Predavanje Slobodanke Poštić “Prirodni parfemi”

Pozivamo vas na još jedno predavanje u okviru projekta “Zelena knjižnica”. O temi “Prirodni parfemi” sve će nam ispričati Slobodanka Poštić. Predavanje će se održati 10. svibnja 2018. godine u 18,00 sati, na zelenom krovu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Ljudevita Šestića 1 (u slučaju lošeg vremena u Ilirskoj dvorani).
Kada govorimo o privlačnosti ili odbojnosti prema čovjeku kojeg vidimo prvi put u životu, često značajnu ulogu ne odigra oko, nego nos. Vrlo važnu ulogu ima osjet njuha u životu čovjeka, usprkos izuzetno slabom osjetu mirisa u odnosu na neka druga živa bića. Ukusi glede mirisa prilično se razlikuju kod pojedinaca, ali i kod različitih ljudskih kultura. Miris osjećamo nosom, ali i mozgom, što se danas koristi u industriji parfema i kozmetike, a ima sve veću primjenu i u drugim granama industrije. Udahnite dakle punim plućima i uživajte u ovom predavanju o eteričnim uljima i parfemima.
Slobodanka Poštić rođena je u Karlovcu. Još je u Karlovačkoj gimnaziji sanjala o studiju kemije, ali su je životni putovi odveli u drugom smjeru. Vrijeme, ponekad, ipak donese ispunjenje nekih snova pa je Slobodanka dobila mogućnost raditi s eteričnim uljima i proučavati aromaterapiju, te spoznati kako je priroda zapravo najbolji kemičar/alkemičar. Počela se baviti eteričnim uljima još 1990. godine i bila je jedna od prvih koju je zanimala ta tema te koja se posvetila izučavanju, otkrivanju i poučavanju drugih. Danas se može pohvaliti kako je upravo ona autorica prve knjige o aromaterapiji, a koja je objavljena u Hrvatskoj još 1994. godine. Ta knjižica, “Čarolija eteričnih ulja”, imala je više izdanja, što je Slobodanku navelo na tiskanje još nekih priručnika i knjiga od kojih svakako treba istaknuti knjige “A kao aromaterapija – priručnik za primjenu eteričnih ulja” i “Mirisni kalendar”. Slobodanku oduševljavaju eterična ulja i bezbrojne mogućnosti njihove primjene. Unatrag nekoliko godina počela je proučavati i prirodnu parfimeristiku. I dalje piše, savjetuje, educira (već gotovo 15 godina), prevodi tematsku literaturu, održava predavanja i radionice u Hrvatskoj i Europi, te uređuje web stranicu www.aromaterapija.info.