Predavanje „Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak – alarm za uzbunu”

Jeste li se zapitali što mobiteli čine djetetovu mozgu? Ako jeste, dođite u srijedu 13. 3. 2019. u Ilirsku dvoranu Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” Karlovac u 18 sati gdje će Igor Salopek, dr. med., iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja održati predavanje pod nazivom „Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak – alarm za uzbunu”.
Ovim predavanjem se i Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić” Karlovac pridružuje 18. “Tjednu mozga”, a podržavaju ga i kampanja „I ja želim čitati”. Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 11. do 17. ožujka 2019. godine, 18. puta u Hrvatskoj organiziraju “Tjedan mozga”, kampanju u svijetu poznatu kao Brain Awareness Week.

Ideja predavanja je upozoriti publiku na moguće štetne utjecaje korištenja pametnih telefona i ostalih digitalnih tehnologija na mentalno zdravlje. Prvenstveno se to odnosi na razvoj kognitivnih poteškoća (pamćenja, učenja, koncentracije, pažnje) osobito kod djece i mladih čiji je mozak u intenzivnom razvoju.

Zato je u stručnim krugovima nedavno uveden i pojam “digitalna demencija”. S druge strane, posljedice po mentalno zdravlje odnose se i na pojavu ovisnosti o “malim ekranima”, anksiozno – depresivnog spektra smetnji te psihomotornih poteškoća. Promišljajući ovu problematiku, na predavanju će biti istaknuta moguća konstruktivna rješenja te prijedlozi za poboljšanje psihičkog zdravlja.