Predstavljanje monografije “Ilirsko čitanja družtvo / Društvo narodne čitaonice karlovačke (1838. – 1897.)” u Ljubljani

Hrvatsko društvo Ljubljana u suradnji s Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić” Karlovac poziva vas na predstavljanje monografije Rosane Mikulić “Ilirsko čitanja družtvo / Društvo narodne čitaonice karlovačke (1838. – 1897.)”, u izdanju Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, 22. studenoga 2019. u 16 sati. Predstavljanje će se održati u dvorani Veleposlanstva Republike Hrvatske, Gruberjevo nabrežje 6, Ljubljana.
Program se realizira uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sloveniji i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pogodni upravno-administrativni okvir i materijalno blagostanje prometnuli su Karlovac u jedno od središta preporodnog pokreta. U trenutku izbijanja sukoba između Mađara i Hrvata oko hrvatskih municipalnih prava, posebice prava na javnu uporabu hrvatskog jezika koji je simbolizirao narodni identitet, Gaj je sa svojim idejama upravo u Karlovcu našao brojne pristaše. Za njihovo promicanje valjalo je stvoriti odgovarajuće centre oko kojih će se rodoljubi okupljati i zajednički uspješnije djelovati, S tom se nakanom pristupilo osnivanju ilirskih čitaonica.
Već u siječnju 1838. u Varaždinu je proradila prva čitaonica u Hrvatskoj. Prvog ožujka iste godine osnovana je druga u Karlovcu, a zatim u kolovozu ona u Zagrebu.
Karlovačka čitaonica od samih je početaka razvila jaku društvenu i kulturnu aktivnosti i gotovo šest punih desetljeća oblikovala društveno biće grada.
Na kojim je lokacijama djelovala, tko su bili njezini ravnatelji, članovi i posjetitelji, kako je stvaran, uređivan i dopunjavan njezin knjižni fond, s kim je surađivala i s kojim je sve programima animirala Karlovčane i njihove goste? Kako je to sve uspijevala na dobrovoljnoj osnovi i s minimalnim sredstvima koja su joj dotjecala od članarine i kamata Šebetićeve zaklade? I zašto je nakon šezdeset godina otišla u stečaj zbog 330 forinti neplaćene najamnine a istovremeno sufinancirala izgradnju “Zorin doma”?
Odgovori na ova pitanja rezultat su višegodišnjeg istraživanja dostupnog arhivskog gradiva i knjižnih izvora, a sažeti su monografiji posvećenoj 180. obljetnici osnutka ove značajne institucije.