Predavanje “Kožne manifestacije alergija”, prim. mr. sc. Hrvoje Cvitanović

Pozivamo vas na predavanje “Kožne manifestacije alergija”, koje će se održati 13. travnja 2018. godine u 18 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice. O ovoj vrlo aktualnoj temi govorit će prim. mr. sc. Hrvoje Cvitanović, dr. medicine.
Ako želite odgovore na pitanja – Koje su najčešće manifestacije alergija na koži? Što je to atopijski dermatitis i koju životnu dob često pogađa? Kako se manifestira kontaktni dermatitis? Kako prevenirati dermatitis?… I na još mnoga druga – dođite!
Predavanje se održava u okviru ciklusa “Znanjem do zdravlja”, u suorganizaciji Gradske četvrti Novi centar, Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Opće bolnice Karlovac.

Prim. mr. sc. Hrvoje Cvitanović, dr. medicine, rođen je Karlovcu. Nakon završetka specijalizacije 1998. godine, radi kao odjelni liječnik u općoj dermatološkoj ambulanti. Voditelj je i ambulante za dermatološku onkologiju od 2000. godine. Titulu primarijusa stekao je 2010. godine. Od 2011. obnaša dužnost šefa Službe za kožne i spolne bolesti Opće bolnice Karlovac. Član je Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog dermatovenerološkog društva te obnaša dužnost dopredsjednika Upravnog odbora HLZ podružnica Karlovac.
Za one koji žele znati više!
Najčešće manifestacije alergija na koži su atopijski dermatitis i kontaktni dermatitis.
Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože koja se javlja u 15-20% dječje populacije. Tipičan je početak bolesti u ranoj dojenačkoj dobi. Klinička slika je tipičan izgled ekcema i tipična lokalizacija promjena, svrbež, tendencija ponavljanja promjena na koži i pozitivna anamneza o postojanju atopijskih bolesti. Osim toga javljaju se i suhoća kože, hiperlinearnost dlanova i tabana, povišena IgE protutijela, sklonost infekcijama kože, suhoća usnica, konjunktivitis, nepodnošenje neke hrane, preosjetljivost na vunu, izražene brazde ispod očiju, svrbež kod znojenja.
Kontaktni dermatitis upalna je reakcija kože uzrokovana kontaktom s vanjskim štetnim tvarima. Postoji nekoliko oblika kontaktnog dermatitisa: kontaktni alergijski dermatitis koji uzrokovan alergijskom reakcijom kasnog tipa preosjetljivosti, iritativni kontaktni dermatitis u čiji nastanak nije uključena imunološka reakcija, fotoalergijski kontaktni dermatitis rezultat je djelovanja kontaktne alergijske preosjetljivosti i vidljivog i/ili ultravioletnog svjetla i fototoksični dermatitis koji je rezultat je zajedničkog djelovanja fototoksične tvari i vidljivog i/ili ultravioletnog svjetla. Simptomi kontaktnog dermatitisa kreću se od blagog, kratkotrajnog crvenila do teškog nateknuća i pojave mjehurića. Često osip sadrži sitne mjehuriće. U početku je osip ograničen na mjesto dodira, ali se kasnije može širiti. Mjehurići mogu vlažiti i stvarati kraste.
U terapiji obje najčešće alergijske bolesti kože se upotrebljavaju lokalni kortikosteroidi jer djeluju protiv upale i smanjuju svrbež. U liječenju alergijskih dermatitisa izuzetno je važna svakodnevna njega kože neutralnim masnim kremama, te primjena terapeutskih uljnih kupki kojima se oporavlja kožna barijera. Važno je napomenuti da će svakodnevno nanošenje neutralnih masnih krema na kožu smanjiti pojavu upalnih promjena, kao i potrebu za primjenom kortikosteroida.