Predavanje i radionica “Čitam, mislim, suosjećam”, dr. sc. Marija Ott Franolić

Prijava sudionika: http://shorturl.at/eoMV5

Pridružite nam se na predavanju i radionici “Čitam, mislim, suosjećam”, koje će voditi dr. sc. Marija Ott Franolić, 28. listopada 2019. od 12 do 15 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.
U prvom dijelu programa djeci predškolske dobi voditeljica će pročitati slikovnicu “Oprostite jeste li vi vještica?”. Nakon čitanja s djecom će se vježbati prepričavanje i predčitačke vještine.
Nakon toga voditeljica će održati predavanje o odnosu čitanja, mišljenja i empatije. Predavanje je podijeljeno na dva dijela. Prvi dio je teorijski. Odnosu čitanja, mišljenja i suosjećanja pristupit će se preko uvida iz filozofije, književne teorije i samih književnih djela. Ukoliko nas čitanje čini maštovitijima, šireći nam horizonte i pomažući nam da bolje oblikujemo svoje misli, ukoliko nas dobar tekst može potaknuti na razmišljanje o nama samima, o međuljudskim odnosima i funkcioniranju društva, onda je potrebno zapitati se: može li nas čitanje mijenjati? Možemo li čitanjem postati empatičniji i solidarniji ljudi, zainteresirani za stvaranje boljega društva? U drugom dijelu voditeljica će prenijeti svoja konkretna iskustva poticanja čitanja, s malom djecom, sa srednjoškolcima i studentima. Opisat će kako je preko programa u srednjoj školi i na fakultetu došla do poticanja čitanja u dječjem vrtiću. Govorit će o ciljevima svojih programa s djecom, njihovim uspjesima i osnovnim problemima na koje je naišla. Što možemo napraviti da bismo malu djecu potaknuli na čitanje? Kako djeci čitati da im se obogati vokabular, da ih se potakne na kreativnost, kritičko mišljenje i suosjećanje prema drugima? Na što valja obratiti pozornost pri odabiru sadržaja za djecu? I koliko je važno da sadržaj bude korektan: trebaju li u pričama preskakati okrutnosti i druge neprikladne sadržaje? Kako stariju djecu zadržati kao čitatelje, kako ih ohrabriti da formiraju i izraze svoje mišljenje?

Dr. sc. Marija Ott Franolić (1979.) doktorirala je na ženskoj povijesti i ženskim autobiografskim tekstovima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je stipendije Centra za napredne studije (Center for Advanced Studies CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Teorijski se bavi se povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Organizira i vodi brojne radionice za poticanje čitanja s vrtićkom djecom, učenicima i studentima, a već petu godinu uspješno vodi književnu radionicu Crna kutija u Knjižnici Medveščak u Zagrebu. Drži predavanja o važnosti čitanja za odgojitelje i roditelje. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture. Vodila je projekt Laboratorij čitanja. Sudjeluje u Erasmus KA2 projektu Listen, talk, spell, act. Piše znanstvene i popularne tekstove. Autorica je knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima (Disput, 2016.). Urednica je dnevnika Divne Zečević Život kao voda hlapi: izbor iz dnevnika 1961-2006. (Disput, 2017). Piše blog Tekstovnica. Živi u Zagrebu.