKAY, Juraj
SPOMEN NA KRALJEVE I BANOVE
ISBN 9789537840518
Izdavač: Hrvatski institut za povijest,Sveučilište u Zagrebu – Hrvatski studiji
Godina: 2016.
Uvez: meki
Broj stranica: 372

Ova je knjiga rezultat rada na znanstvenoistraživačkom projektu i prva u nizu sustavnog proučavanja hrvatske latinske historiografije od srednjeg vijeka do početka 19. stoljeća. Juraj Rattkay je jedan od njezinih začetnika u 17. stoljeću. Ova knjiga, pored predgovora Mirka Valentića, kronologije života Jurja Rattkaya, sadrži i uvodnu studiju ˝Hrvatska povjesnica Jurja Rattkaya˝ Sandora Benea te prijevod Rattkayeva djela ˝Spomen na kraljeve i banove kraljevstva Dalmacije, Hrvatske i Slavonije˝iz 1652. godine.

 

 

BRLIĆ-Mažuranić, Ivana
MOJI ZAPISCI
ISBN 9789536842391
Izdavač: Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 484

Zato sabirem ove moje laičke (danas dakako nevažne i možda odviše lične) zapiske u punome uvjerenju, da će oni u svoje vrijeme steći ako ne drugo a ono važnost potpuno iskrenih i spontanih bilježaka, te da će koliko toliko doprinjeti k plastičnosti historije naših dana.
Ivana Brlić-Mažuranić (1935.)

 

 

LUKŠIĆ, Irena
BERLIN – PARIZ
ISBN 9789532602692
Izdavač: Disput
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 101

“Roman Irene lukšić priča je o putovanju, književnosti, ljubavi, ideologiji, intimi, krajoliku. U njemu zajedno putuju Irina Aleksander, Marina Cvetajeva i Miroslav Krleža, dok Vladimir Nabokov sjedeći u nekom posve drugom vlaku analizira dijelove svojeg privatnog života. Te na prvi pogled udaljene biografije isprepletene su kroz ženski razgovor u jednom kupeu vlaka na relaciji Berlin – Pariz.”, Helena Sablić Tomić

 

 

lara-mitrakovicMITRAKOVIĆ, Lara
Brojanje pogrešaka
ISBN 9789536018543
Izdavač: Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu
Godina: 2106.
Uvez: meki
Broj stranica: 83

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Stjepan Čuić, Neda Omrčen i Draženka Polović Hrvatsku književnu nagradu “Zdravko Pucak” za 2016. godinu dodijelilo je Lari Mitraković z a zbirku pjesama “Brojanje pogrešaka.

“Ta je zbirka prepoznata kao zaokruženi i promišljeni poetski uradak u kojem mlada Lara Mitraković u sva četiri dijela zbirke: Brojanje pogrešaka, Nemogućnosti, Rukopis i Otok održava isti pjesnički intezitet, verifikacijsku dosljednost i misaonu uvjerljivost te ju cjelovito zaokružuje u idejnoj, stilskoj, kompozicijskoj i tematskoj dimenziji. Drugim riječima, dvadesetčetverogodišnja Višanka iskazuje jedinstvenu i autentičnu pjesničku poetiku.”, Prosudbeno povjerenstvo. Brojanje pogrešaka.Karlovac : Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu, 2016. Posljednja stranica.

 

 

kgdHORVATIĆ, Tatjana;
MUŽAR, Marinka
Katoličko  groblje Dubovac, Karlovac
ISBN: 9789539594426
Izdavač: ‘Zelenilo’ d.o.o. Karlovac
Godina:  2016.
Uvez: meki
Broj stranica: 48

Primitkom u A.S.C.E. (Asocijacija znamenitih groblja Europe) karlovačko Katoličko groblje na Dubovcu postalo je dio međunarodnog turističkog pokreta ‘European Cemeteries Route”. Nije mala stvar biti na listi 179 gradova iz 22 europske države. Stoga su karlovački povijesničari umjetnosti napravili posebnu publikaciju u kojoj su dosadašnja znanja o Katoličkom groblju podignuta na višu razinu.

 

kgd-englHORVATIĆ, Tatjana;
MUŽAR, Marinka
The Dubovac Catholic Cemetery, Karlovac, Croatia
ISBN: 9789539594433
Publisher: ‘Zelenilo’ d.o.o. Karlovac
Year:  2016.
Cover: soft
Page No.: 48

At the general assembly in Barcelona on November 1, 2014, the Dubovac Catholic Cemetery was assesed as meeting the conditions to be accepted as a member of the A.S.C.E. ( The Association of significant Cemeteries of Europe).With this recognition, Karlovac Catholic Cemetery at Dubovac became part of the international tourist movement the European Cemeteries Route. It is no small thing to be on a list of 179 cities from 22 European states.

 

jermanJERMAN, Silvin
Misli u samoći
ISBN: 9789535778356
Izdavač: Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba
Godina: 2016.
Uvez: meki
Broj stranica: 52

Silvin Jerman diplomirani je ekonomist, dugogodišnji kulturni i sportski djelatnik, cijeli radni vijek proveo je u prosvjeti i kulturi. Zbirku pjesama ‘Misli u samoći’ posvetio je supruzi Erni.

 

 

la-fosseKOVAČIĆ, Ivan Goran
La fosse commune
Izdavač: La Bibliotheque Française
Godina: 1948.
Uvez: meki
Broj stranica: 91

Rijedak prijevod djela Ivana Gorana Kovačića na francuski jezik La fosse commune tiskan u Parizu 1948. godine postao je dio fonda Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”.
Za francusko izdanje Jame predgovor je napisao Marko Ristić, tadašnji jugoslavenski ambasador u Parizu, a preveli su je Susanne Beraud i Kosta Stojanović. U knjizi se nalazi i pjesma francuskoga pjesnika Paula Éluarda koja je nadahnuta sudbinom Ivana Gorana Kovačića.

 

 

gerovac-gGEROVAC, Goran
Sjever je mjesto tame
ISBN: 9789533048543
Izdavač: V.B.Z. d.o.o., Zagreb
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 183

‘Sjever je mjesto tame’ je postapokaliptični roman u kojem glavni protagonist nakon nuklearnog uništenja luta razvalinama gradova i pokušava dočekati sutrašnji dan. Bauljajući među ruševinama, prisjeća se bivšeg života i ‘analizira’ ludilo svijeta koji se samouništio.
Pritom nema nikakvih obzira ni prema kome, gotovo je sam na svijetu i može reći što god hoće, nema prema kome biti politički korektan, a očaj i vlastito ‘ludilo’, koji samo rastu dok luta od jednog srušenog zida do drugog, od jedne hrpe leševa do druge, dodatan su poticaj da bezobzirno secira svoj umrli svijet. Ne ostaje dužan nikome, a ne štedi ni sebe.
Često lucidan, ali i brutalan i blasfemičan, Gerovčev junak iscrtava kataklizmičke krajobraze koji su nam strašni baš zato što nam se na neki način čine bliski, bliži i realniji nego ikad prije.
Goran Gerovac rođen je 1967. u Karlovcu. Do sada je objavio knjigu kratkih priča (Galerija) i dva romana (Pajo, ti si Srbin i Razbijeni). Radi u Večernjem listu kao urednik i kolumnist. Rukopis “Sjever je mjesto tame” ušao je u uži izbor V.B.Z. i Tisak media nagrade za najbolji roman godine.

 

deset zapovjediJELIĆ, Damir
10 zapovijedi
ISBN 9789535793816
Izdavač: Nacionalno svetište svetog Josipa Karlovac
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 140 str.

“Poticaj za pisanje 1o zapovijedi dolazi  iz srca čovjeka koji je pronašao uporište ili jasno daje do znanja da zna gdje se nalazi, ne zaboravljajući niti svoja traženja, niti svoja lutanja. Deset zapovijedi jesu temelj, ali se u tome temelju ne smije previdjeti polazište koje u Bibliji nalazimo na prvim stranicama, onima o stvaranju svijeta. “, Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački

 

Dva piraJARNEVIĆ, Dragojla
Dva pira
ISBN 9789537852207
Izdavač: Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Kalovac, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Godina : 2015.
Uvez : meki
Broj stranica : 132 str.

Jedini roman književnice Dragojle Jarnević, “Dva pira” tiskan je čak 141 godinu nakon Dragojline smrti i punih 150 godina nakon što je nastao.
Riječ je, naime, o feljtonima koji su izlazili tijekom 1864. godine u časopisu “Domobran”, a obrađuju tematiku iz revolucionarne 1848. godine. Zanimljivo je da je roman nastao svega godinu dana nakon objave prvog romana novije hrvatske književnost, Požeškog đaka Miroslava Kraljevića.

 

GRAĐANSKA GARDAKARLOVAČKA građanska garda : 1996. – 2016. : dvadeset godina obnovljene garde
ISBN 9789535849636
Izdavač: Grad Karlovac
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 92

Karlovačka građanska garda : 1996. – 2016. je fotomonografija koja je objavljena kao kratak osvrt na 20 godina djelovanja obnovljene Karlovačke građanske garde.

brozovićBROZOVIĆ, Dalibor
Jezik današnji : 1965-1968. / Dalibor Brozović ; priredio Krešimir Mićanović
ISBN 97899532602579
Izdavač: Disput
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 678

Jezik današnji 1965–1968. knjiga je u kojoj su sabrani članci Dalibora Brozovića objavljivani u istoimenoj Telegramovoj rubrici od 3. rujna 1965. do 20. prosinca 1968.  U vođenju jezične rubrike nasljedio je Ljudevita Jonkea. Nizu od 166 članaka iz “Jezika današnjeg” pridodana su dva napisa koja se – premda objavljena izvan rubrike – tematski posve uklapaju u taj niz. Priređivač Krešimir Mićanović, vrstan poznavatelj sociolingvističke kroatistike, tekstove je donio kritički komentirane i popraćene aparatom kazalâ, te u predgovornom tekstu prikazao mjesto i veličinu Brozovićeva djela, pogotovo njegov sociolingvistički vid; ne treba zaboraviti da su članci u Telegramu nastajali u burnu dobu poslije tzv. novosadskoga dogovora neposredno prije Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika (1967), kojoj je Brozović bio jedan od sastavljača kao i Slavko Mihalić.

 

 

Hrvatske heroineNEKIĆ, Nevenka
Hrvatske heroine
ISBN 9789535792734
Izdavač: Vlastita naklada
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 247

“Hrvatske heroine” obuhvaćaju razdoblje od tisuću godina hrvatske povijesti. Fokusirana na djelovanje znamenitih ženskih likova u četrnaest portreta – od kraljice jelene do Ivane Brlić Mažuranić – uronjenih u povijesna zbivanja i službene kronike, autorica donosi osobne sudbine koje zadivljuju svojom snagom duha, ljepotom duše i kreativnošću. Dokumentarno autentični iskaz Nevenka Nekić ispisuje esejističkim stilom, nadopunjava književnom maštom, a ponegdje narodnom predajom.

 

 

ArheologijaARHEOLOGIJA špilje Zale: od paleolitičkih lovaca skupljača do rimskih osvajača / [uredili Nikola Vukosavljević, Ivor Karavanić]
ISBN 9789535631835
Izdavač: Gradski muzej Karlovac
Godina: 2015.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 216

Monografija objedinjuje zaokruženi prikaz višegodišnjih sustavnih arheoloških istraživanja špilje Zale i rezultate tih istraživanja. plod je višegodišnje uspješne suradnje, a tiskana je kao druga knjiga Posebnih izdanja Modruškog zbornika.

 

 

KruhekKRUHEK, Milan
Knezovi Modruški Bernardin i Krsto Frankopan : mačem i govorom za Hrvatsku
ISBN 9789535631842
Izdavač: Katreda Čakavskog sabora Modruše
Godina: 2016.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 182

Monografija prikazuje povijesni pregled o velikome djelu naših posljednjih modruških velikana, knezova Bernardina i sina mu Krste Frankopana. Autor vodi čitatelja na uzbudljivo putovanje otkrivanja modruške prošlosti, osobno upoznavanje sa sudbinama ljudi koji su svojim življenjem i djelovanjem ispisivali posljednja desetljeća najuzbudljivije modruške povijesti.

 

 

NIKOLA teslaĐURIĆ, Vladimir Đura
Nikola Tesla, Treći Rajh i vanzemaljci
ISBN 9788651919452
Izdavač: Službeni glasnik, Beograd
Godina: 2015.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 110

Niz otvorenih pitanja i čudesnih otkrića stvara oko imena Nikole Tesle mističnu aureolu. Pisana popularnim jezikom iz nepretenciozne perspektive, s originalnim viđenjima, publicističkim činjenicama, uz oslanjanje na ogroman broj biografskih radova o životu i djelu Nikole Tesle, ova je knjiga vodič za radoznale duhove.

 

 

ButalaBUTALA, Daniel

Daniel Butala: Portreti poznato nepoznatih : donacija Gradskom muzeju Karlovac : izložba povodom obilježavanja Dana grada Karlovca : Gradski muzej Karlovac, 6.7.- 15.9.2016.

ISBN 9789537510633
Izdavač: Gradski muzej Karlovac
Godina: 2016.
Uvez: meki
Broj stranica: 24

Katalog izložbe iz ciklusa Portreti poznato nepoznatih(1989. – 1998.) akademskog slikara Daniela Butale. Riječ je o dojmljivom, nepreglednom nizu portreta mladih muškaraca, sudionicima Domovinskog rata.

 

 

Iz pokupske baštineMIHALIĆ, Jana
Iz Pokupske baštine : nošnja Rečice, Šišljavića i Skakavca
ISBN 9789537510558
Izdavač : Gradski muzej Karlovac
Godina: 2015.
Uvez : tvrdi
Broj stranica : 192

Knjiga na sveobuhvatan način dokumentira bogatstvo raznolikosti tradicijske kulture karlovačkog pokuplja – odnosno jedan njen dio – narodnu nošnju Rečice, Šišljavića i Skakavca. Osim tekstualnog dijela, monografija obiluje grafičkim prikazima dijelova odjevnog platnenog ruha kao i fotografijama iz prijašnjeg i sadašnjeg vremena.

 

Hrana, kuhinja i blagovanje u doba ZrinskihVARGA, Darko
Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih
ISBN 9789532391930
Izdavač : Meridijani
Godina : 2015.
Uvez : tvrdi
Broj stranica : 496

Knjiga donosi podatke o jednom segmentu svakodnevnog života u 16. i 17 stoljeću, o tomu kako se u to doba proizvodila hrana, kako se jelo, pilo i blagovalo. Usput se ova knjiga bavi i općenitim predstavljanjem obitelji Zrinski i njihova odnosa spram povijesnih zbivanja i ličnosti toga doba. Bogat niz podataka o hrani i prehrani završava zbirkom recepata iz vremena Zrinskih.

 

Tadija Smičiklas i njegov ŽumberakTADIJA SMIČIKLAS i njegov Žumberak : uz 170. obljetnicu rođenja i 100. obljetnicu smrti

ISBN 9789535690658
Izdavač : Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom
Godina : 2015.
Uvez : meki
Broj stranica : 68

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom svojim djelovanjem pokriva i područje Žumberka pa se uključio u proslavu velike obljetnice Tadije Smičiklasa, jednog od najvećih sinova Žumberka, velikana hrvatske znanosti i kulture.

 

Hrvatski UrbariLOPAŠIĆ, Radoslav
Urbaria lingua Croatica conscripta= Hrvatski Urbari : svezak 1
ISBN 9789-953-6018-52-
Izdavač : Matica Hrvatska, Ogranak Karlovac
Godina : 2015.
Uvez : tvrdi
Broj stranica : 512

Nakon više od desetljeća pauze, u prigodi 180 godina rođenja Radoslava Lopašića(1835. – 1893.), ogranak Matice hrvatske u Karlovcu priredio je cjelovit pretisak Lopašićevih Urbara. Urbari kao zbirke propisa kojima su, od ranog srednjeg vijeka, uređivani odnosi vlastelinstva i kmetova nastali su prvenstveno radi lakšeg upravljanja i reguliranja vlasništva, te i danas, više od 120 godina nakon prvog objavljivanja, predstavljaju neiscrpno vrelo za proučavanje pravne, gospodarske, jezične i društvene povijesti.

 

Hrvatske povijesne cesteFELETAR, Petar
Hrvatske povijesne ceste : Karlolina , Jozefina i Lujzijana : prometno-geografska studija o povezivanju Kontinentalne i Jadranske Hrvatske
ISBN 9789532391947
Izdavač :Meridijani
Godina :2016.
Uvez : tvrdi
Broj stranica : 44

Autor dr.sc. Petar Feletar je na sustavan, sveobuhvatan način uočio prometno značenje hrvatskoga prometnog praga te razjasnio njegovu ulogu i značenje od antike do danas u kontekstu društvenih, gospodarskih i političkih aktivnosti. Čitajući ovu knjigu čitatelj se uvodi u šire društveno i gospodarsko okružje te razne gospodarske aktivnosti, prostorni razvitak koji je izazvan izgradnjom povijesnih cesta od kvarnerskog zaljeva do peripanonskih prostora Karlovca, Siska i Zagreba i povezanosti s riječnim prometom Kupom, Savom i Dunavom.

 

Geoznanstveni pojmovnikVRBANAC, Boris
Geo znanstveni pojmovnik
ISBN 978 953 58425 0 7 (cjelina)
978 953 58425 1 4 (sv. 1)
Izdavač : Vlastita naklada, Karlovac
Godina : 2015.
Uvez : meki
Broj stranica : 207

Pojmovnik Stratigrafije, autora dr.sc. Borisa Vrbanca, nudi čitatelju uvijek jednoobraznu, sažetu odredbu odabranoga izraza. Pojmovnik sadrži oko 1500 pojmova i 370 sinonima i vrlo detaljnim pristupom pokazuje niz termina koji se često koriste u stratigrafskoj literaturi engleskog govornog područja.

 

Ljudevit Gaj i ilirski pokretDESPALATOVIĆ, Elinor Murray
Ljudevit Gaj i ilirski pokret
ISBN978-953-7963-385
Izdavač :Srednja Europa, Zagreb
Godina : 2016.
Uvez :meki
Broj stranica :235

Knjiga govori o ključnoj osobi hrvatskoga narodnog preporoda te općenito o hrvatskoj povijesti prve polovice 19.stoljeća, napose kulturnoj. Autorica život i djelo Ljudevita Gaja smješta u socijalno-politički kontekst prve polovice 19. stoljeća, odnosno okvir hrvatskog preporodnog pokreta.

Ljudevita Šestića 1, Karlovac