Predstavljanje knjige Nives Opačić “Malena mjesta srca moga”

ALFA_pozivnica-MMSM-KarlovacPozivamo Vas na predstavljanje knjige Nives Opačić “Malena mjesta srca moga”, u srijedu 27. siječnja 2016., od 19:00 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”.

Nivesina su mjesta i ljudi, poznati i nepoznati javnosti, njezini i naši: skladatelji, dirigenti, pisci, političari, ali i seljaci, rođaci, pretci, djedovi i bake, omama i mama, otac i sin.
Ovi putopisi Nives Opačić pokazuju strast, ali i čašćenje svoje zemlje, svih njezinih dijelova. Riječ hodočašće zauzeta je za čašćenje vjerskih mjesta, pa ju ne mogu upotrijebiti, iako bi doslovno značenje te složenice Nives tako pristajalo. Zato ću složiti novu riječ za nju (…) – putočasnica. Jer putovanja Nives (…) – zaista jesu putočašće: svjedočenje ljubavi i odavanje počasti domovini kao mjestu i mjestima kao domovini.
Nives Opačić tako se našla u društvu s Matijom Mažuranićem, Antunom Nemčićem, Antunom Gustavom Matošem, Matkom Peićem, Jozom Vrkićem, Nikolom Batušićem koji su pisali o svojoj užoj i široj zavičajnosti. Ona poznaje svoj hrvatski jezik. A njezina ljubav prema jeziku očito proizlazi iz ljubavi prema domovini.

(iz pogovora Zrinke Jelaske)