Predstavljanje knjige “Rječnik karlovačkog urbanog plemena – tematski rječnik” Morane Rožman

Pozivamo vas na predstavljanje knjige “Rječnik karlovačkog urbanog plemena – tematski rječnik” autorice Morane Rožman, dana 17. listopada 2017. u 18 sati. Predstavljanje će se održati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, u ulici Ljudevita Šestića 1, Karlovac. Rječnik je izdan u nakladi Paviljona Katzler 1897.
Rječnik karlovačkog urbanog plemena asocijativno-terapeutsko-nostalgični je podsjetnik na Karlovac i na generacije koje su odrasle na germanizmima. Mnoge starinske riječi polako već briše zaborav, ali većinu još upotrebljavamo u govoru, a da toga uopće nismo svjesni.
Stranice Rječnika kriju kolektivni duh Karlovca, filtriraju cijelu jednu građansku povijest, upečatljivi su otisak vremena i barikada na prvoj crti obrane protiv urbicida.
“Alzo dakle, ak ste si gruntali kaj bu nam Rječnik karlovačkog urbanog plemena, nemrem vam pomoć. Ak si gruntate da sve znate, bute se grdno prevarili. Ak znate da niš ne znate, bute naučili. Kak se pravilno veli? Forhange ili firange? Kadi se skrivaju labatorci? Riknula vam je iberciberšpula? Di je Mutljiš, a di su gasice?”