Predavanje “Vrtlarenje u skladu s prirodom”, predavačica Silvija Kolar-Fodor

Na predavanju “Vrtlarenje u skladu s prirodom”, koje će se održati 27. ožujka 2018. u 18,00 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, saznat ćete kako i zašto uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkrit će sudionicima prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.
U okviru predavanja održat će se i kratko predstavljanje knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom” autorice Silvije Kolar-Fodor.
Na razmjenu sjemenja pozivaju se posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s udrugom Biovrt i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr… zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.
Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Cilj joj je stvaranje zajednice koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije. U okviru rada udruge svake vrtlarske sezone održava se ciklus radionica pod nazivom “Škola vrtlarenja – u skladu s prirodom” koju vodi predsjednica udruge, Silvija Kolar-Fodor. Škola vrtlarenja održava se u Novom Selu Rok (7 km od Čakovca), na području Biovrta. Sve radionice sadržavaju i praktični i teoretski dio, a objedinjuju slijedeće teme: Planiranje vrta, dobri i loši susjedi u vrtu, Tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, Razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja, Korovi u vrtu, Malčiranje, Bolesti biljaka, Nametnici i saveznici u vrtu, Cvijeće u vrtu, Berba i spremanje plodova, Nastajanje i skupljanje sjemenja, Priprema vrta za zimu, Kreiranje šumskog vrta i voćnjaka, Samoniklo jestivo i ljekovito bilje.