Okrugli stol “Posvećenost cjeloživotnom učenju – potpora kvalitetnijoj školi”

Županijska matična služba Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, Stručno vijeće školskih knjižničara Karlovačke županije (AZOO) i Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije organiziraju 4. okrugli stol s temom Posvećenost cjeloživotnom učenju – potpora kvalitetnijoj školi. Skup će biti održan 14. veljače 2019. godine u OŠ Dubovac u Karlovcu, a početak je u 12 sati.
Cilj skupa je predstaviti mogućnosti i potrebe stručnog usavršavanja knjižničara, potaknuti ravnatelje na jaču podršku knjižničarima te iznijeti iskustva i prijedloge. Naime, samo redovitim stručnim usavršavanjem možemo ojačati našu profesionalnost i tako doprinijeti korisnijem i smislenijem obrazovanju djece i mladih koje ćemo osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja.

Uz knjižničare, ravnatelje i osnivača škola, na skupu očekujemo Adelu Granić, višu savjetnica za školske knjižničare pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, Antoniju Filipeti, koordinatoricu Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara te Vanju Jurilj, predsjednicu Hrvatske udruge školskih knjižničara i predsjednicu Međunarodne udruge školskih knjižničara za Europu.

Program skupa:
11,30 – 12,00
okupljanje sudionika

12,00 – 12,15
Adela Granić, viša savjetnica za školske knjižničare pri Agenciji za odgoj i obrazovanje:
Nove paradigme u stručnom usavršavanju

12,15 – 12,30
Antonija Filipeti, koordinatorica Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara:
Sudjelovanje školskih knjižničara u programima trajne izobrazbe Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara u Republici Hrvatskoj (pokazatelji od 2016. do 2018. godine)

12,30 – 12,50
Renata Kučan, voditeljica Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb Grada Karlovca:
Preventivni program Grada Karlovca

12,50 – 13,00
Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara:
Svjetski kongres školskih knjižničara u Dubrovniku

Rasprava

Podsjećamo, prva tri okrugla stola organizirana su s ciljem da se zagovaranje školskih knjižnica usmjeri na sufinanciranje nabave knjižnične građe, integraciju kurikuluma knjižnično-informacijskog programa u kurikulume svih nastavnih područja te na prostor i opremanje školskih knjižnica Karlovačke županije. Ovaj način javnog zagovaranja školskih knjižnica prepoznat je kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj što je rezultiralo izlaganjem na 29. Proljetnoj školi školskih knjižničara RH u travnju 2017. te na 17. okruglom stolu o slobodnom pristupu informacijama u prosincu 2017.

Skup organiziramo na Međunarodni dan darivanja knjiga jer želimo dodatno probuditi ljubav prema čitanju i darivanju, podjednako kod djece i odraslih.