Predavanje “Prinova u obitelji”, Maja Vuković, mag. psih.

Povodom obilježavanja 10 godina programa “Bebe u knjižnici” Odjel za djecu predškolskog uzrasta Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac poziva vas na još jedno predavanje namijenjeno svima koji sudjeluju u odgoju i njezi beba i djece predškolskog uzrasta. Stručno predavanje “Prinova u obitelji” održat će Maja Vuković, mag. psih., stručna suradnica u Dječjem vrtiću Karlovac, 18. listopada 2019. u 17 sati u Ilirskoj dvorani knjižnice.
Rođenje djeteta najveća je promjena koju roditelji dožive u svome životu. Ono predstavlja najsretniji trenutak za roditelje, ali istovremeno dolazi i do “šoka” te pitanja što i kako dalje. Dolazak novorođenčeta u obitelj znači korjenitu promjenu svega što je do tada važilo, prilagođavanje novoj ulozi i identitetu, a to nije uvijek lako. Iako se tijekom trudnoće budući roditelji pripremaju za novu ulogu, kad se beba rodi osjećaju se pomalo izgubljeno. Kad se obitelji već uvelike uhodaju i stvore obiteljsku rutinu, daju djetetu svu moguću ljubav i pažnju, u obitelj dolazi još jedna beba. Roditelji se znaju naći u nedoumici kako to priopćiti starijem djetetu i koje promjene mogu očekivati. Djeca na različite načine reagiraju na dolazak novog djeteta u obitelj, stoga je važno pripremiti ih na novu ulogu koja ih očekuje. Jedna od najčešćih reakcija je ljubomora i ona se javlja bez obzira na dob, ali ona je prolazna. Iako novorođenče zahtjeva puno pažnje, ovo razdoblje je vrlo osjetljivo i za starije dijete koje će također trebati dodatnu pažnju roditelja.
Cilj ovog predavanja je upoznavanje budućih roditelja s promjenama koje ih očekuju kad beba dođe, osvijestiti i ukazati na promjene u ponašanju starijeg djeteta kad u obitelj dođe drugo dijete te dati smjernice kako se s promjenama nositi.