Postavljanje Modre police u Aquatici

Pozivamo vas na postavljanje Modre police 6. 11. 2017. u 10 sati u Aquatici – Slatkovodnom akvariju Karlovac, ulica Branka Čavlovića Čavleka 1a, Karlovac. Projekt je nastao u suradnji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Knjižnice Mirana Jarca iz Novog Mesta, Ljudske knjižnice Metlika i Aquatike – Slatkovodnog akvarija Karlovac.

Modra polica je mudra polica plave boje, s knjigama na slovenskom jeziku koje svatko može uzeti u ruke, prelistati, pročitati, odnijeti kući i vratiti ih na policu, ili, pak, knjigu može zadržati. Na Modru policu također svatko može donijeti svoje knjige na slovenskom jeziku koje mu više nisu potrebne. Svrha joj je širenje kulture čitanja na jedan neformalan način. U Aquatici će se, za prvu ruku, napraviti probir knjiga iz područja prirodoslovlja.

Začetnik ideje o Modroj polici je Toni Gašperič, slovenski spisatelj, pjesnik i voditelj, a realizirao ju je u suradnji s Gradskom knjižnicom Metlika. Prva modra polica bila je postavljena 2011. godine upravo u Metlici. Ideja da se povremeno organiziraju književni susreti kod Modre police, također je bila Tonijeva. Tako se u Metlici održavaju literarne večeri pod nazivom “S pjesnikom na sladoled”. Na području Metlike i okolice do danas je postavljeno 6 Modrih polica. Ideja o Modrim policama raširila se i izvan granica Metlike (tri su postavljene u Novom Mestu, a jedna u Sevnici).