Predavanje “Kulturna baština knjižnica kao turistički potencijal”

Dana 23. lipnja 2020. godine, s početkom u 13 sati, dr. sc. Ksenija Tokić održat će predavanje Kulturna baština knjižnica kao turistički potencijal, u organizaciji Matične službe Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, u Ilirskoj dvorani Knjižnice. U dvorani će biti prisutni knjižničari Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, u skladu sa preporukama HZJZ i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a putem ZOOM aplikacije predavanje će moći pratiti zainteresirani knjižničari ostalih knjižnica. Zbog važećih epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen te je obavezna prijava putem e-pošte maticna@gkka.hr (ime i prezime sudionika, ustanova, e-pošta sudionika) do 22. lipnja 2020. godine. Predavanje može pratiti i stručna javnost putem ZOOM aplikacije uz obaveznu prijavu na maticna@gkka.hr. Svi sudionici dobit će potvrdu o sudjelovanju na predavanju.

Trendovi u turističkoj industriji ukazuju na sve veći interes turista za upoznavanjem kulturne baštine destinacije koju su posjetili. U knjižnicama se pohranjuje velik dio nacionalne i lokalne kulturne baštine. Međutim, knjižnice zasad nisu sustavno uključene u njezino prezentiranje kroz turističke programe. Stoga će predavanje pokazati kako prepoznati turistički potencijal baštine u knjižnicama. Pokazat će se i primjeri baštine iz knjižnica koji su već prepoznati kao kulturna i turistička atrakcija. Ukazat će se i na neke negativne aspekte turističkog razvoja na lokalnu kulturnu baštinu i kako knjižnice mogu sa svoje strane pomoći u njezinom očuvanju. Osvrnut će se također i na procjenu samih knjižničara o baštini koju čuvaju i mogućnostima njihovih knjižnica za uključivanje u turizam. Predavanje otkriva i gdje u hrvatskom turizmu postoji velika potreba za uključivanjem baštine iz knjižnica u lokalnu turističku ponudu i na koji je način to moguće uraditi.

Dr. sc. Ksenija Tokić, znanstvena suradnica, zaposlena je u Institutu za turizam u Zagrebu kao voditeljica knjižnice. Glavna područja njezinoga znanstvenog interesa su uloga knjižnica u turizmu i gospodarstvu, znanstveno komuniciranje u digitalnom okruženju, informacijska pismenost vs. nepismenost te bibliometrija. Članica je više domaćih i međunarodnih udruženja. Sudjelovala je kao koordinatorica, voditeljica ili suradnica na više domaćih i međunarodnih projekata te objavila više znanstvenih i stručnih radova u različitim časopisima i zbornicima radova sa znanstvenih skupova (domaćih i međunarodnih). Bibliografija radova dostupna je u bazi CROSBI, na poveznici: https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/348745.