Predavanje i radionica “Proces izrade virtualnih izložbi”, dr. sc. Hrvoje Stančić i dr. sc. Goran Zlodi

Županijska matična služba poziva vas na predavanje i radionicu “Proces izrade virtualnih izložbi” koji će se održati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac 11. prosinca 2019. od 10 do 13 sati. Predavači su dr. sc. Hrvoje Stančić i dr. sc. Goran Zlodi s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obavezna prijava putem Google obrasca: http://skr.rs/qsS

Program:

od 10.00 do 11.15 sati – Digitalizacija za virtualne izložbe, dr. sc. Hrvoje Stančić, red. prof.
Uvodno će se objasniti koncept virtualnih izložbi i pokazati različiti primjeri s ciljem razlikovanja metoda i tehnika njihove realizacije – od povezivanja panoramskih fotografija u cjelinu pa sve do 3D prostora s virtualnim izlošcima. Potom će se protumačiti kako organizirano pristupiti digitalizaciji kao pripremi za izradu pojedine vrste objekata namijenjenih virtualnim izložbama. Analizirat će se tekst, slika i 3D objekti kao elementi postava. Objasnit će se i postupci virtualizacije stvarnih izložbi na konkretnom primjeru.

od 11.15 do 11.30 sati – Pauza

od 11.30-12.45 sati – Virtualne izložbe – ključni pojmovi, dionice razvoja i slobodno dostupni alati, dr. sc. Goran Zlodi, izv. prof.
Virtualne izložbe danas su sve šire prihvaćeni oblik interaktivnog višemedijskog predstavljanja određene teme, osobe ili fenomena pomoću digitalizirane građe u arhivima, knjižnicama i muzejima. U ovom dijelu radionice predstavit će se ključni pojmovi vezani uz virtualne izložbe, dionice njihova razvoja te neki od slobodno dostupnih alata za oblikovanje interaktivnih sadržaja. U sklopu radionice sudionici će uz pomoć posebnih alata naučiti oblikovati interaktivnu višemedijsku lentu vremena koja se može integrirati u različite mrežne stranice i virtualne izložbe.

od 12.45 do 13.00 sati – Diskusija