Predstavljanje knjige Danka Plevnika “Dugosuđe”

Dana 27. lipnja 2019. u 19 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, dr. sc. Danko Plevnik predstavit će svoju najnoviju knjigu “Dugosuđe”.

“Ova knjiga nije nastala kao kompenzacija za pravdu koju nisam našao tamo gdje sam je očekivao – na sudu, već predstavlja pokušaj samoopravdavanja, što je mnogo manje kompliciran pothvat. Francuski filozof Jacques Derrida skovao je pojam “egodiceja” kojim je ustvrdio da svaki (filozofski) diskurs potječe od nekog opravdavanja sebe. Treba podsjetiti na etimologiju te riječi po kojoj latinski “ego” znači “ja”, dok “diceja” potječe od grčke riječi “díkē” kojom se označava “pravednost”.
Zašto jedna takva knjiga o izgubljenom procesu? Zar nisu toliki gubili sudove? Dužina trajanja mog suđenja od 24 godine i osam mjeseci, sasvim je prosječno razdoblje parničenja za domaće pravosuđe koje ima najveći broj neriješenih slučajeva u čitavoj Europi, samo onih iznad tri godine bilo je donedavno 85 000. Brojke variraju, ali dugosuđa traju.” (Autor)

U svom 24-godišnjem sudovanju, Danko Plevnik, ugledni karlovački novinar, dugogodišnji kolumnist Slobodne Dalmacije, prošao je “sito i rešeto” hrvatskog pravosuđa. Zavirio je u duboke slojeve loših zakona, nekompetentnih sudaca, pohlepnih odvjetnika, u područje interesa i moći. Kroz kroniku svog slučaja Plevnik osvjetljava sve aktere hrvatske pravosudne drame, ne štedeći nikoga, ne podilazeći nikome. Citira Miroslava Krležu koji je davno zaključio da preteže većina “zakona stvorenih i ostvarenih na štetu slabijih”. Njegov je nedvojben zaključak: preduga suđenja na najbolji način izražavaju duboku krizu pravosuđa i jedan su od temeljnijih oblika kršenja ljudskih i građanskih prava.
Autor je tijekom 25-godišnjeg bavljenja pravosuđem analizirao sudačku praksu u Hrvatskoj, regiji, Europi i svijetu, proučavajući Bermudski trokut: stranka-odvjetnik-sudac u kojem se uvijek netko gubio. Iz tog iskustva pružio je hijerarhiju najboljih lokalnih i nacionalnih sudaca i odvjetnika, odnose između “fiškalija” i “tribunalija” te argumentirao uzroke i posljedice predugog suđenja koje je okrstio kao dugosuđe. Takva suđenja potkopavaju vjeru u pravosuđe i potiru ljudska i građanska prava. Osnovno pitanje ove knjige je kako je moguće postići pravdu na sudu, sagledavajući pravdu u jednom širem etičkom, filozofskom, teološkom i društvenom kontekstu.

“Uvjeren sam da su se u pravosuđu iz kadrovske politike povukle stranke, ali su njihov prostor zauzele lobističke grupe, čiji je efekt identičan. Sasvim je logično da su lobističke grupe instrumentalizirane od strane političkih stranaka.” (Anto Nobilo)

“Svaki pravni sustav u povijesti bio je postavljen tako da je pobjedničkoj eliti omogućavao ostanak na vlasti, bez obzira na to kako su je osvojili: pobunama, revolucijama, vojnim pučem, ratom, osvajanjima ili pak demokratskim izborima.” (dr. sc. Ivan Markešić)