Predstavljanje knjige Jasne Grubješić “Svi smo mi azilanti: o pasjim sudbinama i pripitomljavanju ljudi”

Pozivamo vas na predstavljanje knjige Jasne Grubješić “Svi smo mi azilanti: o pasjim sudbinama i pripitomljavanju ljudi” 18. prosinca 2018. godine u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.
Jasna Grubješić u ranoj se mladosti bojala pasa, a onda je očvrsnula iz pedagoških razloga – da kćeri bude dobar primjer. Jednu neumjerenost zamijenila je druga i sada ih, kako sama kaže, voli možda malo previše. U njezinu domu sa šest pasa živi devet mačaka, jedna golubica bez krila, dvije stare kornjače ljeti te povremeno i druge životinjice zatečene u nevolji. Shvativši da bi pasje nevolje, iz pasje perspektive, ljudi mogli najbolje sagledati pomoću pisane riječi, odlučila je – nakon što je knjige samo prevodila i uređivala – zajedno sa svojom kujicom Buckom jednu i napisati. Tako je nastao roman “Svi smo mi azilanti: o pasjim sudbinama i pripitomljavanju ljudi”.

“Jasna Grubješić pripovijeda tečno i toplo, pametno i sigurno, diskretno duhovito i razorno britko, ona vas neprimjetno uvuče u svoj ‘pseći’ svijet i izaziva emocije u rasponu od smijeha do suza, i što je najvažnije, natjera vas da, nakon što završite čitanje, još dugo razmišljate o smislu života kakav vodite. Kao i svaki dobar roman, ovo je roman o poimanju života, a vrijednosti do kojih je autorici stalo nisu osobito cijenjene u svijetu koji nas okružuje: njezine su vrijednosti solidarnost, altruizam, prijateljstvo, hrabrost i otvorenost, a ne stvari kojima se danas mjeri bogatstvo. Stoga je dobro da ovaj roman čitaju djeca, i samo zato ovo je dječji roman. Po svemu drugome namijenjen je odraslim čitateljima, između ostalog i zato da bi drukčije odgajali svoju djecu.”
Ivica Đikić, novinar i pisac

“Odavno nisam sreo ovakvu knjigu, ovako kvalitetan otisak ljudskog srca na papiru.”
Borivoje Adašević, pisac

“Svatko tko je ikada volio zna da ljubav nema jedno ime, da smo rođeni da volimo: svog partnera, roditelje, djecu, prijatelje, sva živa bića, bila ona ljudska ili ne-ljudska, imala kožu, dlaku ili perje. Zato svaka knjiga koja potiče suživot, toleranciju, poštovanje i ljubav prema svim živim bićima, poput ove, i više je nego potrebna u vremenu u kojem živimo. Pročitajte, poklonite, proširite poruku i volite.”
Aleksandra Hampamer, aktivistica za prava životinja i spisateljica